zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Overwerk is leuk!

4 maart 2008 - Mensen die vaak overwerken zijn niet vermoeider dan hun collega's die zich keurig aan hun werktijden houden. Ze lijken zelfs meer plezier te hebben in hun werk. Hoe komt dat? En is dat een argument voor een 60-urige werkweek, vraagt Accountingweb zich af.

In augustus kopten de Nederlandse kranten verrassend genoeg dat overwerk tot meer voldoening leidt. Reden genoeg voor Debby Beckers, onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen om 1.807 Nederlandse werknemers onder de loep te nemen. De medewerkers die overuren draaiden, meldden niet méér mentale vermoeidheid dan degenen die dat niet deden. Sterker nog: de overwerkers gaven aan dat ze vaker plezier hadden in hun werk. Ze waren bevlogener dan hun 9-tot-5-collega's. 



Matig overwerk

Maar denk nu niet dat de Arbeidstijdenwet bij het oud papier kan en dat iedereen tot in de kleine uurtjes moet doorbuffelen. Zeker niet, aldus Beckers. In het onderzoek ging het met name om matig overwerk: drie tot vier uur per week. Minder dan één procent van de werknemers in de studie draaide weken van 60 uur of meer. Toch moet het overwerk niet onderschat worden. Want toch altijd nog vijftien procent meldde vijf tot acht uur extra, en negen procent rapporteerde zelfs negen tot twaalf. Bovendien zijn parttimers niet meegenomen in het onderzoek. 

Omstandigheden
En al die mensen raken dus niet extra uitgeput van hun extra uren. Hoe komt dat? Volgens Beckers zijn het de omstandigheden die overwerk al dan niet schadelijk maken. Biedt het werk voldoende afwisseling? Mag je zelf bepalen wanneer je wat gaat doen? Krijg je voldoende sociale steun? De overwerkgroep in het onderzoek rapporteerde aanzienlijk hogere taakvariatie en controlemogelijkheden. Dat zou kunnen beschermen tegen vermoeidheid. Kijk maar naar de werknemers die hoog scoorden op de vermoeidheidsschaal: die klagen vooral over eentonig werk en weinig controlemogelijkheden. Heel belangrijk is ook of mensen vrijwillig overwerken of gedwongen. 

Gemiddeld bevlogener

Mensen die overwerken, zijn gemiddeld bevlogener. Zij gaan helemaal op in hun werk en ervaren grote voldoening. Natuurlijk, Beckers geeft het toe, dat kán komen omdat bevlogen en voldane werknemers nu eenmaal eerder bereid zijn om over te werken.


Bron: Accountingweb
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overwerk is de normaalste zaak van de wereld
 Eigen tijd indelen leidt tot overwerk
 Laatblijvers krijgen meer waardering dan vroege vogels
 Managers werken extra werkweek per maand over
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10