zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Homovriendelijk werkklimaat steeds verder weg

10 september 2006 - Vrijdag verscheen het rapport 'Gewoon doen. Acceptatie van homoseksualiteit in Nederland'. Hierin wordt door het Sociaal Cultureel Planbureau voor het eerst een zo compleet mogelijk beeld geschetst van de acceptatie van homoseksuelen in Nederland. Voorzitter van ABVAKABO FNV-commissie homo/lesbisch beleid Vincent Lorijn: "Het persbericht van het SCP spreekt vanbrede acceptatie. Wi signalerenechter dat homoseksualiteit minder wordt geaccepteerd dan voorheen. Een derde van de mannen is er op het werk niet open over en dat is schrikbarend."

Uit het rapport, dat tot stand kwam op verzoek van de ministeries van VWS, SZW en Defensie, komt naar voren dat de acceptatie van homoseksualiteit, homoseksuele mannen en vrouwen en homoseksueel gedrag nog zeker geen gemeengoed is. Veel homomannen en lesbische vrouwen meldden negatieve ervaringen. Op het werk zou dat om slechts tien 10 procent van de homomanen en lesbische vrouwen gaan. Uit diepte-interviews komt echter een veel ongunstiger beeld naar voren. Zo zegt een derde van de mannen en een kwart van de vrouwen dat hun collega's niet op de hoogte zijn van hun homoseksualiteit.

ABVAKABO FNV herkent de resultaten van het onderzoek. Uit een door kaderleden uitgevoerde mini-enquête op de Roze Zaterdag in Zwolle komt een vergelijkbaar beeld naar voren. Lorijn: "Eén op de zeven respondenten geeft aan de afgelopen twee jaar negatieve reacties op homoseksualiteit te hebben ondervonden op het werk of bij het zoeken naar werk. Vooral bij de mannelijke respondenten is het aantal veel hoger dan verwacht. Maar liefst één op de vier mannen heeft iets gemerkt van homofobie. Bij vrouwen gaat het altijd nog om één op de twaalf. De situatie lijkt te verergeren. Bij de homo/lesbische groep komen de laatste jaren steeds meer signalen binnen dat de tolerantie op de werkplek afneemt."



Diversiteit
'Om een homovriendelijker werkklimaat te creëren is het belangrijk een goed diversiteitbeleid te voeren. Te vaak beperkt het diversiteitbeleid zich nog tot enkel tot het binnenhalen van specifieke doelgroepen als vrouwen, gehandicapten en migranten. ABVAKABO FNV vindt dat diversiteitbeleid draait om een positief werkklimaat voor alle werknemers waarin iedereen zich welkom voelt en daardoor optimaal kan functioneren, dus ook homo's en lesbo's', aldus Lorijn: "In Nederland zijn er nog nauwelijks organisaties met een diversiteitbeleid waarin aandacht is voor homoseksualiteit. Daarom bevelen wij de ministeries aan nader onderzoek te verrichten naar goede buitenlandse voorbeelden en naar de manier waarop we dat in Nederland succesvol kunnen implementeren. Wij willen daar uiteraard graag aan meewerken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10