zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Thuiswerker werkt eerder teveel dan te weinig

28 april 2008 - De discussie over het wel of niet mogelijk maken van telewerken of thuiswerken zou zo langzamerhand een gelopen race moeten zijn: zowel werkgevers als werknemers hebben er baat bij.

Thuiswerken draagt een steentje bij aan het oplossen van de fileproblematiek, het is een middel om werknemers aan te trekken of te behouden en het draagt bij aan een uitbreiding van het aantal gewerkte uren. Bovendien kweekt u er gelukkiger werknemers mee en die zijn volgens alle onderzoeken het meest productief. Profiel

Uit een onderzoek van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) naar thuiswerk blijkt dat zo’n 22 procent van de werkgevers een of andere regeling voor thuiswerken heeft. Uit hetzelfde onderzoek valt een algemeen profiel van de huidige thuiswerker te destilleren. Over het algemeen zijn het mannen, alhoewel het percentage vrouwen stijgende is. Dat komt met name omdat voltijdwerkers meer thuiswerken dan deeltijdwerkers en er nu eenmaal meer mannen fulltime werken. Verder werken hoger opgeleiden meer thuis dan mensen met een lagere opleiding. 

Cultuurverandering

Vertrouwen is het sleutelwoord voor thuiswerken. Met alleen een regeling ben je er als werkgever niet. Managers moeten op een nieuwe manier leren leidinggeven waarbij ze vooral sturen op de resultaten in plaats van op aanwezigheid. En daar gaat het nog vaak mis. Veel werkgevers zijn bang dat ze de controle verliezen en hun werknemers thuis achterover leunen. Maar: Microsoft in Nederland toont aan dat werkgevers eerder op moeten letten dat werknemers niet te hard en te lang doorwerken! 

Ontmoetingsplek
Vandaag betrekt het bedrijf een nieuw kantoorpand dat volgens Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland, eerder een ontmoetingscentrum is dan werkplek en waar vooral flexibele werkplekken zijn.
Dat houdt in dat ook de directeur zijn plekje moet bevechten. Bij Microsoft doet 90 procent van de werknemers aan telewerken, thuis of waar dan ook. Om echter de cohesie van het bedrijf te bewaken, is voor iedere functie het minimumaantal dagen dat men op kantoor aanwezig moet zijn vastgesteld. " 

Luieren

De grote angst van werkgevers dat het personeel gaat luieren zodra ze zich aan hun gezichtsveld onttrekken, is volgens Rinsema ongegrond. Ze werken eerder teveel als ze altijd en overal kunnen werken dankzij laptop en smartphone. Thuiswerken, en het overlopen van werk- en privéleven, brengt volgens Rinsema wel het probleem met zich mee dat lastig is vast te stellen of iemand een 32-urig of 40-urig contract heeft als je ze niet ziet en ze altijd bereikbaar zijn. Hoewel het werkgevers natuurlijk als muziek in de oren klinkt, werknemers die uit vrije wil extra uren leveren, is het bewaken van de work-life balance belangrijk volgens Rinsema.
Om de betrokkenheid van mensen bij Microsoft vast te houden, is het volgens de Nederlandse directeur wel zaak om meer sociale evenementen te organiseren waarbij mensen elkaar leren kennen en kunnen bijpraten.


Bron: De Financiële Telegraaf
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Thuiswerker is productiever
 Thuiswerken staat goede relatie met collega’s niet in de weg
 Thuiswerker loyaler dan overwerker
 Manager vol vooroordelen over thuiswerkers
 Thuiswerkers zijn beter gehumeurd en productiever
 
 
reacties
 
nicola@relatief.be  |   | 
28-04-2008
 | 
12:01 uur
Thuiswerken leidt er in de praktijk toe dat je verantwoordelijkheden duidelijker worden en dat er heldere afspraken over bereikbaarheid, overlegstructuren, verwachtingen en resultaten zijn. Het vergt meer communicatie maar schept daardoor ook vaak meer duidelijkheid.

Het komt vaak alle betrokkenen alleen maar ten goede als men de voordelen blijft zien en de paar nadelen die er zijn accepteert.
*****  |   | 
5-05-2008
 | 
18:15 uur
Thuiswerken is ideaal als het ook mogelijk is voor iedereen die dat graag zou willen.
Een voordeel wat ik er in zie is, dat je gewoon 40 uur werkt maar dit kan verdelen over 6 dagen.
Ik zou graag thuiswerken maar hier in Drenthe lijkt dit niet echt mogelijk te zijn,
ben al een tijdje op zoek na werk dat ik vanuit huis kan doen.
Er zijn meer voordelen dan nadelen.
Kim van den Berg  |   | 
20-05-2008
 | 
11:43 uur
Het bedrijf waar ik voor werk: Lialis, werkt volledig via het homesourcing concept. Alleen de Sales gaat naar klanten, alle Lotus Domino projectwerkzaamheden (en binnenkort Sharepoint en .Net projecten) worden door de medewerkers vanuit hun thuiswerkplek uitgevoerd. Met de huidige technologie is dit geen enkel probleem.

Alle bekende voordelen zijn waar, maar men moet ook de nadelen in de gaten houden. Zoals teveel werken en te weinig communicatie. Hier is echter heel goed mee om te gaan zolang iedere medewerker en de werkgever zich er van bewust is.

Mijn collega's zouden geen van allen meer anders willen. Heerlijk die flexibiliteit en niet meer in de file hoeven te staan!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Klant niet op één bij CFO
meer top 10