zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechte financiële voorspelling leidt tot lagere aandelenkoersen

23 oktober 2007 - Bedrijven slagen er nauwelijks in hun financiële voorspellingen te realiseren. Vroegtijdig inzicht in de ontwikkeling van verlies en winst, liquiditeitspositie en in belangrijke financiële indicatoren blijkt echter van grote invloed op de aandelenkoers van de bedrijven. Uit internationaal onderzoek van KPMG onder ruim 500 bedrijven blijkt dat onbetrouwbare, financiële voorspellingen de afgelopen drie jaar een zes procent lagere aandelenkoers tot gevolg had, wat volgens de ondernemingen met name te maken heeft met de reactie van aandeelhouders.

Afwijking


Gemiddeld blijken de voorspellingen van de bedrijven dertien procent af te wijken van de werkelijkheid. Slechts één procent van de ondernemingen weet de financiële voorspellingen exact te halen en 22 procent heeft met een maximale afwijking van vijf procent te maken. Deze bedrijven realiseerden de afgelopen drie jaar een koerswinst van 46 procent tegenover 34 procent voor de groep die minder goed voorspelde. 

Forecast
Uit het onderzoek blijkt dat alle bedrijven een forecast gebruiken om toekomstige prestaties te voorspellen. "Maar ondanks het feit dat de ondernemingen er veel tijd en moeite in steken, heeft slechts 20 procent een relatief betrouwbare voorspelling", constateert Maarten van Delft Westerhof van KPMG Advisory. "Zij realiseren zich dat een betrouwbare forecasting van groot belang is voor de toegevoegde waarde van de onderneming en het vertrouwen van investeerders. Toch zien zij nog mogelijkheden om de betrouwbaarheid van de forecast te verbeteren. Ruim 42 procent ziet de noodzaak om meer technologie te gebruiken voor het automatiseren van het proces. Een vergelijkbaar percentage vindt dat scenario planning een bruikbaar middel is om toekomstige ontwikkelingen te doorgronden die de forecast kunnen beïnvloeden. Tenslotte vindt 40 procent van de bedrijven dat het gebruik van voortschrijdende prognoses aanzienlijke verbeteringen kunnen betekenen voor de prestaties op dit gebied." 

Interne data

Bedrijven blijken zich vooral te richten op interne data en in veel mindere mate op uitgebreide, externe gegevens. Van Delft Westerhof: "Slechts 40 procent gebruikt economische rapporten van de overheid en branche organisaties in hun forecasting processen. Dat is opvallend omdat de bedrijven aangeven in hun forecasting vooral fouten te maken op het gebied van klantvraag en economische variabelen. 

Spreadsheet

Bijna alle organisaties gebruiken spreadsheets voor onderdelen van het proces en maar liefst 40 procent gebruikt ze alleen voor het produceren van de forecast. Hoewel het met behulp van een spreadsheet mogelijk is om een forecast te maken, blijken organisaties met een nauwkeurige forecast vaak meer geavanceerde software te gebruiken." 

Conservatieve inschatting

Het onderzoek van KPMG toont aan dat bedrijven hun forecast in het algemeen vaker overtreffen dan dat ze onder de voorspellingen eindigen. Van Delft Westerhof: "Dit geeft aan dat managers, bewust of onbewust, een te conservatieve inschatting maken. 

Betere strategische keuzes

Hoewel het overtreffen van de forecast misschien niet direct als een probleem wordt gezien, is het gevolg hiervan dat belangrijke beslissingen over personeelsbezetting en investeringen gedaan wordt op basis van inaccurate en incomplete informatie en dat analisten hierop gaan anticiperen. Om betere strategische keuze te kunnen maken moet de leiding van de onderneming dan ook geleidelijk een cultuur creëren waarbij een betrouwbare forecast wordt aangemoedigd en beloond."


Bron: Financieel Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Managers blijven winsten beïnvloeden voor gunstige beurskoers
 Goede CEO laat zich niet leiden door irrationaliteit beurskoers
 CFO's komen niet aan strategie toe
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10