zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer verwacht extraatje van baas

19 december 2007 - Een cadeau of dinerbon of zelfs een bonus: steeds meer werknemers verwachten aan het eind van het jaar 'iets extra's' van hun werkgever. Vier op de vijf werknemers rekenen dit jaar op een kerstpakket. Ook verwachten veel meer mensen dan in voorgaande jaren dat ze in het nieuwe jaar meer salaris krijgen.

Het kerstpakket is definitief terug van weggeweest. 70 procent van de werknemers ziet het kerstpakket als een blijk van waardering. Dit blijkt uit de Randstad Werkmonitor van december 2007, door Blauw Research uitgevoerd onder 868 werkenden in Nederland. Er gaat maar één ding boven het kerstpakket. Bij een keuze tussen een dergelijk pakket of een geldbedrag gaat de helft van de werkenden toch voor de harde euro's, zo blijkt uit het onderzoek. 



Serieuze extra’s

Overigens zijn serieuze financiële extra's zoals een eindejaarsbonus, dertiende maand of winstuitkering nog lang geen gemeengoed. Ruim een kwart verwacht een eindejaarsbonus, eveneens ruim een kwart gaat ervan uit dat er dit jaar een dertiende maand in zit. Eén op de vijf werknemers rekent op een winstuitkering. Het aantal werkenden dat zo'n winstuitkering of dertiende (en soms zelfs veertiende) maand denkt te krijgen, is iets gegroeid sinds een eerder onderzoek in 2005. 

Werkende wil méér
De trend in de verwachtingen is onmiskenbaar: de Nederlandse werkende wil méér! Ongetwijfeld geïnspireerd door de positieve economische vooruitzichten, denkt 30 procent van de werkenden dat er voor het komend jaar een salarisverhoging in zit die hoger uitpakt dan de inflatiecorrectie. De gemiddelde verwachting daarbij is zo'n vijf procent meer salaris. Slechts zeventien procent verwacht dat het vaste salaris voor het komende jaar niet verhoogd zal worden. In 2003 voorzag nog 38 procent geen salarisverhoging. Van de werkenden verwacht elf procent er dit jaar extra vrije dagen bij te krijgen, desnoods als compensatie in het geval dat de werkgever zou besluiten om het salaris niet te verhogen. 

Nieuwe uitdaging bij huidige werkgever
De Mobiliteitsindex is scherp gedaald, van 108 in september 2007 naar 96 in december 2007. De verklaring hiervoor is onder meer dat het vertrouwen in het vinden van werk elders sinds de zomer is afgenomen. Bovendien lijkt de angst voor ontslag sindsdien gestegen. Men lijkt in iets mindere mate toe aan een nieuwe uitdaging. De mobiliteitsindex is een maatstaf voor de mate waarin men verwacht over zes maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. Uit het onderzoek blijkt dat men vooral de nieuwe uitdaging bij de huidige werkgever zoekt en lang niet altijd elders.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer heeft liefst traditioneel kerstpakket
 Geldbonus motiveert het meest
 Gokken met goede prestaties
 Werknemer in 2007 gelokt met luxe extra's
 
 
reacties
 
Premiumgids Relatiegeschenken  |   | 
23-01-2015
 | 
12:15 uur
''Het kerstpakket is definitief terug van weggeweest. 70 procent van de werknemers ziet het kerstpakket als een blijk van waardering.''

Leuk om te lezen. Ik denk zelf dat anno 2015 een kerstpakket echt niet weg te denken is uit het bedrijfsleven, bedrijven zijn in dat tegenwoordig in meer of mindere mate verplicht aan haar werknemers.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10