zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Financiële functie niet sexy

6 juli 2006 - De schaarste aan vooral hoger opgeleide, ervaren financiële professionals, wordt veroorzaakt door het 'grijze muizen imago'. Ook vergrijzing en de kloof tussen opleiding en praktijk spelen een rol. Bovendien blijkt dat HR-afdelingen van bedrijven te weinig verstand hebben van het soort mensen dat geschikt is voor hogere financiële functies, wat het wervingsproces belemmert.

Dat blijkt uit onderzoek van House of Financials (www.houseoffinancials.nl) onder 267 register accountants en controllers. Daaruit blijkt overigens ook dat er tegen mensen op hogere financiële functies wel wordt opgekeken: de CFO wordt ook geschikt geacht als CEO.

Schaarste


Er heerst vooral een grote schaarste aan hoogopgeleide financiële professionals. Deze schaarste vormt volgens 86 procent van de respondenten een directe bedreiging voor de Nederlandse economie. De meest genoemde oplossing voor het tekort aan financiële professionals is met bijna 60 procent 'het aantrekkelijker maken van het vak, het imago van de financiële professional opkrikken'. Bijna 50 procent van de ondervraagden ziet een betere beloning als mogelijke oplossing, terwijl onderbetaling overigens door nog geen kwart van de respondenten als reden van de krapte wordt gegeven.

Communicatie
Ook communicatie kan veel doen: 46 procent van de grote bedrijven denkt dat zij zich als organisaties als geheel beter moeten profileren. Het aanbieden van interne opleidingen, zoals traineeships, ziet één op de drie respondenten als oplossing voor de krapte. Professionals willen vooral trots zijn op de organisatie waar zij voor werken. Als werkgevers hier actief aan werken, zullen ze dus vanzelf geschikte mensen vinden. Ook het serieus nemen van de kennisontwikkeling en competentieontwikkeling van medewerkers speelt hierbij een grote rol.

Zelfselectie
Ruim 60 procent van de respondenten geeft aan dat HR-mensen te weinig verstand hebben van de vaardigheden en kwaliteiten waarover financiële professionals moeten beschikken. De afdeling HR is dan ook in slechts vier procent verantwoordelijk voor het aannemen van deze mensen. Financiële afdelingen nemen liever zelf hun mensen aan (22 procent) of hooguit in combinatie met de afdeling HR (33 procent). Bij kleine organisaties worden financiële professionals in de helft van de gevallen door de directie aangenomen.

Grotere rol
Ondanks het feit dat financiële professionals blijkbaar niet de meest populaire beroepsgroep vormen, voelen zij zich vrijwel allemaal serieus genomen (90 procent). Bovendien denkt 55 procent van de financiële professionals dat de CFO ook als CEO geschikt is. Tegelijkertijd vindt meer dan de helft van de ondervraagden, met name de jongeren, dat zij een belangrijkere rol in de organisatie zouden moeten innemen dan nu het geval is. Bijna 80 procent verwacht dat de adviesfunctie van financiële professionals in de toekomst terrein zal winnen door de toegenomen automatisering in het vak.

Outsourcing
Voor bijna alle ondervraagden geldt dat zij niet bang zijn dat de eigen functie op termijn uitbesteed zal worden aan lagere lonenlanden. Wel denkt bijna 40 procent dat ándere financiële functies voor outsourcing in aanmerking komen. Respondenten verwachten ook niet dat de schaarste aan financiële professionals in combinatie met de hoge lonen zal leiden tot het vertrek van veel bedrijven uit Nederland (64 procent), maar wel tot emigratie van hoogopgeleide jongeren in Europees verband (68 procent). De respondenten verwachten ook niet dat Nederland haar positie als kennisland in dit nieuwe Europa verliest (79 procent).

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
peter ruyter  |   | 
17-07-2006
 | 
14:53 uur
lekker belangijk
Liesse  |   | 
17-10-2007
 | 
17:10 uur
Wat een onzin zeg. Ik ken zoveel mensen die zonder werk zitten en een financiele opleiding hebben. Ze zeggen dat ze veel mensen nodig hebben net als de ABNAMRO om veel sollicitanten te bereiken dan hebben ze veel meer keus. Heb vaak genoeg meegemaakt dat ze 10 of 20 kandidaten die in het profiel passen te weinig vinden terwijl maar een kandidaat nodig is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10