zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Modaal inkomen is niet meer genoeg om lekker te leven

9 april 2008 - Britse gezinnen met een modaal inkomen geven minder uit en nemen soms zelfs tweede banen om alles nog te kunnen betalen. Vooral mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen hebben de neiging hun financiële problemen te lang te negeren. En dan is het ineens te laat.

Dit stelt verzekeringsmaatschappij AXA. Bijna driekwart van de gezinnen met een modaal of bovenmodaal inkomen zal dit jaar moeten besparen. Vijftien procent van de meer welvarende personen is zelfs al gedwongen een bijbaan te nemen. Ook moet de niet-werkende partner steeds vaker aan de slag om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. 



Kostenbesparingen

Pensioenkosten zijn zorgwekkend genoeg een van de eerste uitgaven waarop bespaard wordt. Ongeveer acht procent overweegt andere verzekeringen op te zetten, zoals levensverzekeringen of aanvullende ziektekostenverzekeringen. Meer dan vier op de tien gaat minder uit eten, een vijfde spreekt uit financieel oogpunt minder af met vrienden. 

Onbekende keuzes
Steve Folkard, vertegenwoordiger van AXA: "Het is geen wonder dat ook gezinnen met bovengemiddelde inkomens steeds meer moeite hebben om rond te komen. De kosten voor levensonderhoud zijn enorm gestegen en dat dwingt tot keuzes waarvoor ze eerder nooit gestaan hebben. Het grootste probleem is echter dat veel welgestelde gezinnen niet gemotiveerd zijn om hun problemen aan te pakken. Ze hebben het zo lang goed gehad en hebben zo lang kunnen doen en laten wat ze wilden, dat ze nu ook eenvoudigweg niet weten wat ze moeten veranderen. Doen ze echter niets, dan staat ze een zeer onaangenaam pensioen te wachten. Ga er op die leeftijd nog maar eens aanstaan drastisch te moeten besparen. Vooral voor deze groep is het dan ook zeer belangrijk nu zeker niet te besparen op pensioenkosten en zich ervan te verzekeren ook na hun pensionering genoeg geld over te hebben om lekker te leven"

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers met schulden bezorgen werkgevers steeds meer kopzorgen
 Reisvergoeding belangrijker dan pensioen
 De hele wereld maakt zich zorgen over zijn pensioen
 Werkgevers weten zich geen raad met pensioencommunicatie
 
 
reacties
 
Vincent van Gemen  |   | 
9-04-2008
 | 
09:26 uur
Persoonlijk ben ik deeltijd pensioenadviseur geweest en het heeft me altijd verbaast hoe weinig mensen op tijd aan hun pensioenvoorzieningen gaan denken. In dit artikel beschrijft u dat zelfs veertigers nog niet voldoende actie ondernemen richting hun pensioen. Mensen steken de kop in het zand. 'Ik leef nu en later komt vanzelf wel',lijkt het credo.
PP Madjid  |   | 
9-04-2008
 | 
13:03 uur
Wellicht dienen de normen die staan voor modaal en boven modaal te worden bijgesteld. Bij inflatie zou dit toch zeker ook op de normering moeten doorwerken. Of zijn we bang dat we dan door de mand vallen als land waarbij de salarissen achterblijven tov het buitenland?
E. J.  |   | 
11-04-2008
 | 
12:40 uur
Gelukkig hebben we allemaal een magnetron, auto jonger dan 3 jaar, nieuwe keuken, nieuw huis en gaan we 2x per jaar op vakantie. Oh ja en een werkster voor 12 euro per uur.

