zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maak het toilet een prioriteit bij het inrichten van kantoren

41 procent van de Nederlanders heeft poepangst

18 oktober 2022 - Schaam jij je om te poepen op een openbaar toilet, bijvoorbeeld op kantoor? Dan ben je niet de enige. 41 procent van de Nederlanders doet geen grote boodschap buiten de deur als dit wel nodig is. Dit komt naar voren uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van badkamerspecialist Saniweb onder meer dan 1.500 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) niet naar het toilet durft wanneer zij weten dat anderen hen zullen horen. Vrouwen schamen zich iets vaker dan mannen tijdens het poepen. Eén op de vier mannen heeft hier namelijk helemaal geen problemen mee tegenover achttien procent van de vrouwen.


 
Niet de sociale norm
Nienke Gottenbos is ‘poepdokter’ van beroep en ziet dat veel mensen last hebben van poepangst. "Het is een soort oer verschijnsel. We zijn bang om uit de groep verstoten te worden als we iets doen wat niet de sociale norm is. Poepen valt daar ook onder, ook al doet iedereen het. Maar het heeft ook te maken met de huidige maatschappij. We zien tegenwoordig dat steeds meer lichamelijke functies als vies worden beschouwd, denk ook aan bijvoorbeeld schaamhaar. We zijn heel erg beschaafd geworden. Daarom moet het ook in afgesloten hokjes gebeuren. We hebben liever niet dat andere mensen weten dat we gepoept hebben. Maar sommige mensen hebben er letterlijk schijt aan."
"Om zelf te kunnen poepen moet je jezelf instinctmatig heel veilig voelen. Op veel openbare toiletten zijn de hokjes niet dicht of komen zelfs niet lager dan je knieën. Ook hoorde je alles," vervolgt de schrijfster van het boek De Poepdokter - Gezond van Mond tot Kont. "Als je ergens bent en je bent bang dat iemand je hoort, dat kan voor veel mensen verkrampend werken. Op de eigen wc voelen mensen zich het veiligst, met niemand om hun heen. Daarom noemen we poepangst ook wel het ‘niet-mijn-eigen-wc-syndroom.’"
 
Ouders moeten normaal doen over poepen
Volgens Gottenbos speelt opvoeding een belangrijke rol bij de ontwikkeling van poepschaamte. "Als je ouders altijd zeggen ‘doe maar stil’ als je moet poepen, dan neem je dat over. Ik zou ouders aanraden om er zo normaal mogelijk over te doen. Het zou mooi zijn als we het taboe op poepen met z’n allen wat lichter kunnen maken. Er zijn echt veel mensen die hier problemen mee hebben."
Ook op kantoor moet volgens Gottenbos gedacht worden aan een goede wc met een prettige sfeer. Met deuren die helemaal afgesloten kunnen worden en misschien zelfs een muziekje. "Dat helpt heel erg. Zeker als je een nieuw kantoorgebouw in gaat richten: maak het toilet een prioriteit. Het is ook voor werkgevers heel belangrijk dat de darmflora van hun werknemers goed is. Als je je afvalstoffen niet goed kwijt kunt op kantoor dan leidt dat niet alleen tot darmproblemen, maar het heeft ook invloed heeft op je vermogen om te focussen, dingen te onthouden én op je immuunsysteem en dus minder ziekteverzuim."
 
Noise cancelling koptelefoon op wc
En heb je poepangst en wil je hier iets aan doen? Gottenbos heeft een aantal tips. "Als het geen extreme vormen aanneemt dan kunnen mensen het vaak zelf wel af. Zo raad ik mensen bijvoorbeeld aan om een noise cancelling koptelefoon op te doen als ze moeite hebben hun behoefte te doen op een openbaar toilet. Of doe gewoon je ogen dicht en doe alsof je thuis bent. De twee belangrijkste dingen zijn: ga als je moet en neem de tijd."
 
De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een op de vijf gaat onder werktijd liever niet naar de WC
 Top vijf hygiëne-ergernissen op het werk
 Hygiëne openbare toiletten gedaald
 Nederland geniet van werkvrij momentje op kantoortoilet
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10