zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Creatief met vrije dagen omgaan levert geld op

18 mei 2006 - Nemen uw werknemers teveel vrije dagen op in tijden van grote bedrijfsdrukte? Zijn ze vaak allemaal tegelijk op vakantie? Niet nodig. Als u ervoor kiest innovatiever en productiever om te gaan met vakantie- en verlofdagen, iets waar het merendeel van de werkgevers positief tegenover staat. Mits het per bedrijf geregeld kan worden. Ook werknemers zien hier heil in.

Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Werkgevers en werknemers
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers vrije dagen het liefst af willen stemmen op de wisselende werkdruk. Ook willen zij het ophopen van vrije dagen door werknemers voorkomen. Maar ook werknemers hebben baat bij flexibeler omgaan met verlofdagen. Vooral de onoverzichtelijkheid en de hoeveelheid van de huidige verlofvormen leiden nu vaak tot verwarring.

Verlof aanpassen aan omstandigheden


Innovatieve manieren om met verlofdagen om te gaan, zijn bijvoorbeeld terugkomdagen (werknemers naar huis sturen bij overcapaciteit, maar bij ondercapaciteit extra uren laten werken) en à la carte-systemen (werknemers kunnen onderling arbeidsvoorwaarden tegen elkaar uitruilen). Ook kunnen leeftijdsgerelateerde vrije dagen omgezet worden in scholingsdagen. Hiermee verbetert de employability van de werknemer vanaf het moment dat zijn aantrekkelijkheid voor de markt zou kunnen verminderen. Voorwaarde blijft steeds dat een en ander decentraal geregeld kan worden. Werkgevers en werknemers hechten sterk aan een grote mate van individuele keuzevrijheid. De levensloopregeling wordt hierbij als mogelijk instrument gezien. Voorlopig wordt deze voor de genoemde knelpunten nog maar beperkt gebruikt.

Rapport
Aanleiding van het rapport is het belang van langer werken en het verhogen van de arbeidsproductiviteit voor de Nederlandse economie. Minister Brinkhorst (EZ) ziet dit als belangrijke pijlers om de economie bestendig te maken tegen de vergrijzing en de toenemende internationale concurrentie. Het flexibeler omgaan met en het productiever aanwenden van verlofdagen kan hieraan bijdragen.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
vmaas  |   | 
19-05-2006
 | 
14:23 uur
Het opnemen van ook maar een vakantiedag zonder voorafgaande toestemming van de directleidinggevende en personeelszaken is een geldige reden voor ontslag op staande voet.

Hiermee moet je korte metten maken. Gelukkig kan dit ook binnen ons ontslagrecht.
mevrouw marga velthuizen  |   | 
19-05-2006
 | 
14:34 uur
Geldt dit voor de normale vrije dagen of gaat het hiet ook over vakantiedagen?
Naar mijn mening kan je nl in overleg de vrije dagen wel zo regelen maar zijn de vakantiedagen toch voor de werknemer zelf om ze op te nemen op het moment dat
dat de werknemer hiet naar vraagt,indien mogelijk.
Het zijn de vakantiedagen die van jezelf zijn daar werk je voor,op nemen wanneer je ze nodig hebt.
Marcelino Thuis  |   | 
19-05-2006
 | 
21:16 uur
Over het algemeen is het aantal vakantiedagen geregeld in de CAO. Wat niet geregeld is, is wanneer deze dagen opgenomen kunnen/mogen worden. Mijn mening is dat deze opgenomen mogen worden als de werkzaamheden dit toelaat. Ik hoor iedereen al denken... dus kan ik niet op vakantie. Het is de taak van het management om te zorgen dat iedereen op bepaalde momenten op vakantie kan gaan. Dat wil dus zeggen dat piek-momenten in beeld gebracht moeten worden en voorshands, adequate maatregelen bedacht moeten worden. E.e.a. komt ten goede aan het personeel. Als het personeel tevreden is, zo blijkt uit onderzoek, zullen de resultaten/targets binnen het bedrijf ook gehaald worden. Op deze manier hebben we het niet meer over wij-zij verhouding; maar het bedrijf wordt met z'n allen gemaakt. (werkgever - werknemer)
Janine  |   | 
22-05-2006
 | 
11:46 uur
Het is overigens verplicht om 10 dagen aaneengesloten vrij te nemen op een moment in het jaar en bij een full-time dienstverband (40 uur) heb je recht op min. 20 vakantiedagen, als ik me niet vergis.

Ik vind het prima om met collega's af te stemmen wie wanneer op vakantie gaat, daar heb ik geen moeite mee.
Ik wil ook best wat langer werken op de momenten dat het drukker is, als daar tegenover staat dat ik op andere momenten wat meer vrij ben. Zolang dit dan wel betekent dat ik ook in de maand op vakantie kan dat mijn vriend vrij heeft.

Ik vind het echter wel van belang dat die flexibiliteit ook vanuit de werkgever komt. Het is nu eenmaal zo dat veel mensen in de zomervakantie weg willen, vaak kun je ook niet anders met kinderen. Neem dan ook gewoon wat minder werk aan of zorg ervoor dat er goede vakantiekrachten zijn die een deel kunnen overnemen. Zolang het in samenspraak gaat, zie ik geen problemen. Niet dat je terug komt van vakantie en meteen aan zulke stapels moet beginnen dat het net lijkt of je een wereldreis hebt gemaakt en je meteen weer midden in de drukte zit.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10