zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO van buiten presteert eerste twee jaar beter dan insider

Marco Kesteloo: "topmanagers zullen nog harder worden afgerekend op behaalde resultaten."

18 mei 2006 - CEO's van buiten de organisatie behalen in de eerste twee jaar van hun bestuursperiode gemiddeld bijna vier keer meer rendement voor aandeelhouders dan CEO's uit 'eigen kweek'. Over een langere bestuursperiode doen de insider CEO's het echter veel beter. Maar die tijd is ze vaak niet gegund: het verloop onder ceo's is in tien jaar tijd verdubbeld. Het aantal gedwongen aftredens is zelfs verviervoudigd.

Dit concludeert strategisch management adviesbureau Booz Allen Hamilton in haar jaarlijkse onderzoek onder de 2.500 grootste, beursgenoteerde ondernemingen ter wereld.

Top nog niet bereikt
Het aantal topmanagers dat wereldwijd in 2005 uit hun functie terugtrad, is hoger dan ooit. Maar liefst 383 CEO's, 15,3 procent van het totaal, namen afscheid van hun onderneming. Eenderde van het totale aantal scheidende CEO's werd gedwongen af te treden wegens achterblijvende resultaten. Sinds 1995 is het percentage topmanagers dat om deze reden vertrok, verviervoudigd. De stijging is het gevolg van meer nadruk op prestaties en strengere governance regels.  "De top is overigens nog niet bereikt: topmanagers zullen nog harder worden afgerekend op behaalde resultaten. We hebben hier dus te maken met een nieuwe 'normale' situatie," verwacht Marco Kesteloo, Vice President en managing partner van Booz Allen Hamilton in Amsterdam.

Onvrijwillig vertrek


Het CEO verloop was het hoogste in Japan met 19.8 procent, gevolgd door de Verenigde Staten (16,2 procent), Europa (15,3 procent) en APAC (Azië/Pacific) regio (10,5%). In de Verenigde Staten verliet 35 procent van de vertrekkende topmanagers hun functie wegens teleurstellende resultaten, een recordhoogte voor die regio. Maar in Europa lag dat percentage nog hoger, namelijk 42 procent en in de APAC regio op 28 procent. In Japan vertrok slechts 12 procent van de CEO's onvrijwillig.

Gevraagd: CEO met ervaring
De focus op CEO performance en bijbehorende prestatiedruk is dus ook in Europa doorgedrongen. Hoewel het CEO verlooppercentage in deze regio jarenlang niet in de pas liep met het wereldwijde gemiddelde, is Europa met 15,3 procent niet langer een uitzondering. Het toenemende belang van performance voor topmanagers vraagt om een andere wervingsstrategie voor CEO's. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven steeds vaker een topmanager aantrekken die al eerder een functie als CEO heeft vervuld, ondanks het feit dat deze "beroeps" CEO's niet beter presteren dan debuterende topmanagers. Wel presteren CEO's van buiten de eerste twee jaar beter dan insiders. Hun rendement is gemiddeld vier keer zo hoog. Op lange termijn scoren CEO's die is opgeklommen in de eigen organisatie veel beter, aldus het onderzoek.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer Bert Jonker  |   | 
19-05-2006
 | 
09:53 uur
een artikel als deze schreeuwt om een reactie; ik vraag me af of het mogelijk is generaliserend over snel bewegende CEO's te praten; de werkelijkheid is veel grilliger. naar mijn inschatting tref je veel beweging aan in new business, in bad business (neergang) en veranderende business; ik vermoed vooral bij NV's.
als dat zo is, en dat vermoed ik, dan is gezien de turbulente economische ontwikkelingen zo'n beweging te begrijpen. je hebt het dan ook over een bepaalde type CEO. het type interimmer. en dit is vaak dan nog een fuik voor de ontwikkeling van de interimmer, immers hetzelfde kunstje steeds op andere plaatsen vertonen zal in ieder geval tot stagnatie van zijn eigen ontwikkeling leiden.
ik vermoed dat gezond verstand ons wel vertelt dat echte leiders blijvers zijn, die zich voor langere tijd commiteren aan een onderneming en de daar aanwezige personen. die bewust de ontwikkelingen die zij in gang zetten verder geleiden.
kortom, ik geloof niet in de generalisatie, het artikel zou specifieker mogen duiden waar de snelheid dan is.
heer Toon Haterd  |   | 
20-05-2006
 | 
00:03 uur
Boeiend. Een maximaal rendement door elke 2 jaar een nieuwe CEO van buiten te halen. Mag dit uit het onderzoek worden geconcludeerd?
(Wie is bekend met het onderzoek en kan deze vraag beantwoorden?)

Met vriendelijke groet
Toon van de Haterd
Jan Maasland  |   | 
20-05-2006
 | 
00:22 uur
@ Toon Haterd: Dat zou je bijna gaan denken. Er staat een rechtstreekse link naar het onderzoek in het artikel, maar daar wordt verder niet op ingegaan. In het artikel staat verder dat de houdbaarheid van ceo's steeds korter wordt. Dus je hebt best kans dat een optimum wordt bereikt bij 2 jaar.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10