zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sollicitant blijkt zeer kritisch

17 april 2008 - Eén op de drie sollicitanten denkt het sollicitatiegesprek beter te kunnen voeren dan de P&O'er of recruiter. Dit blijkt uit onderzoek van Werf&, een nieuw kwartaalmagazine over arbeidsmarktcommunicatie. Gemiddeld krijgt de recruiter of P&O'er een 7 van sollicitanten.

Op de huidige arbeidsmarkt hebben werkzoekenden het voor het zeggen. Recruiters en P&O'ers moeten niet alleen goed selecteren, maar vooral hun organisatie weten te verkopen. Hoe beoordelen sollicitanten de andere kant van de tafel? 



Mystery sollicitant

Naast een kwantitatief onderzoek waarbij 141 actief werkzoekenden gevraagd werd naar hun meest recente sollicitatie-ervaringen, bezocht Werf& met vijf mystery guests het Sp!ts Career Event. De mystery guests waren allen studenten in de laatste fase van hun studie. Ze beoordeelden circa 30 werkgevers, waarbij iedere werkgever door ten minste twee mystery guests werd bezocht en beoordeeld. De studenten blijken nóg kritischer te zijn dan de groep actief werkzoekenden. Ze geven gemiddeld een 6,6 aan deze organisaties. 

Baanweigering

Sollicitanten die een baan aangeboden krijgen, weigeren die in 40 procent van de gevallen. De meestgenoemde reden is een te laag salarisaanbod. Daarna worden gebrek aan uitdaging of doorgroeimogelijkheden het vaakst genoemd. Maar ook een onprettig of stroef verlopen sollicitatiegesprek kan reden voor weigering zijn. Als men besluit om een baan wél te accepteren, is het salarisaanbod ineens een stuk minder relevant. De uitdagende functie en sfeer in de organisatie zijn dan het belangrijkst. Gevolgd door goed contact met de toekomstige collega's.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevende blijft weg bij sollicitatiegesprek
 Liegen tijdens sollicitatie moet kunnen
 Slechte recruiters verjagen talent
 Werknemers kritischer over nieuwe werkplek
 
 
reacties
 
Koen Roozen  |   | 
17-04-2008
 | 
15:32 uur
Dit is natuurlijk een vrij bijzondere benadering van een vak. Het is alsof je het werk van een timmerman bekijkt, hem een spijker in het hout ziet slaan en denkt: ''dat ziet er eenvoudig uit, dat kan ik zelf ook wel.'' We vergeten even gemakshalve dat een timmerman ook kennis van constructies heeft.

Het interviewen van kandidaten is slechts een deel van het werk van een (corporate) recruiter en een goed gesprek heeft de vorm van een ontspannen gesprek. Logisch dat een kandidaat de indruk krijgt dat hij/zij het zelf ook wel kan.

Recruiten is een vak dat door veel beoefenaars professioneel wordt uitgevoerd. Maar helaas zijn er ook veel beroepsbeoefenaars niet vakkundig mee bezig.

Enkele nuanceringen zijn m.i. dus op zijn plaats.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10