19 december 2007 -
Leidinggevenden zijn niet alleen terughoudend in het corrigeren van werknemers, interventies worden bovendien vaak slecht uitgevoerd. Meestal stelt de leidinggevende het gesprek te lang uit en is de werknemer dus verbaasd dat zijn schijnbaar geaccepteerde gedrag ineens bestraft wordt.
Dit meldt MD Weekly naar aanleiding van een studie van de Arizona State University. Het treffen van disciplinaire maatregelen is vaak voor beide partijen onaangenaam en heeft niet alleen interpersonele consequenties, maar kan ook financiële en juridische repercussies hebben.
Strafperceptie
Verder blijkt dat vrouwelijke en mannelijke leidinggevenden die straffen uitdelen door de werknemer anders beoordeeld. Ook de mate waarin een opgelegde straf gemotiveerd wordt, bepaalt hoe een straf ontvangen wordt en hoe erop gereageerd wordt. Het weigeren van een toelichting op de straf leidt altijd tot gevoelens van onrechtvaardigheid en rancune jegens de leidinggevende. Worden disciplinaire maatregelen bovendien publiekelijk genomen, dan is de rancune nog groter. Ten slotte moet elke leidinggevende zich bewust zijn van culturele en individuele verschillen en dat daardoor een uniforme benadering niet voor iedereen effectief is.
Bron:Organizational Dynamics, MD Weekly