zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers selecteren vooral op werkervaring

6 augustus 2006 - Werkervaring en motivatie zijn veel belangrijker dan een relevant diploma en zelfs veel belangrijker dan het opleidingsniveau bij het vinden van een (nieuwe) baan. bijna de helft van alle werkgevers noemt relevante werkervaring als een van de belangrijkste selectiecriteria. Een bijna even hoog percentage (43 procent) zoekt naar bewezen motivatie. Een relevante opleiding komt pas op de derde plaats. 41 procent van de managers noemt dit in zijn top-3 van cruciale selectiecriteria. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Hertfordshire onder Britse werkgevers.

Slechts een kwart van de werkgevers is geïnteresseerd in het opleidingsniveau en nog minder (veertien procent) maakt zich druk om de reputatie van de betreffende school of universiteit.

Spelfouten


Uit het onderzoek blijkt verder dat mannelijke personeelsmanagers een veel groter belang aan diploma's en reputatie van de opleiding hechten dan vrouwelijke. Minder dan één van de tien respondenten wijst een kandidaat puur en alleen af op basis van zijn cijfers, maar neemt zijn beslissing liever op basis van andere opleidingservaring. Wat wel onvergeeflijk is, zijn spelfouten. Meer dan driekwart van de respondenten zegt dat spelfouten de kansen van een kandidaat drastisch beperken – meer dan twee keer zoveel als respondenten die zich irriteren aan overdrijvingen in CV's.

Aanpassen
Als kandidaten indruk willen maken op potentiële werkgevers, raden de onderzoekers ze op basis van deze resultaten ten zeerste aan al tijdens hun opleiding werkervaring op te doen. Eén op de vijf werkgevers nodigt sollicitanten zonder relevante ervaring immers niet eens uit. Driekwart van hen is ervan overtuigd dat pas afgestudeerde kandidaten met werkervaring zich makkelijker aan passen aan een werkomgeving. De helft is bang dat kandidaten zonder ervaring veel te hoge verwachtingen van een baan hebben en moeite zullen hebben met zakelijk gedrag, time management en werkdruk.

Frisse wind
Wel vinden werkgevers over het algemeen dat pas afgestudeerden een frisse wind in de onderneming brengen en geven ze de voorkeur aan mensen met een diploma omdat die bewezen hebben over een bepaalde mate van intelligentie te beschikken. Vooral kleine en middelgrote bedrijven hechten hier waarde aan omdat de betreffende kandidaten in staat zijn snel te leren, grote bedrijven willen de kandidaten juist liever zelf kneden om ze klaar te stomen voor een toekomstige managementfunctie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10