zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nu al meer Poolse ondernemers dan Turkse

21 maart 2006 - Poolse ondernemers hebben hun Turkse collega's verdrongen als het gaat om de grootste groep buitenlanders die in Nederland een eigen bedrijf beginnen. Vorig jaar schreven 2600 Polen zich met een eigen zaak in bij de Kamer van Koophandel. Dat is flink meer dan de 1900 nieuwe ondernemers van Turkse komaf, die werden geteld.

Starters
Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport 'Startersprofiel 2005' van de Kamer van Koophandel. Het aantal beginnende ondernemers groeit de laatste jaren flink. In totaal begonnen vorig jaar ruim 80.000 personen een bedrijf. Dat zijn er 10.000 meer dan in 2004. Ook het aantal 'buitenlandse starters' stijgt al enkele jaren. Vorig jaar noteerde de Kamer van Koophandel een toename met circa 2000 tot 15.000 nieuwe ondernemers die in het buitenland zijn geboren.

Groei


Voor het tweede achtereenvolgende jaar was volgens de Kamer van Koophandel de groei fors onder mensen uit de Midden- en Oost Europese landen, die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie. In 2005 werd door 3100 personen uit deze landen een nieuw bedrijf opgericht in Nederland.

Bouw en schoonmaak
Veruit de grootste groep buitenlandse starters kwam uit Polen met 2600 nieuwe bedrijven. Dat betekende ruimschoots een verdubbeling ten opzichte van de 1200 nieuwe Poolse ondernemers in 2004. Ongeveer de helft van de Polen is actief in de bouwsector. Verder werken ze vaak in de land- en tuinbouw en in de facilitaire dienstverlening, zoals de schoonmaak van gebouwen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10