zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen lopen 40 jaar achter op mannen

27 juli 2006 - Vrouwen blijven zwaar ondervertegenwoordigd in topfuncties en met de huidige tempo waarin ze oprukken, duurt het nog zeker 40 jaar voor er evenveel vrouwen als mannen aan de top staan. De meeste Amerikaanse bedrijven hebben de afgelopen tien jaar weinig vooruitgang geboekt in het bevorderen van vrouwen, met name niet-blanke vrouwen, naar leidinggevende posities.

Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Catalyst naar vrouwelijke managers bij de Fortune 500 bedrijven.

Minimale stijging


De afgelopen drie jaar daalde de groei van het aantal vrouwen in leidinggevende posities met 0,23 procentpunten per jaar. Tussen 2002 en 2005 steeg hun aantal nog met gemiddeld 0,7 procentpunten tot 16,4 procent. Hoewel het aantal leidinggevende posities in totaal afgenomen is sinds 1995 en het percentage vrouwen daarin iets gestegen is, getuigt de aanhoudende seksekloof in topposities van een hardnekkig ongelijkwaardig speelveld. De gemiddelde Fortune 500 onderneming had in 2005 21,5 procent bestuursleden, waarvan slechts 3,6 procent vrouwen. Vrouwen bezetten in 2005 9,4 procent van de topposities (hoger dan onderdirecteur), een kleine stijging ten opzichte van de 7,9 procent in 2002. Meer dan de helft van de Fortune 500 bedrijven had minder dan drie vrouwelijke bestuursleden. Slechts acht werden geleid door een vrouw, en geen van deze bevond zich in de Fortune 100. Slechts 6,4 procent van de grootverdieners waren vrouwen, 1,2 procent meer dan in 2002. 75 procent van de Fortune 500 had geen enkele vrouwelijke grootverdiener. Met niet-blanke vrouwen is het nog slechter gesteld. Van hen had slechts 1,7 procent een toppositie en viel slechts 1 procent onder de grootverdieners. Niet-blanke mannen doen het iets beter; zij bezetten 6,4 procent van de topposities.

Succesvol ondernemen
Het verschil tussen mannen en vrouwen kan niet verklaard worden vanuit de opleiding, ervaring en ambitie om door te stoten naar de top. Vrouwen beschikken hier namelijk in grote getale over. De oorzaak lijkt daarmee te liggen aan de kant van de bedrijven. Ze hebben niet genoeg kaas gegeten van diversiteit en een voorkeursbeleid voor vrouwen of weten niet hoe ze vrouwelijke leidinggevenden aan zich moeten binden. Het onderzoek onthult wel een paar verbanden tussen bepaalde factoren en het aantal vrouwen dat topposities bereikt. Zo beschikken bedrijven die hoger geplaatst zijn op de Fortune 500 lijst, en dus succesvoller zijn, over relatief meer vrouwelijke managers. Ook zijn er meer vrouwen in bestuursrollen te vinden bij bedrijven waar vrouwen meer dan 49 procent van het totale personeelsbestand vormen, zoals in de financiële dienstverlening, verzekeringen, makelaardij, retail en zakelijke dienstverlening.

Nieuwe markten, nieuw beleid
De economische impact van een goed of slecht diversiteitsbeleid op managementniveau worden steeds duidelijker nu bedrijven zich meer en meer richten op nieuwe markten, culturen en groepen werknemers. Een goed uitgevoerd diversiteitsbeleid draagt er aan bij dat optimaal gebruik gemaakt kan worden van deze markten en middelen. Ondernemingen die al het talent dat hen ter beschikking staat effectief in weten te zetten, hebben dan ook een voorsprong op hun concurrentie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10