De manier van leven zoals mijn grootouders dat deden zorgde er voor dat ze een goede oude dag hebben. Tegenwoordig leven we van dag tot dag en willen we alles hebben wat de buurman eigenlijk ook niet kan betalen.
R.H  |   | 
14-04-2008
 | 
11:00 uur
Typisch, zo'n opmerking van een pensioenverzekeraar die met lijfrente beleggingsverzekeringen minder aangroei van het vermogen weet te realiseren dan de spaarrekening van mijn zoon. AXA wil nog eens lekker de geldhark over uw zuurverdiende geld halen. En maar voorbeeldrendementen van 7% voorspiegelen. Vind je het gek dat weinig mensen zich aan sparen voor de oude dag via AXA wagen.
Marcel van Vliet  |   | 
14-04-2008
 | 
15:59 uur
''Lekker te leven'' is natuurlijk een rekbaar begrip, daar waar de een genoeg heeft aan één kampeervakantie in Frankrijk per jaar, wil de ander minimaal 3 keer per jaar naar een of ander exotisch vakantieoord. Ik bedoel maar.
''Lekker leven'' zit in je zelf, met plezier naar je werk en met plezier naar huis is mijn credo. Geld is dan niet (minder) belangrijk, op gaat het toch, ook bij 2 x modaal of meer.
Veelal nemen de lasten evenredig toe bij het stijgen der salarissen, een mooier huis, een duurdere auto (of 2, 3) maar of wij hier ''lekkerder'' door leven ????
Mijzelf druk maken over mijn pensioen, nee dat doe ik niet meer. Dacht ik alles goed geregeld te hebben, blijkt dat door allerlei tegenvallende (vul maar in) ik uiteindelijk riant te kort zal komen. Jaarlijks bijstoren ben ik ook mee opgehouden en ben ''lekker gaan leven''.
Naast de verplichte leaseauto, eentje voor mij en eentje voor mijn vriendin (graag gedaan dames en heren van de belasting) eerst maar eens een klassieke en een moderne Porsche aangeschaft EN een Golf Cabrio voor de zonnige dagen.
Laat de buren DAT maar eens nadoen. 's Winters skieen, 's zomers heerlijk naar een warm land en tussendoor weekendjes weg. DAAR doen wij het allemaal voor en m'n pensioen......tegen die tijd (riant boven de 65+) zien we dan wel weer wat er van alle inleg is overgebleven.

Een enigszins gekleurd verhaal, dat wel.
Yolanda  |   | 
14-04-2008
 | 
18:23 uur
Even een ander geluid over militairen en solliciteren als 50-tiger!

Ik ben 53 jaar en ben in 1 jaar tijd 3x van baan veranderd, zonder al te veel problemen, de banen waren niet echt wat ik zocht maar vanaf 1 april ben ik in vaste dienst bij een prima werkgever en heb ik een heerlijke baan.
Beroepsmilitairen: zeker de wat oudere beroepsmilitairen hebben volgens mij weinig te klagen. Als ik naar mijn familie kijk (beroepsmilitairen) wat inkomen betreft en arbeidsvoorwaarden. Als ze al uitgezonden worden behoren ze vaak tot de staf.
De jonge gasten (soldaten) die het veld ingestuurd worden wagen hun leven. Kijk maar eens naar de gemiddelde leeftijd van de jongens die sneuvelen in Afghanistan.
Marcel  |   | 
14-04-2008
 | 
21:12 uur
Nee, dat is zeker niet meer voldoende. Ook niet bovenmodaal. Daar hoef je niet gek voor te doen. Ook als je maar 1 x per jaar gewoon (kamperen) twee weken op vakantie gaat en verders niets geks doet, wordt het met het jaar lastiger om rond te komen. Natuurlijk ben ik er in de afgelopen jaren op vooruit gegaan. Maar elke stijging wordt teniet gedaan door belastingsmaatregelen, het steeds duurder wordende huishoudboekje (bv de boodschappen) en andere regelingen die soberder worden omdat je zogenaamd zelf al meer dan genoeg verdiend.

Nee, na de zure jaren, kwamen er geen zoete jaren zoals de regering had beloofd, maar nu is de regering er weer als de kippen bij om de nog zuurdere jaren alvast maar aan te kondigen.
E. J.  |   | 
15-04-2008
 | 
16:43 uur
Even een korte vraag: Als beroepsmilitair loop je toch het risico om uitgezonden te worden?
Dat is een bewuste keuze van uw man geweest toen hij beroeps werd. Hij had ook een andere ambtenaar kunnen worden.

Ik vind het uiterst riant om 2 kinderen 4 jaar te laten studeren en 20.000 per jaar per kind te sponsoren. Dat is in 4 jaar tijd 160.000 euro. Hiermee kan een erg leuke aanbetaling worden gedaan op een huis of een spaarsom voor je pensioen.

Het is verder wel mogelijk om te studeren zonder schulden te maken en toch genoeg tijd over te houden voor andere dingen. Kwestie van prioriteiten stellen mbt je budget. Een goedkopere stad kiezen om te wonen en te studeren kan daar 1 van zijn.

Voor u info. Ik heb mijn eigen opleiding (voltijd) betaald en ook iedere vakantie gewerkt. Uiteindlijk bleek dat ik 32 uur gemiddeld per week werkte om te kunnen studeren......
Achteraf gezien had ik minder moeten werken en meer dingen moeten doen met vrienden en familie. Mijn keuze!

Het hele verhaal draait om keuzes maken en deze meten met de standaard ''lekker leven''.

