zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Genante webhistorie? Laat hem wissen!

9 augustus 2007 - Sollicitanten die op het internet negatief in de spotlights staan, kunnen vanaf heden bedrijven inschakelen die hun verleden kunnen wissen. Schunnige foto’s, dubieuze bijnamen en genante verhalen van zichzelf zijn niet meer te vinden.

Ongepaste resultaten verdwijnen


Websites als Reputationdefender.com en Defendmyname.com kunnen ervoor zorgen dat de ongepaste zoekresultaten, via zoekmachines als Google, verdwijnen. Voor dertig dollar peer maand zoekt het bedrijf uit waar de naam allemaal tevoorschijn komt op internet en zorgt vervolgens dat de betreffende webpagina’s niet meer voorkomen in online zoekresultaten. 

Kennismaking vooraf
Uit eerder onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de managers zoekmachines op internet gebruikt om sollicitanten vooraf te leren kennen. De helft daarvan gebruikt daarvoor ook sociale netwerksites als Facebook of MySpace. De belangrijkste redenen om iemand op basis van de zoekresultaten al af te schrijven voor een baan, zijn gegevens over crimineel gedrag of leugens over opgegeven kwalificaties van de sollicitant.



Bron: P&O Actueel
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Marketeer te voorzichtig op online sociale netwerken
 Grappig mailadres funest voor carričre
 Nederlander is dol op social-networking
 Internetreputatie beďnvloedt sollicitatietraject
 
 
reacties
 
Ad Beer  |   | 
9-08-2007
 | 
12:13 uur
Toch maar op gaan passen wat ik hier allemaal schrijf dus.
Ik heb een gelezen dat er bureaus zijn die binnen een halve dag een compleet overzicht weten te leveren over mensen op basis van zoeken op internet.
Dat kan inderdaad lastig zijn, temeer daar er een grote kans op verwarring is.
Als je een keer Googled op mijn naam dan vind je tenminste 3 naamgenoten uit Tilburg, eentje zelf met exact dezelfde geboortedatum en erger nog, we hebben samen de lagere school doorlopen. Wat ook wel eens aanleiding gaf tot misverstanden. Het andere Adje was immers een heel ander ventje dan deze Ad
Ton  |   | 
9-08-2007
 | 
22:46 uur
Onder pseudoniem op internet dwalen kan toch ook.
Ik ben eigenlijk een knappe brunette met de naam Lisette. Vervolgens gebruik ik een foto van mijn oude baas. Ik vraag op allerlei bekende forums of iemand makkelijk kan ontdekken dat ik eigenlijk geen school af heb gemaakt en of ik ontslagen kan worden als men ontdekt dat ik geen diploma's heb.

Dergelijke onzin laat zich makkelijk verspreiden op internet en dergelijke bureau's zouden continu achter de feiten aan lopen als iemand zich intensief bezig houdt met laster verspreiden.

Van de andere kant is het altijd verstandig om je eigen naam verborgen te houden als je niet wil hebben dat uitlekt welke zaken je schrijft of doet enz.

Natuurlijk als je je hiervan bewust bent kun je dit ook in je voordeel gebruiken.

Ik ben Joep Meloen en ik kreeg alweer een Bonus van mijn baas en een nog groter project toegewezen maar ik vraag me af wat ik moet doen moet ik kiezen voor de aangeboden baan met nog betere arbeidsvoorwaarden bij bedrijf X of moet ik mijn huidige werkgever trouw blijven? Ik krijg zoveel banen aangeboden dat ik het gevoel heb dat ik veel kansen laat liggen. Wie weet wat verstandiger is?

Vervelender wordt het als je inderdaad naamgenoten hebt. Mijn naamgenoten zijn bijna allemaal eigenaren van bedrijven, gelukkig niet in de regio. Een andere naam genoot is een sportvisser die nogal wat genante uitlatingen doet op een forum.

Ik adviseer wel iedereen regelmatig eens te zoeken naar je eigen naam op internet.
Of het vervolgens lastig is om ongewenste vermeldingen van je eigen naam te verwijderen weet ik niet maar lijkt me wel.
Foto's kun je ook maar beter niet te veel verspreiden. Dat leren de kinderen al vroeg op school. Dat volwassen mensen zo naďef kunnen zijn om dergelijk materiaal onder eigen naam nog wel te publiceren verbaast me eigenlijk wel erg. Eigenlijk is het net zo dom als je eigen pincode hardop te noemen bij de geldautomaat. Is het u ook wel eens opgevallen dat vooral mensen op leeftijd nogal eens hun pincode hardop zeggen als de eerste poging tot ingeven niet lukt?

