zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien manieren om kansen te creëren

23 juli 2007 - Het is allang niet meer genoeg uw werk goed te doen. Geen enkele promotie stelt u daarmee veilig nu bedrijven steeds platter worden en in een steeds fellere concurrentiestrijd verwikkeld zijn. Om hogerop te komen moet u dus zelf de teugels in handen nemen.

Hieronder vindt u daarom tien manieren om carrièrekansen voor uzelf te creëren.1. Ontwikkel uw eigen visie
Als u weet wat u wilt bereiken, bent u al op de helft. Visie begint met een ‘gevoelde zinnigheid’ over wat u wilt met uw leven. Vaak begint het met een vaag idee, een vluchtig beeld of het willen zijn als iemand die u bewondert. Zet het op papier. 

2. Vertaal uw visie naar doelstellingen
Hoe zorgt u dat uw visie waarheid wordt? Schrijf vijf of zes doelstellingen op die daarvoor kunnen zorgen. Wees niet bang dat u zich hiermee vastlegt. Zowel visie als doelstellingen veranderen en verfijnen zodra u er meer mee bezig bent. Uw visie en uw leven zijn dynamische zaken. Aanpassingsvermogen leidt eerder tot succes dan zekerheid. 

3. Ontwikkel een visie voor uw onderneming
Heeft uw werkgever al een visie, bestudeer die dan zorgvuldig. Past hij bij uw persoonlijke visie? Vindt u het beleid en de daden van de onderneming erin terug? Kunt u een veel betere ontwikkelen? Vergelijk uw persoonlijke visie op de toekomst met die van uw onderneming. Kunt u binnen de onderneming uw doelstellingen bereiken? Zo niet, dan moet u uit gaan kijken naar een andere baan. 

4. Stel harde eisen aan u zelf
De woorden ‘u zelf’ zijn hier cruciaal. Teveel mensen passen zich aan aan anderen of hun werkomgeving. Als ze hun baas rechtvaardig vinden, stellen ze hoge eisen. Als ze hun baas daarentegen gierig of hard vinden, denken ze al snel dat de baas ‘niets beters verdiend van mijn kant’. Bent u in deze val getrapt? Realiseer u dan dat u alleen zichzelf te pakken heeft. minder doen dan alles wat in uw vermogen ligt, leidt er uiteindelijk toe dat uw best doen steeds minder goed wordt en u geen onderscheid meer weet te maken tussen ‘middelmatig’ en ‘uitmuntend’. Welke eisen u stelt, is aan u. Kom bijvoorbeeld steeds tien minute te vroeg op uw werk, lever alleen kwaliteit af, behandel iedereen met respect, wees daadkrachtig maar loop niet over mensen heen, lever alleen opbouwende kritiek, enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het gaat erom dat u uiteindelijk erkend wordt op basis van uw daden en niet uw woorden. 

5. Leer zoveel mogelijk over uw onderneming
Hoe meer u weet over de branche, markt en werkomgeving van uw bedrijf, hoe beter u slimme carrièrekeuzes kunt maken. De kennis die u opbouwt kunt u steeds opnieuw aanwenden als u voor een belangrijk besluit staat. 

6. Bestudeer uw baas en zijn/haar baas
Uw baas en ook zijn/haar meerderen beschikken waarschijnlijk over eigenschappen die grote invloed hebben op uw vooruitgang. Het gaat erom dat u goed moet weten wat hen beïnvloed, motiveert, inspireert, irriteert en bevredigt en daar gebruik van weet te maken. 

7. Maak uzelf onmisbaar
Natuurlijk, iedereen is vervangbaar maar uw doel moet zijn u zo onmisbaar mogelijk te maken middels uw houding, inzet en productiviteit. Betekent dit dat u tegen uw principes in moet gaan (bijvoorbeeld omdat u moet gaan slijmen), stel uzelf dan de vraag of u wel op de juiste plek zit. Een betere manier om uw onmisbaarheid te vergroten is iedereen te helpen met wie u samenwerkt of verantwoording aan af moet leggen en beter werk te leveren dan de rest. Dit kost doorzettingsvermogen, vooral als u hiervoor om moet gaan met mensen die u niets interesseren maar op de lange termijn plukt U hier de vruchten van. 

8. Buig onenigheden om in consensus
Iemand zei ooit dat een goede manager in staat is om iedereen een beetje te geven zodat iedereen een heleboel wint. Zodra u met meer mensen te maken heeft worden compromissen bittere noodzaak. Oefen in het motiveren van anderen door het zoeken naar gemeenschappelijke gronden, iets waar iedereen achter staat omdat het zowel hun eigen als het gemeenschappelijke belang dient. Probeer overal een win-win situatie van te maken voor alle betrokkenen. Doe dit goed en succes is uw deel. 

9. Geen woorden maar daden
Bedenk wat ervoor nodig is om uw baas en collega’s u te laten beschrijven als ‘iemand die de klus geklaard krijgt’ en handel daarnaar. Dit betekent niet dat u stil en ontoegankelijk moet zijn, alleen dat uw competentie eerder beoordeeld wordt op de resultaten die u neerzet dan op een heleboel mooie woorden. 

10. Neem ingecalculeerde risico’s
Wees bereid risico’s te nemen als die tot potentieel succes leiden. Niet als de kans groot is op catastrofale verliezen. Risico’s zijn noodzakelijk om te groeien. In feite leren we zelfs meer van fouten dan van successen. We leren door te doen en, soms, door te falen. Een kleine prijs voor succes op lange termijn!

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Werkzoekenden veel minder positief over work-life balance
 Hoe transformeren opkomende technologieën onze levens tegen 2030?
 Recordaantal ondernemingen worden intelligent met groeiende IoT-investeringen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Canadezen onder het mes voor carrière
 Manager succesvol dankzij vele sociale contacten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (2) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
top10
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Coaching populairder dan ooit
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
Helft werknemers solliciteert onder werktijd
IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
meer top 10