zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen moeten elkaar hogerop helpen

19 oktober 2006 - Vrouwen die elkaar agressief steunen hebben meer kans in de raad van bestuur te belanden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek van werving- en selectiebureau Heidrick & Struggles International en vrouwennetwerk Women Corporate Directors waarvoor 77 vrouwelijke bestuursleden van 165 private ondernemingen ondervraagd werden.

Het goede nieuws is dat er steeds meer vrouwen gezocht worden voor leidinggevende posities. Het slechte dat er nog steeds veel minder vrouwen op topposities zitten dan mannen. Hoewel inmiddels vijftien procent van de Amerikaanse bestuurszetels bezet worden door vrouwen, is dat slechts één procent meer dan in 2003.

Ondanks de trage opmars van vrouwen naar het hoogste niveau willen vrouwen geen bestuurszetel aangeboden krijgen alleen omdat ze vrouw zijn. Ze vinden dat ze hun plek moeten verdienen. Meer dan driekwart van de ondervraagde vrouwen is dan ook tegen een wettelijk verplicht percentage vrouwen in de raad van bestuur.Vrouwelijke kandidaten
Wel kunnen vrouwen elkaar helpen toegang te krijgen tot die raad. Maar liefst 99 procent van de respondenten zegt dat vrouwelijke directeuren een grote rol kunnen spelen bij het beschikbaar maken van meer bestuurszetels voor vrouwen. Bijna tweederde van de respondenten heeft bovendien al stappen in die richting ondernomen door ervoor te zorgen dat er altijd vrouwelijke kandidaten zijn voor een vrijkomende toppositie.

Sleutelrol
Vrouwen werken dus al actief samen om een gelijkwaardige verdeling in de bestuurskamer te realiseren. Vrouwelijke bestuursleden spelen hierin een sleutelrol. Door vrouwen die hogerop willen te ondersteunen, te netwerken met potentiële bestuursleden en andere vrouwen aan te bevelen bij de rest van het bestuur. 69 procent van de respondenten was expliciet gevraagd andere vrouwen voor te stellen als kandidaat voor de raad. Een overweldigende 85 procent had al eens, gevraagd of ongevraagd, een andere vrouw voorgesteld als kandidaat. Slechts 54 procent kan echter zeggen dat een of meer van de voorgedragen vrouwen daadwerkelijk gekozen was.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
paul de Kleijn  |   | 
19-10-2006
 | 
07:27 uur
Dit is nu typisch weer zo,n onderzoek waarvan je bijvoorbaat al weet wat de uitkomst is.
Waarom zitten er zoveel mannen aan de top omdat ze hetzelfde al eeuwen doen.
mevrouw annick janssen  |   | 
19-10-2006
 | 
08:11 uur
Hoe geraak je als vrouw -hogerop- als je niet gesteund wordt door je baas???
Lily van den Broeke  |   | 
19-10-2006
 | 
10:07 uur
Wij bemiddelen al 15 jaar vrouwen voor management- en directiefuncties, RVB en RvC.
Dus KOM! Als u kandidaat of opdrachtgever bent gerust naar ons toe
heer CWPG Dirks  |   | 
20-10-2006
 | 
20:56 uur
Weer zo'n Amerikaans onderzoek, laten we nu eens proberen ons te richten op onderzoeken welke in Nederland plaatsvinden. In onze groep hebben we de laatste 17 maanden 4 vrouwlijke medewerkers in top posities weten te plaatsen. Binnen de Farosgroep wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen of vrouwen, wij kijken naar de capaciteit welke aanwezig is. Ook krijgen parttime functie de nodige mogelijkheden. Sinds september is via Faros een vrouwelijke kandidaat geplaatst in een top positie in een groot Italiaans bedrijf.
Dus het is helemaal niet nodig om als vrouwen elkaar agressief te ondersteunen, talenten komen toch altijd bovendrijven.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10