Kennelijk is zich nog niet iedereen bewust van de gevaren die hem of haar bedreigen of denken ze het zal wel loslopen. Totdat ze slachtoffer zijn.

Zo'n bedrijf 30 euro betalen kan zeker zinvol zijn als je last hebt van naams misbruik of een vervelende internetgeschiedenis.

Van de andere kant vraag ik me wel af of dit wel rendabel is. Een half uurtje is zo om op internet. 30 euro dat is toch ongeveer gelijk aan een half uurtje arbeidsloon.
Of je binnen een half uurtje iemands verleden geheel opgespoort hebt en ook nog eens verwijderd? Wellicht gaat men ervan uit in de berekening dat veel klanten slechts enkele zaken willen verwijderen laten waarna vele maanden 30 euro per maand wordt betaald voor een geautomatiseerde zoekopdracht dmv van ''spider'' programmatuur. Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat zelfs dat niet gaat gebeuren maar dat men wacht tot de klant zich wederom meldt met een verzoek om iets te verwijderen.

Goed ik gun iedereen zijn brood en het is wellicht een zinnige dienstverlening die inspeelt op een nieuwe behoefte denk ik.

Van de andere kant denk ik als ik me meerdere uren per dag bezig zou houden met het verspreiden van laster over iemand op internet dat deze dienstverlener achter de feiten aan zou hollen en klanten al snel teleurgesteld zouden raken.
Iemand met een beetje verstand van computers en netwerken weet dat wel zo te doen zonder dat dit noemenswaardig gevaar voor opsporing oplevert. Zeker als hij geduldig en vergeten is of in opdracht werkt.

In opdracht...ja dat bestaat ook in die wereld.

Ik ken een verhaal van iemand die plotseling als neo nazi op diverse sites stond met foto, ontslag kreeg (waarscijnlijk daardoor) en helemaal niets had met dit gedachtengoed. Na veel over en weer gemail is de valse informatie verwijderd geworden echter velen zullen nog steeds denken dat het een actieve nazi is en de baan is voor altijd verdwenen.
De valse melding kwam trouwens waarschijnlijk uit de hoek van een politieke tegenpartij waar meneer teleurgesteld bij vertrok maar was helaas niet te bewijzen omdat getuigen niet wensten mee te werken maar wel duidelijk maakten wie dat waarom gedaan had.

Ik vind het trouwens ook wel vreemd als werkgevers blind varen op dergelijk verhalen al kan ik me wel voorstellen dat bepaalde internetgeschiedenissen het moeilijk maken iemand te verkiezen als kandidaat.
Ook kan ik me voorstellen dat je op het matje wordt geroepen als je vanalles over je werkgever vertelt op internet.
Ik kan me zelfs voorstellen dat je in bepaalde functies je onmogelijk kunt maken door een bepaalde internetgeschiedenis.
En ik kan me ook goed voorstellen dat je ook iets uit te leggen hebt als je altijd maandag ziek bent met hoofdpijn en op zaterdag wereldkondig maakt dat je flink gaat zuipen en allerlei drugs gaat nemen op het feestje zondag.

Van de andere kant denk ik ook dat je werk en prive appart moet kunnen houden. Het is natuurlijk wel lollig als je vrijgezel collega weet te vertellen dat hij de grote baas tegenkwam in de sexclub maar dat maakt de baas niet meer en niet minder als vakman.
Anders is het natuurlijk als je hoofd ontwikkeling in de zelfde sexclub stamgast is als het hoofd ontwikkeling van de concurrent en juist die concurrent je steeds een stapje voor is. Dan zou je je kunnen afvragen wat men aan het doen is daar.
Goed sexclub geschiedenissen en klanten staan niet op internet maar er zijn wel genoeg voorbeelden te verzinnen waarin internet gedrag negatief of positief kan uitpakken als het uitlekt.

Van de andere kant lekken alle geheimen ooit uit behalve als iemand ze mee neemt in het graf en dat gebeurt maar zelden.
Het is altijd goed om daarmee rekening te houden als men iets doet of schrijft.
Alias  |   | 
13-08-2007
 | 
13:20 uur
Wie zich steeds goed gedraagt hoeft nooit over zijn schouder te kijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10