zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel

Twee derde van de Europeanen denkt dat pensioen niet aan levensstandaard voldoet

19 juli 2022 - Uit onderzoek van Alight Solutions  blijkt dat 62 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in het pensioenstelsel. Daarentegen heeft een op de vier werknemers (27 procent) in Europa weinig vertrouwen dat ze een pensioen zullen ontvangen.

Uit de Pensioenperceptie index blijkt ook dat Nederlanders meer vertrouwen hebben doordat ze hun pensioenstelsels het beste kennen: meer dan de helft van de respondenten (59 procent) is goed op de hoogte van de werking van het pensioenstelsel. In tegenstelling tot andere Europese landen uit de index, vertrouwt bijna 55 procent van de Nederlanders erop dat ze met hun pensioenen hun huidige levensstandaard kunnen voortzetten. Het vertrouwen verschilt wel per generatie en geslacht. Zo blijkt dat in Nederland mannen, generatie Y en boomers een hoger vertrouwensniveau hebben dan vrouwen, generatie Z en X.


Het gebrek aan vertrouwen is het grootst in Italië (38 procent), gevolgd door Duitsland (32 procent) en Spanje (30 procent), het Verenigd Koninkrijk (25 procent) en Frankrijk (24 procent). Twee derde van alle ondervraagden denkt dat hun pensioen niet voldoende zal zijn om aan hun gewenste levensstandaard te voldoen.

Behoefte aan advies over pensioen
De helft (51 procent) van de Europese werknemers kan zich de verplichte bijdragen aan hun pensioen niet veroorloven en weten niet waar ze het zouden moeten beleggen. Maar liefst 52 procent van alle ondervraagden geeft daarbij aan dat zij geïnteresseerd zijn in professioneel advies van hun werkgever over het beheren van hun pensioen. In Nederland ligt dit percentage nog hoger: 62 procent zou graag willen werken voor een werkgever die professioneel advies biedt over pensioenplannen.
Luca Saracino, International Growth Leader bij Alight International: "In het huidige arbeidsklimaat zijn werkgevers continu op zoek naar hoe zij een betere ervaring kunnen bieden aan werknemers. De cijfers uit de index laten een vraag naar een duidelijke pensioenregeling zien. Als werkgever is een inclusief beleid en transparante communicatie naar werknemers dan ook heel belangrijk, zodat je hen het vertrouwen geeft om op een goede manier met pensioen te kunnen gaan. Duidelijke en transparante voorlichting over pensioenen zullen niet alleen talent aantrekken en behouden, maar ook het belang van pensioenplanning versterken onder werknemers."
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Belastinghervormingen essentieel voor arbeidsmarkt en pensioenen
 Jongeren willen eerder met pensioen dan 55-plussers
 Nederlandse pensioenstelsel voor derde jaar op rij beste ter wereld
 Eerder stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden?
 
 
reacties
 
Aower  |   | 
25-07-2022
 | 
14:35 uur
Zolang de AOW maar mondjesmaat mee stijgt, zal dat het vertrouwen niet echt versterken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10