zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Immigratie is niet de oplossing voor Europese vergrijzing

30 augustus 2006 - Europeanen zullen langer door moeten werken en langere dagen moeten maken, wil de EU economisch blijven groeien en de vergrijzing het hoofd bieden. Dat is de boodschap van de Europese Centrale Bank na onderzoek. De bevolking van de twaalf EU-landen zal naar alle waarschijnlijkheid afnemen na 2020 en vanaf 2050 zal één op de drie inwoners ouder dan 64 zijn. Volgens berekeningen bedraagt de economische groei tussen 2020 en 2050 slechts één procent van het BNP per jaar – minder dan de helft van de gemiddelde groei in de afgelopen 25 jaar. Toch is immigratie niet de oplossing, stellen de onderzoekers.

Alleen al het aantal immigranten dat toegelaten kan worden en de publieke weerstand, zijn redenen om tot deze conclusie te komen. In plaats daarvan kunnen overheden zich beter richten op het reduceren van economisch inactieve personen, aldus het rapport. Met name door de deelname van vrouwen aan het economisch verkeer te bevorderen en vervroegd pensioen te beperken. Factoren die de arbeidsparticipatie aanzienlijk belemmeren.

In dit kader worden met name de verminderde werktijden van Frankrijk en Duitsland aangevallen in het rapport met de suggestie dat 'een aantal landen in de EU hun arbeidsparticipatie flink kunnen verhogen door de gemiddelde werkweek te verlengen en de pensioenleeftijd te verhogen'.Britten willen wel open-deur-beleid
Hoewel het standpunt over economische migratie toegejuicht zal worden in een groot aantal Europese landen, wordt het niet gedeeld door Britse werkgevers. Sinds de uitbreiding van de EU in 2004 is Groot Brittannië overspoeld met circa 600.000 Oost-Europeanen. Als Roemenie en Bulgarije in 2007 toetreden, worden er nog meer werkzoekenden verwacht. Terwijl er vanuit de maatschappij nu al aangedrongen wordt hen niet dezelfde, ongelimiteerde rechten te geven op de Britse arbeidsmarkt, roepen enkele grote ondernemingen juist op tot handhaving van dit 'open deur'-beleid. Een immigratiestop uit deze landen is volgens deze werkgevers niet in het belang van het land. De opmerkelijke boodschap dat immigratie omarmd in plaats van afgekeurd moet worden is afkomstig uit een verklaring van de Business for New Europe Group (BNEG) in de Independent. 'Buitenlanders komen naar ons land omdat er werk is, zo simpel ligt het', aldus een woordvoerder. 'Besluiten om immigratie tegen te gaan moeten gebaseerd zijn op economische redenen en recente ervaringen, nergens anders op.'

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Collega’s niet geliefd op de BBQ
 Opnieuw record aan DDoS aanvallen eerste halfjaar van 2021
 Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk
 
 
 
reacties
 
heer J.P. Bouma  |   | 
31-08-2006
 | 
12:03 uur
‘Besluiten om immigratie tegen te gaan moeten gebaseerd zijn op economische redenen en recente ervaringen, nergens anders op.’

Wie heeft deze autist ingehuurd?
Fre  |   | 
31-08-2006
 | 
14:26 uur
In plaats van langer te werken, kunnen we ook het werk verstandiger reorganiseren, door een ander fiscaal kader te scheppen. Het zijn namelijk de bedrijven zelf die oudere werkkrachten liever naar huis sturen (op brugpensioen bijvoorbeeld).

Het probleem is hoofdzakelijk de hoge loonlasten, waardoor bedrijven minder mensen in dienst nemen dan nodig en waardoor overuren de norm geworden zijn. Dit moedigt mensen zelfs aan om er vroeger mee te stoppen.

Een gezondere situatie is een drastische verlaging van de loonlasten en het verleggen van deze belasting naar een soort "sociale BTW"-schijf op producten. Hierdoor blijven de prijzen constant, maar wordt de belasting geheven op het ogenblik van de consumptie en niet op het ogenblik van de productie.

Op dit ogenblik wordt werken afgestrafd met torenhoge belastingen op arbeid. Mensen die het minimumloon trekken, gaan werken voor een symbolische 1€ per uur in vergelijking met een uitkering... Waarom zouden ze nog gaan werken?

Innovatie wordt aanbeden als de fantastische oplossing voor het werkloosheidsprobleem. Ook dit ontkomt niet aan het echte probleem. Het is namelijk veel interessanter deze nieuwe ideeën elders te verwezenlijken dan in West-Europa. Het soort innovatie dat hier wel werkt is het overbodig maken van arbeid en het vermijden van de hoge loonlasten.
Fried Le Poole  |   | 
31-08-2006
 | 
21:30 uur
Er moet nog veel gebeuren om ouderen aan het werk te krijgen. De markt zit op slot. Werknemers willen hun rechten moeilijk prijsgeven, werkgevers zijn nog steeds bevreesd vanwege de zwaardere ontslagregels. Het potentieel van switchende 45-plussers met de juiste kennis en ervaring is gigantisch. Als de werkgevers maar iets toeschietelijker waren en zich niet beperken tot max 10 jaar ervaring in hun vacatures, dan komen de oudere bankzitters in ieder geval een stuk verder. Namens 50+ carriere.nl
Jan  |   | 
31-05-2011
 | 
09:25 uur
Het is moeilijk om de vergrijzing te bestrijden. Minder abortus plegen zou al goed helpen. Er wordt gezegd dat er heel erg veel kinderen zijn geboren na de 2e wo, en dat dit ook een oorzaak is. Maar betekend dat dan ook dat de vergrijzing weer flink zal dalen wanneer die generatie weg is?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Een e-bike leasen: ken jij de voordelen al?
Hoe is glasvezelinternet ontstaan en wat kan het bieden voor jouw onderneming?
reacties
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen  (2) 
Vermogensbeheerders moeten zich richten op klantbehoefte en risicomanagement (1) 
Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen (1) 
Finance-afdeling belangrijker geworden door coronacrisis (1) 
Bedrijven zijn niet goed uitgerust om de klantervaring te verbeteren (1) 
Het nieuwe vergaderen  (1) 
Managers hebben weinig op met personeelsfeestjes (1) 
top10
Versoepeling maatregelen vertaalt zich in snelle groei van gewerkte uren bij niet-kantoorbanen
64 procent Nederlanders ergert zich aan digibeten op werk
De geluiden die we het meest hebben gemist tijdens de pandemie
Vakantiekriebels: nieuwe situaties brengen automobilist van slag
Nederlander mist het ‘dagje uit gevoel’ van fysieke evenementen
Financiën onderbelicht thema in vitaliteitsbeleid organisaties
Gebruik werkplekken en vergaderruimtes kelderde sinds corona stevig
Groeiende datacenterbranche levert komende jaren meer dan 5. 000 banen op
Collega’s niet geliefd op de BBQ
Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart ongezond veel stress op werk
meer top 10