zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezondheid werknemers doet werkgever weinig

6 augustus 2007 - De aandacht voor de gezondheid is in een recordtempo gestegen. Een kwart van de werkzame Nederlanders is echter niet tevreden over het aanbod in de kantine van hun werkgever, verder is bij bijna de helft van de werkzame beroepsbevolking de werkplek niet (of men weet het niet) afgestemd op de lichaamsafmetingen. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 1.063 werkende Nederlanders.

Kantineaanbod onbevredigend


Van de werkzame beroepsbevolking is 25 procent van mening dat in de kantine van hun organisatie momenteel te weinig gezonde producten te vinden zijn. Meer dan een derde zou willen dat de (toekomstige) werkgever meer aandacht zou besteden aan gezonde producten in de kantine. Vooral onder vrouwen is dit een wens (40 procent). Ondanks het feit dat de aandacht voor de gezondheid in de samenleving de laatste jaren sterk is toegenomen, wordt er door veel werkgevers nog niet voldoende verantwoordelijkheid genomen in deze rol. Dit terwijl de voordelen voor werkgevers aanzienlijk zijn (minder verzuim, betere conditie, betere concentratie). 

Werkplek niet goed afgestemd op lichaamsafmetingen
RSI (Repetitive Strain Injury) veroorzaakt veel verzuim onder werknemers. Een werkplek die niet goed is afgestemd op de afmetingen van het lichaam kan RSI bevorderen. Toch pakken werkgevers de oorzaak van dit probleem niet aan. 45 procent van de werknemers die dagelijks achter een pc werkt, zegt namelijk dat de werkplek momenteel niet is afgestemd op zijn/haar lichaamsafmetingen of weet niet of de werkplek goed is afgesteld. Bijna de helft van de werknemers zegt te wensen dat de (toekomstige) werkgever hier meer aandacht aan zou moeten besteden. Voor werkgevers betekent dit dat er veel winst te behalen valt.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfskantine duur en ongezond
 Werknemers willen -met lichte tegenzin- een gezonde lunch
 Dikke werknemer kost bedrijfsleven geld
 Test: Hoe groot is uw risico op RSI?
 
 
reacties
 
Ties de Vries  |   | 
7-08-2007
 | 
16:48 uur
Regelmatig worden we verrast met onderzoeken die aantonen dat de aandacht voor de gezondheid van werknemers in een recordtempo is gestegen. Echter nog steeds blijkt dat een kwart van de werkzame Nederlanders echt niet tevreden is over het aanbod in de kantine van hun werkgever. Dat is ook logisch want de meeste kantines zijn uitbesteed aan cateraars. Het personeel van de cateraar heeft nagenoeg geen band met het betrokken bedrijf en dus worden er geen activiteiten ondernomen om het aanbod af te stemmen op de gebruiker (de werknemer).

Jammer genoeg is het daarnaast dat bij bijna de helft van de werkzame beroepsbevolking de werkplek niet (of men weet het niet) afgestemd is op de lichaamsafmetingen. Terwijl ieder pc gebruiker zo via www.MassageProfs.nl op een eenvoudige wijze zijn of haar werkplek zelf kan instellen.

WWW.Ladage-Advies.nl geeft adviezen aan een organisatie om de gezonde snack op de werkplek te introduceren. Dit omdat van de werkzame beroepsbevolking minimaal 25 procent van mening is dat de werkgever momenteel te weinig gezonde producten aan het aanbieden is. Andermaal blijkt dat heldere en goed gecommuniceerde keuzes en prioriteiten van de organisatie in meerdere opzichten van groot belang zijn. Op het vlak van aandacht voor de gezondheid heeft het twee directe voordelen. Ten eerste de organisatie heeft een basis om te kiezen voor de gezondheidsproducten van de toekomst. Ten tweede de mensen in de organisatie kunnen een duidelijke verwachting ontlenen op basis van de aandacht van de werkgever over hun toekomst in de organisatie. Dat een gevolg, bij onvoldoende aandacht voor de werknemer, kan zijn dat werknemers omzien naar een andere werkgever, is een extra reden om beter met de individuele verwachtingen van werknemers om te gaan.

Werkplekken zijn ook vaak niet goed afgestemd op lichaamsafmetingen RSI (Repetitive Strain Injury). Dit veroorzaakt veel verzuim onder werknemers. Een werkplek die niet goed is afgestemd op de afmetingen van het lichaam kan RSI bevorderen. Toch pakken werkgevers de oorzaak van dit probleem niet aan. 45 procent van de werknemers die dagelijks achter een pc werkt, zegt namelijk dat de werkplek momenteel niet is afgestemd op zijn/haar lichaamsafmetingen of weet niet of de werkplek goed is afgesteld. Bijna de helft van de werknemers zegt te wensen dat de (toekomstige) werkgever hier meer aandacht aan zou moeten besteden. Voor werkgevers betekent dit dat er nog veel winst te behalen valt. Neem bijvoorbeeld de site van stoelmassagebedrijf www.MassageProfs.nl, daar staan heel interessante adviezen op voor werkgevers en werknemers.

Interessant zou zijn om eens bij de belastingdienst na te gaan hoeveel werkgevers er in Nederland er nu daadwerkelijk gebruik maken van de fiscaalvriendelijke en aanbevolen gezondheidsbevorderende maatregelen.
Anja Veldhuizen  |   | 
9-08-2007
 | 
17:39 uur
Dit terwijl de voordelen voor werkgevers aanzienlijk zijn (minder verzuim, betere conditie, betere concentratie). Dan nog te denken aan alle extra kosten welke dit verzuim mee brengen, voorkomen van problemen binnen afdeling, gemotiverde en betrokken medewerkers.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10