De vraag is wat is de ''standaard''?
Veel dingen hebben of gelukkig zijn met de immateriële dingen van het leven? Gebaseerd op de huidige norm is lekker leven = veel dingen bezitten.
jekame  |   | 
15-04-2008
 | 
23:09 uur
vanuit elk standpunt bekeken zit overal een kern van waarheid in. besef waar het werkelijk om gaat en doe dat wat goed voelt! pluk de dag geniet van wat je wel hebt. Het is makkelijker te kijken naar mensen die meer hebben. Er zijn er ook veel die minder hebben. geluk zit in jezelf en niet in de zaken die je wel of niet hebt. Immers je bent langer dood dan dat je leeft dus de tijd is kort om te genieten.
John  |   | 
2-10-2010
 | 
11:04 uur
Weet je ik heb ook alles verkeerd gedaan in mijn leven was altijd aan het werk en heb veel geld verdiend in mijn leven. Nu ben ik 50 kijk ik terug wel een redelijk leven gehad maar toch, vorig jaar gescheiden omdat ik er nooit was, door dsb een flink oor aangenaaid doordat ze me alles hebben aangesmeerd wat een hoop geld kost, dus al met heb ik nu een schuld van 250000 mijn huis wordt openbaar verkocht omdat ik niet meer kan werken en miep zonodig alles opeiste wat ze kon eisen, ruzie met de kids, dus ja wat heb ik nu over van dat werken helemaal niks. Mensen en vooral jongere probeer gewoon normaal te leven niet te materialistisch zijn en probeer wat op te bouwen en besteed je geld aan je huis of leuke dingen met je gezin en niet aan die bmw of speedboot want dat is maar een ding daar krijg je geen liefde van terug.
Monique Evenhuis  |   | 
3-10-2010
 | 
10:50 uur
Beste John,

Wat mij opvalt is het terugkijken op het leven,alsof je aan 't eind staat. Al het materialisme om je heen kwijt raken kan eveneens een nieuw begin zijn. Kijk niet terug,dat doet alleen maar zeer. Zie het als een nieuwe fase in je leven, hoe moeilijk het ook is. Door het materialisme (even) los te laten wordt een mens doorgaans niet slechter. Daarentegen, mits de persoon daar voor open staat en het aandurft, komt daar een zuiver levend met de natuur verbonden persoon naar boven. Sta er voor open dan trek je de mensen aan die in het nu bij je horen, verleden achter je ligt en met vallen en opstaan de toekomst tegemoet gaat...

Jan  |   | 
4-10-2010
 | 
13:53 uur
Leuke discussies allemaal. Als oud-assurantietussenpersoon heb ik de wereld aan aanvullende inkomensvoorzieningen verkocht in de vorm van koopsommen, lijfrentepolissen en pensioenpolissen in de ware zin van het woord. Dat AXA 7% ''binnenharkt'' is net zo'n ongenuanceerde opmerking als dat een BMW uit € 750,- metaal bestaat en € 49.250,- arbeidsloon en belastingen. Feit is, dat een dergelijke polis -als het goed is- ook een nabestaandenvoorziening bevat, en zo voort. Alsook een winstopslag, dat kan niet anders, want er immers sprake van risico-overdracht. In mijn praktijk is het voorgekomen dat een cliënt een week na het afsluiten van een complete pensioenvoorziening aan een hersenbloeding overleed. Verzekeraar ontving nauwelijks premie, maar betaalt nu zo'n veertig jaar lang maandelijks de nabestaande(n)voorziening uit. Ander feit waaruit het korte termijn denken van het publiek blijkt: de aflossingsvrije hypotheek. Niet alleen met een te laag pensioen in het vooruitzicht (want: andere prioriteiten...), ook al als gevolg van tussentijds 'verkassen' (pensioenbreuk!) naar een werkgever met middelloonregeling in plaats van een pensioenregeling op basis van eindloon, is het evident dat de rentelasten in de toekomst niet op te brengen zijn, al was het maar omdat er een dubbele nekslag volgt: de 1e Belastingschijf Anno NU geeft de AOWer wel is waar fiscaal voordeel (19% belasting over de 1e schijf), maar ook enorm nadeel. Immers, het AOW-inkomen is een absoluut minimuminkomen. Tel daarbij op de levenslange lijfrenten, volgend uit 'gebroken' pensioenpotjes, dan stijgen de maandelijkse rentelasten omgekeerd evenredig, want... de fiscale schaal (Anno NU)kan per datum ingang AOW-leeftijd een minimaal fiscaal voordeel geven over de te betalen rente van 19%, ALS het pensioeninkomen de belastingp[lichtige niet naar de 42%- of 52% schijf tilt.Tel uit uw verlies. Kortom: de levensverzekeraars hebben gelijk. Pensioen IS een ondergeschoven kind en de gevolgen zijn letterlijk ondraaglijk. En niemand lijkt geïnteresseerd te zijn...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10