zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salaris CEO bepalend voor loon en behoud manager

2 oktober 2006 - Het loonstrookje van de CEO blijkt een enorme impact te hebben. Onder andere de beloning van managers en andere werknemers en de winstuitkering aan aandeelhouders hangen er nauw mee samen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Overpaid CEOs and Underpaid Managers: Fairness and Executive Compensation' waarin gekeken werd naar managementbeloningen, de perceptie daarvan en de effecten ervan op de organisatie.

Voor het onderzoek werden 120 Amerikaanse ondernemingen vijf jaar lang onder de loep genomen. De resultaten zijn gepubliceerd in het september/oktober nummer van Organization Science. Wat blijkt? Het salaris van de CEO staat in direct verband met de beloning van anderen in de organisatie, al neemt het effect af naarmate de werknemer lager in de hiërarchie staat.

Bijvoorbeeld: als een CEO 64 procent boven het gemiddelde betaald krijgt, verdienen managers in dezelfde onderneming 26 procent meer dan gemiddeld en direct leidinggevenden twaalf procent. Het cumulatieve effect van deze systematische overbetaling heeft volgens de onderzoekers directe gevolgen voor zowel de bedrijfsprestaties als de aandelenwaarde. Gezien de grote sommen geld die opgaan aan salarissen, kunnen de kosten enorm oplopen en dat heeft – in sommige gevallen – een significant effect op de uitgekeerde winst per aandeel.



Over- en onderbetaling
Het salaris van de CEO heeft niet alleen invloed op dat van de werknemers maar ook op de mate waarin die werknemers hun eigen salaris als fair beschouwen. Het komt er op neer dat ondergeschikten sneller vertrekken zodra hun CEO bovenmatig veel verdient. Zelfs als een werknemer meer verdient dan zijn collega's in andere bedrijven maar zijn CEO procentueel nog meer dan gemiddeld verdiend, is de neiging tot vertrek groot. Hetzelfde is het geval als de CEO juist onderbetaald wordt. Als de CEO relatief meer onderbetaald wordt dan zijn werknemers, zullen de laatsten overigens eerder voor hem blijven werken; wordt de CEO minder onderbetaald dan de rest, dan vertrekken werknemers juist sneller.

Invloedrijke baas loont
Een tip voor managers tenslotte: ga werken voor een invloedrijke baas. CEO's die ook in de raad van bestuur zitten, hebben het meest de neiging hun werknemers bovengemiddeld te belonen, vooral hun managers.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10