zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse sloopauto’s voor 98. 7 procent gerecycled

Bijna twintig procent minder auto’s afgedankt in 2022

16 mei 2023 - Het aantal bij autodemontagebedrijven gedemonteerde sloopauto’s was in 2022 historisch laag. Vorig jaar zijn in totaal 176.887 auto’s afgemeld voor demontage. Dat is een daling van twintig procent in vergelijking met de 220.926 auto’s in 2021. Volgens Paul Dietz, Algemeen directeur Auto Recycling Nederland (ARN), heeft dit een aantal oorzaken.

De twee belangrijkste oorzaken zijn de lage nieuwverkoop en de stijging van de export van oude auto’s in 2022. "Vorig jaar was een bijzonder jaar waarin door leveringsproblemen minder nieuwe auto’s zijn verkocht. Daarnaast is de export van auto’s in 2022 toegenomen, met name in de groep voertuigen van 16-25 jaar. Hierdoor zijn er in Nederland minder sloopauto’s bij de demontagebedrijven terecht gekomen."


Daarnaast speelt mee dat negentien jaar geleden sprake was van een verkoopdip en dat auto’s langer meegaan. "Historisch gezien is er een relatie tussen het aantal nieuwverkopen en het aantal afgedankte auto’s. In de nieuw verkopen van negentien jaar geleden zagen we al een daling, waardoor een lager aantal afgedankte auto’s te verwachten was. Ook zien we dat mensen langer met hun auto doorrijden. De gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt afgedankt, neemt elke drie jaar met een jaar toe. Dat verklaart voor een deel waarom er vorig jaar minder auto’s werden afgedankt," aldus Paul Dietz. In Nederland gaan auto’s inmiddels gemiddeld 19.5 jaar mee.

Recyclingprestatie van 98.7 procent
Het in 2022 behaalde recyclingprestatie van afgedankte auto’s lag met 98.7 procent op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dat betekent dat voor slechts 1.3 procent van een auto, vergelijkbaar met de inhoud van een boodschappentas, geen nuttig hergebruik mogelijk is. In Nederland voldoen we daarmee ruimschoots aan de Europese regels voor minimaal 95 procent autorecycling.

Nieuwe technologie voor de recycling van autobatterijen
Steeds vaker beschikken auto’s over een lithium-ion aandrijfbatterij. Vorig jaar is via ARN in totaal 113.282 kilogram aan autobatterijen en batterijmodules gerecycled (76 procent) of voor second use toepassingen ingezet (24 procent). In het laatste geval krijgt de batterij een nieuwe toepassing buiten de auto voor bijvoorbeeld de energievoorziening van een evenement. "Het aantal afgedankte autobatterijen is nog relatief klein, maar we zien nu al dat autobatterijen voor meer dan 80 procent worden gerecycled", zegt Paul Dietz. "Nieuwe recycling technologieën maken het mogelijk om ongeveer 95 procent van autobatterijen te recyclen. Dat is van belang om ook op langere termijn te kunnen beschikken over voldoende grondstoffen voor aandrijfbatterijen. Goede recycling speelt ook een rol bij het draagvlak voor de transitie naar emissievrij rijden."

Toekomstige Europese regelgeving
Hergebruik van materialen zal de komende jaren toenemen. Toekomstige Europese regelgeving verplicht het gebruik van gerecycled materiaal in nieuwe autobatterijen. Dit zal nieuwe recyclingtechnologieën stimuleren.
Bekijk hier het ARN duurzaamheidsverslag 2022.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoormedewerkers pleiten voor betere afvalscheiding op werk
 Uitvaartorganisaties zien brood in duurzame uitvaart
 Circulaire economie: belangrijk instrument voor CO2-reductie
 Stroomverbruik ICT vergeten bij milieuvriendelijke initiatieven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10