zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf voorwaarden voor een keuze voor de juiste verzendtool

Kies expliciet voor een oplossing die alle verzonden en ontvangen bestanden standaard lokaal versleutelt

23 februari 2023 - Binnen iedere organisatie worden bestanden verzonden, maar nog te vaak gebeurt dat onbeveiligd – en dus met onnodig risico. Zo gebruikt meer dan de helft van de werknemers zijn privé e-mailadres voor het versturen van bedrijfsgegevens. Ook worden vaak nog gratis, online tools gebruikt voor het versturen van grotere bestanden. Dit mag dan wel makkelijk zijn, het is niet altijd even veilig. Helemaal niet als het om privacygevoelige bedrijfsbestanden gaat.

Beter is het om in dat geval een tool voor bestandsoverdracht te gebruiken die veilig én gebruiksvriendelijk is. Dat eerste omdat je dan het risico op datalekken voorkomt, dat tweede omdat je niet wilt dat werknemers op zoek gaan naar een tool die ze wél fijn vinden. Maar waar moet je op letten bij de keuze voor een verzendtool voor grotere bestanden? Synology geeft tips met de volgende vijf voorwaarden die houvast bieden.


 
1. Standaard end-to-end encryptie
Kies expliciet voor een oplossing die alle verzonden en ontvangen bestanden standaard lokaal versleutelt en decodeert. Zo zijn bestanden en wachtwoorden versleuteld tijdens de transfer en beschikken alleen de verzender en ontvanger over de sleutels om de bestanden vrij te maken van encryptie. Door bijvoorbeeld de encryptiestandaard AES-256 te gebruiken, zijn bestanden beschermd en heeft zelfs de aanbieder van de verzenddienst geen toegang tot je bestanden. De kans dat onbevoegden toegang hebben tot je gegevens wordt hiermee sterk verkleind.
 
2. Extra verificatie voor download
Een tikfout is snel gemaakt en het kan dus voorkomen dat je jouw bestanden per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. Om te voorkomen dat diegene toch bij de bestanden kan, kun je kiezen voor een oplossing die nog met een eenmalig wachtwoord (one-time password, OTP) werkt voordat de bestanden daadwerkelijk kunnen worden gedownload. Op die manier creëert de verzender een extra controlemoment om te verifiëren of de ontvanger inderdaad de juiste is.
 
3. Kies voor lokale opslag
Maak de keuze voor een oplossing die bestanden lokaal opslaat en niet in de cloud. Zo ben je minder afhankelijk van de kwetsbaarheden van systemen en connecties. Bovendien, de zwakste schakel in elke securitystrategie is nog altijd de mens. Door gegevens lokaal te bewaren, heb je beter inzicht in wie wanneer en waar toegang heeft tot bestanden. Ook het beschermen van gegevens is overzichtelijker als er maar één plek is waar deze data opgeslagen zijn.
 
4. Beperk vertraging
Wanneer meerdere werknemers tegelijkertijd grote bestanden willen versturen, is het wel zo fijn als dit niet tot vertraging leidt (met alle gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid en medewerkers die dan toch op zoek gaan naar een online tool zonder haperingen). Let er bij je keuze voor een verzendtool dan ook op hoeveel simultane verzendingen deze aankan (en hoe groot bestanden mogen zijn zonder dat er vertraging optreedt).
 
5. Gradaties van bescherming
Alle gegevens zijn privacygevoelig, maar sommige gegevens zijn net wat privacygevoeliger. De beste tools om bestanden te delen beschikken dan ook over extra opties voor gegevens die net wat meer bescherming verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een watermerk aan een afbeelding. Door te kiezen voor een verzendtool die deze optie biedt, hoef je geen gebruik te maken van een tweede applicatie. Ook het instellen van een vervaldatum of een limiet op het aantal downloads zou een standaardoptie moeten zijn. 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminelen gebruiken snelkoppelingen om toegang te krijgen tot zakelijke pc's
 Wereld back-up dag: de dag om data-verlies te voorkomen
 De gevaren van het lekken van persoonlijke gegevens en wat u ertegen kunt doen
 Cyberrisico’s voor Nederlandse thuiswerkers honderd keer zo groot tijdens coronacrisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10