zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagbescherming goed voor de economie

28 april 2005 - In landen waar werknemers moeilijk kunnen worden ontslagen, groeit de arbeidsproductiviteit sneller dan in landen met een lage ontslagbescherming. Dat concluderen Servaas Storm en Ro Naastepad, beiden medewerkers van de Technische Universiteit Delft, op basis van econometrisch onderzoek van gegevens van twintig landen.

Zij publiceerden de resultaten van hun rekenwerk onlangs in het economenblad ESB. Nederland wordt overigens aangemerkt als middenmoter: werknemers kunnen hier minder makkelijk worden ontslagen dan in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Denemarken, maar vergeleken met België, Duitsland en Zweden is de arbeidsmarkt in Nederland juist flexibel.



Weinig innovatief
De uitkomsten zijn opmerkelijk, omdat er doorgaans van wordt uitgegaan dat veel ontslagbescherming leidt tot een inert en weinig innovatief bedrijfsleven. In landen waar personeel makkelijk kan worden ontslagen en aangenomen, zouden veranderingen sneller kunnen worden doorgevoerd. Dat de praktijk precies omgekeerd is, verklaren de onderzoekers uit het feit dat in landen met veel ontslagbescherming het personeel doorgaans meer gemotiveerd is om kennis en vaardigheden in te zetten ten bate van de onderneming. Wie makkelijk kan worden ontslagen, zal eerder aan zichzelf denken en niet snel meedenken met zijn werkgever.

Meer leidinggevenden
Bovendien zijn in landen met een lage ontslagbescherming meer leidinggevenden nodig om de werknemers in het gareel te houden: bedrijven in de Verenigde Staten en Canada tellen relatief gezien twee keer zo veel managers als bedrijven in de meeste Europese landen.


Bron: PZ Signaal
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10