zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleide ‘Nugger’ wil graag thuiswerken

23 oktober 2007 - Steeds meer hoger opgeleiden kiezen ervoor om, geheel of gedeeltelijk, thuis te werken. Deze groep werkzoekenden, die tegenwoordig bekend staat als Nuggers (niet uitkeringsgerechtigden) schrijft zich niet in bij het CWI, heeft geen economische noodzaak om aan het werk te gaan, maar wil wel graag aan de slag. Thuiswerkorganisatie Moneypenny ziet een aanzienlijke toename van het aantal hoogopgeleide Nuggers in haar bestand: 50 procent van de 5.000 ingeschreven werknemers heeft minimaal een HBO-opleiding.

Onbenut arbeidspotentieel


Het actief stimuleren van het nieuwe werken, zoals thuiswerken, is de oplossing om onbenut arbeidspotentieel in te zetten. Tevens is dit een antwoord op het arbeidstekort als gevolg van de groeiende economie en de steeds merkbaarder wordende gevolgen van de vergrijzing. 

Flexibiliteit

Onder een groot deel van de beroepsbevolking is er bij de invulling van werk een groeiende behoefte aan flexibiliteit in tijd en locatie. In onderzoek onder thuiswerkers van thuiswerkorganisatie Moneypenny blijkt dat 68 procent van de ondervraagden graag actief wil blijven op de arbeidsmarkt, maar niet langer te kampen wil hebben met lange reistijden en files. Om die reden zien ze thuiswerken als een aantrekkelijk alternatief. De behoefte om thuis te werken gaat zo ver dat thuiswerkers bereid zijn significant meer uren te maken dan wanneer zij vanaf een kantoor zouden werken. "Het aanbieden van thuiswerken als secundaire arbeidsvoorwaarde is hiermee een interessante overweging voor de werkgever," aldus oprichter en eigenaar van Moneypenny Marianne Sturman. 

Kleine moeite, groot resultaat

Met de huidige technieken is tegenwoordig thuiswerken op elk niveau realiseerbaar. Met een eenvoudige herinrichting van de ICT-structuur is het mogelijk om locatie onafhankelijk te werken en behoren zowel relatief eenvoudige werkzaamheden als meer complexere concentratietaken tot de mogelijkheden. "Thuiswerken is eenvoudig te bewerkstelligen, terwijl de winst enorm is. Door als werkgever en overheid actief in te spelen op de behoefte naar flexibiliteit in de vorm van thuiswerken worden veel problemen ondervangen," zegt Marianne Sturman, "Zowel werkgever als werknemer, maar ook de maatschappij als geheel, denk naast de economische aspecten ook aan de file- en milieu-issues, plukken er de vruchten van."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
 Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
 70 procent Europese organisaties zet al AI in
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer thuiswerken tegen verkeersinfarct
 Hoog opgeleid thuiswerk neemt toe
 In 2016 werkt iedereen thuis
 
 
reacties
 
Hanco van Tol  |   | 
24-10-2007
 | 
21:00 uur
Helemaal mee eens, er is nog een heel groot arbeidspotentieel niet in gebruik. Ik ben dan ook van mening dat dit de toekomst zal worden (al is het niet voor iedere beroepgroep mogelijk). Het vraagt echter wel een andere manier van aansturen van de werkgevers. Nu wordt veelal gestuurd op aanwezigheid. Bij het thuiswerken moet gestuurd worden op resultaat (en dat is soms nog eng..). Ik zou de mogelijkheden nog een stapje verder willen uitbreiden. e-werken is de nieuwe term wat staat voor plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Dit eerste gaat wat mij betreft over het thuiswerken. Je werkt op een andere plaats (thuis), maar men verwacht nog steeds dat je van 9 - 17:00 actief bent. Maar het tijds onafhankelijk werken heeft wat mij betreft nog meer toekomst. 's ochtends de kinderen naar school brengen, daarna even werken. Tussen de middag gezellig eten met de kids. Daarna weer een beetje werken en tot slot gezellig met de kids de rest van de middag doorbrengen. Mocht het werk nog niet af zijn, kun je als de kids op bed liggen het werk nog afmaken.

Geintresseerd? Kijk op www.e-werken.nu
Theo Schreurs  |   | 
27-10-2007
 | 
20:43 uur
Ik ben het hiermee eens dat er veel potentieel op professioneel gebied geen aansluiting vind. Het bedrijfs leven is hier of wil hiervoor niet klaar zijn. De werkgever wil maar al te graag de controlle behouden voor wat de werktijden betreft. Ik persoonlijk heb hier de greringste moeite mee. Sinds kort ben ik werkzaam bij een bijdrijf die het absoluut geen probleem vindt dat ik thuis werk voor meer dan 90%. In deze korte periode ben ik productiever geweest dan mijn voorganger die altijd op zijn werkplaats was. Ik deel mijn dagen zelf in. En voor de lezers hier die denken dat ik een eenvoudige baan heb dan heeft U het mis, Ik ben veratwoordelijk voor Vlaanderen (B)

Ik heb in van huis uit werken al menige ervaringen opgedaan en zou niets anders meer willen, maar je opdrachtgever (werkgever) moet hiervoor wel openstaan. Er gelden namelijk andere regels waar je je aan zult moeten houden. Uiteraard is een stuk zelfdiscipline iets dat je moet opbouwen en niet onderschat mag worden. De verleiding is maar al te groot om niet te werken. Als je aan projecten werkt kun je deze indelen in deadlines. Deadline werken is een unieke aanpak om je zelf in beweging te houden. Ik heb jaren geleden toe ik vanuit huis begon te werken To Do lists gemaakt die ik afwerkte tot dat alle werk dat ik genoteerd had af had. Soms maak ik deze To Do lists nog steeds om mijn zelfdiscipline op peil te houden..

Theo Schreurs

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
Pandemie heeft grote impact op werkmotivatie jongeren  (1) 
top10
Futurizen. Het nieuwe werkwoord voor managers
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Bedrijven tonen sterke weerstand tegen technologische transformatie
Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor
Zieke medewerker bleef werken om financiële redenen
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Crisiscommunicatie in een steeds complexere wereld
NBBU: SER-akkoord leent zich voor voortzetten gesprekken uitzend-cao
Cloud-native architectuur vereist andere applicatiebeveiliging
De gevaren van het lekken van persoonlijke gegevens en wat u ertegen kunt doen
meer top 10