zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke inkopers streven mannelijke collega's voorbij

Vrouwen in inkoop jonger en beter geschoold dan mannen

18 juni 2007 - Vrouwelijke inkopers werkzaam in multinationals en grote non-profitorganisaties zijn jonger en beter geschoold dan hun mannelijke collega s. Dit geldt qua regulier opleidingsniveau en qua inkoopspecifieke vakopleidingen. Mannen op hun beurt bekleden relatief vaker hogere functies. Dit blijkt uit de Carrière en Salarismonitor Inkoop 2007 van InQuest, NEVI en Berenschot.

Uit dit onderzoek onder 2.171 inkoopprofessionals in Nederland blijkt dat 71,8 procent van de vrouwelijke inkopers minimaal een hbo-opleiding heeft gevolgd, tegen 56,6 procent van de mannelijke inkopers. Tevens hebben vrouwen relatief vaker een inkoopvakopleiding gevolgd (75,5 procent tegen 75,1 procent voor mannen).

Multinationals


Dit beeld is bij multinationals en grote non-profitorganisaties niet anders, daar heeft 78,5 procent van de vrouwelijke inkopers minimaal een hbo-opleiding afgerond en 21,5 procent een wo-opleiding. Dit in tegenstelling tot 77,0 procent voor mannen met minimaal een afgeronde hbo-opleiding en 20,6 procent met een wettenschappelijke opleiding.

Inhaalslag
Toch verdienen vrouwen gemiddeld 7,9 procent minder in vergelijking met mannen. Deze salarisverschillen worden bijna volledig verklaard door persoonlijke en functie-inhoudelijke variabelen, zoals leeftijd, opleidingsniveau, spend- en management verantwoordelijkheid. Na correctie hiervoor resteert een klein salarisverschil van 0,6 procent in het voordeel van mannen. Mannen bekleden nog steeds de hogere functies, met name op management- en directieniveau. Toch zijn vrouwelijke inkopers bezig met een inhaalslag. De instroom van vrouwen in de inkoopdiscipline neemt nog steeds toe (op dit moment 17,5 procent). Ook blijken vrouwelijke inkopers gemiddeld 4,8 jaar jonger te zijn in vergelijking met mannelijke inkopers. Vrouwelijke CPO s hebben echter niet deelgenomen aan dit onderzoek, hetgeen erop kan duiden dat deze (nog steeds) zeer schaars zijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10