zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oud-topman Ballast Nedam fraudeerde voor zeker 45 miljoen

5 november 2007 - Jaren achtereen kon voormalig bestuurder Peter F. zijn werkgever Ballast Nedam oplichten, tot het uiteindelijke totaalbedrag van 45 miljoen euro. Het bouwbedrijf ontdekte de megafraude vorig jaar pas, drie jaar na zijn pensionering. En dat ook alleen nog maar dankzij een tip van een oplettende Belastinginspecteur, die toevallig op iets verdachts stuitte bij een van de bij de fraude betrokken vennootschappen.

Gelovig


"Het was F. die zich als de personificatie van de heersende normen en waarden voortbewoog en op grond waarvan velen aan F. hun vertrouwen hadden geschonken. Peter F. verkondigde vaak, al dan niet terloops, dat hij een zeer gelovig man is en wekte de indruk dat hij alleen al om die reden boven elke twijfel verheven was", stellen de onderzoekers van advocatenkantoor Stibbe na hun maandenlange speurtocht langs het frauduleuze spoor dat F. achterliet. 

Vertrouwenwekkend persoon

De topman rommelde bij de aan- en verkoop van 100 miljoen euro aan bedrijven door Ballast Nedam, waarbij hij enorme provisies of steekpenningen opstreek. Ook liet hij het bouwbedrijf voor miljoenen aan te duur cement inkopen, waarvan hij vervolgens een deel van het prijsverschil op zijn bankrekening gestort kreeg.
Veel meer verklaring voor het onontdekt blijven van de fraude dan dat F. een vertrouwenwekkende persoon was, geven de onderzoekers niet. Het moet dan ook uitermate beschamend zijn voor Ballast Nedam dat haar een fraude van deze omvang nooit eerder was opgevallen. Met name omdat uit het onderzoek een beeld naar voren komt dat F. uiteindelijk geen enkele remming meer had bij zijn illegale activiteiten.
Brutaliteit
De onderzoekers van Stibbe schetsen de ongekende brutaliteit van topman F. met een voorbeeld uit vele tientallen. In 1995 kocht Ballast Nedam het Belgische bouwbedrijf Carrières d’Yvoir. Maar voordat de koop definitief was, liet onderhandelaar F. zich uitgebreid in de watten leggen door de verkopende partij. Zo stapte de hele familie F. (vader, moeder, dochter en schoonzoon) voor rekening van de Belgen op het vliegtuig naar Spanje, vlogen ze enkele maanden later naar Venetië en bezochten zij tussendoor nog even het nieuwjaarsconcert in Wenen. Alles vanzelfsprekend volledig verzorgd. Behalve reizen kreeg F. ook 30.000 euro in contanten van de Belgen, die van hem toestemming hadden gekregen al deze kosten (totaal bijna een kwart miljoen euro) onder valse voorwendselen te declareren bij Ballast Nedam. Uit een kostenoverzicht van de Belgen blijkt volgens Stibbe dat zelfs de in Brussel aangeschafte trouwjurk van dochterlief (á 5000 euro) op deze manier gedeclareerd wordt bij het bouwbedrijf. 

Code Tabaksblat

Het is dezelfde Ballast Nedam-bestuurder F. die op de vooravond van de introductie van de Code Tabaksblat zijn bedenkingen er over in het Arnhem Business Magazine ventileert. „"k denk niet dat er een code bestaat die een integere man kan maken. Integriteit, betrouwbaarheid, eerlijkheid en fatsoen zitten in de genen van de bestuurder en de onderneming. Dat kun je niet afdwingen met zo’n betuttelende code", zegt hij. 

Procedure

Ballast Nedam is een civiele procedure begonnen om de schade op haar ex-bestuurder te verhalen. De bouwonderneming heeft ook de in de Nederlandse en Spaanse bouwwereld bekende zakenman Ton de G. en diens zoon gedagvaard. De totale kostenpost is berekend op 61 miljoen euro.
Peter F. moet komende donderdag voor de rechter verschijnen, op verdenking van oplichting, verduistering en deelname aan een criminele organisatie. Peter F. en zijn raadsman waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Bron: De Financiële Telegraaf
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Van den Nieuwenhuyzen opgepakt wegens fraude
 Witteboordencriminaliteit blijft bedrijfsleven tergen
 Fraude vergt sterke regie management
 Fraudeur is alom vertrouwde mannelijke topmanager
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
5-11-2007
 | 
09:07 uur
Weer een artikel waarin blijkt dat grote bedrijven op een of andere wijze niet in staat zijn hun financiën te controleren, dit keer Ballast Nedam.
Je vraagt je toch af hoe dat mogelijk is. Het is dat de belastingdienst na jaren bij een controle iets vreemds ziet en dat verder uitzoekt, anders had F. geen last gekregen.
Mensen die het hardst roepen dat ze integer zijn en zich ook nog eens als een vroom Christen betitelen, zijn bij voorbaat verdacht.
Ze worden of fraudeurs of ze gaan de politiek in, maar ze zijn steeds herkenbaar in hun “normen en waarden”.
Misschien trekt Ballast Nedam er een les uit en gaan ze beter de uitgaven controleren in de toekomst, want een ding is zeker, er loopt altijd wel een bestuurder die het ook gaat proberen om rijker te worden via een bedrijf en over de ruggen van de werknemers!
Haaglander  |   | 
5-11-2007
 | 
10:17 uur
Nou ja, die man zal helemaal worden leeggeplukt door zijn voormalige werkgever en tot zijn dood op een houtje moeten bijten.

Vosmer  |   | 
5-11-2007
 | 
13:48 uur
Dit soort ''witte boorden criminaliteit'' moeten we extra hard aanpakken. Mensen die een voorbeeld moeten zijn voor anderen en voor de maatschappij!!!!! Tevens zou de politiek in Den Haag dit soort mensen openlijk aan de schandpaal moeten nagelen!! In relatie met de boete die de aannemers opgelegd hebben gekregen bij de ''bouwfraude'' zou ik het terug te betalen bedrag aan de balastingbetalers nogmaals goed onder de loep willen nemen en datgene terug laten betalen wat werkelijk teruggegeven had moeten worden.
Jan  |   | 
5-11-2007
 | 
22:40 uur
Hoor ik daar weer die typisch Nederlandse afgunst?! Jullie zijn gewoon jaloers omdat jullie eigen leventje saai en sloeberig is!

Deze man zouden ze moeten huldigen! VOC mentaliteit noemen ze dat!

Peter F., weer een gesneuvelde ridder in zijn harnas gestorven.. moge God zijn dappere ziel verwelkomen in het hemelse paradijs..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10