zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vertrekpremies nog steeds te hoog

11 december 2005 - De code-Tabaksblat heeft de golf van excessieve afkoopsommen nog niet tot staan gebracht. Vertrekvergoedingen liggen ver boven de Tabaksblat-norm. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), precies twee jaar nadat de Commissie Tabaksblat haar definitieve rapport publiceerde.

Basissalaris


De code bepaalt dat een bestuurder bij onvrijwillig vertrek maximaal één, en in bijzondere gevallen hoogstens tweemaal zijn basissalaris, als vergoeding mee mag krijgen. Eén van de verklaringen voor het niet naleven van de norm, is volgens de VEB dat de code de ruimte laat om bestaande arbeidscontracten te eerbiedigen. Daardoor hoeft de bepaling pas bij nieuwe bestuurders te worden toegepast.

Uitzonderingen
Maar er zijn ook uitzonderingen. Crispin Davis (Reed Elsevier), Patrick Cescau (Unilever) en Eric Meurice (ASML) hebben zich, vaak ondanks bestaande contracten, geconfirmeerd aan het maximum van eenmaal het basissalaris.

Toptien
In de toptien van vertrekregelingen na de totstandkoming van de code-Tabaksblat, is absolute uitschieter Philip Green van P&O Nedlloyd. Hij kreeg een vertrekpremie mee van 8,1 miljoen euro, ruim tien keer zijn basissalaris. Ook Antony Burgmans van Unilever scoort hoog. Hij behaalt met zijn 4 miljoen euro (bijna drie keer het jaarsalaris) een tweede plek in de ranglijst. Op nummer drie is Anton van Rossum van Fortis te vinden met een premie van 3,5 miljoen euro. Dat bedrag ligt bijna vijf keer zo hoog als zijn basissalaris.

Geen informatie
Opvallend is verder dat 40 procent van de bedrijven die de VEB heeft onderzocht, geen informatie geeft over de vertrekregeling als de bestuurder onvrijwillig is vertrokken. Ook wijken bedrijven soms af van vooraf vastgelegde afspraken over de vertrekpremie. Zo ontving Raj Raithatha ruim 2,25 miljoen euro bij de overname van Versatel en zijn vertrek, terwijl hij volgens het jaarverslag 700.000 euro mee zou moeten hebben gekregen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10