zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ik ga op vakantie en ik neem mee: een hacker

Bereid je voor op digitale risico’s en gevaren

6 juli 2022 - Deze zomervakantie is reizen naar het buitenland officieel weer mogelijk en dus boeken we volop vakanties. Of we daadwerkelijk ook op onze plaats van bestemming aankomen is een andere vraag met de huidige chaos op de Nederlandse vliegvelden. Niet alleen de vakantiegangers kijken uit naar deze periode, ook de cybercriminelen zijn er klaar voor.

De vakantieperiode biedt namelijk volop kansen om bedrijven te hacken. John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry, schetst drie zomerhacks waar iedere reiziger van moet weten om veilig op vakantie te gaan.1. De thuisblijvers
Tijdens de komende maanden lopen bedrijven extra groot risico op cyberaanvallen. Toch zijn de potentiële slachtoffers waar criminelen zich op richten deze periode niet anders dan in de rest van het jaar: bij een succesvolle cyberaanval is elke werknemer een doelwit. Er zullen onderling taken worden overgenomen door collega’s en logins en wachtwoorden van allerlei applicaties zullen gewoon gedeeld worden via e-mail. Ook maken veel werknemers zich tijdens de zomerperiode (nog minder) zorgen om cyberaanvallen. Werknemers willen vlak voordat ze op vakantie gaan graag snel hun to-do lijst afwerken. Deze houding maakt bedrijven bijzonder kwetsbaar en biedt cybercriminelen de uitgelezen kans om hun slag te slaan. En als ze eenmaal toegang hebben tot één mailbox, liggen de wachtwoorden van het gehele bedrijf voor het oprapen. Denk dus goed na over hoe je belangrijke gegevens uitwisselt aan je collega in je vakantieoverdracht.

2. Laptop van de zaak gaat mee op reis
Draadloos internetten op vakantie. Sommige kunnen geen dag zonder. Lekker bij het zwembad berichten sturen, een restaurant voor de avond opzoeken en gauw mailen over lopende zaken. Idealiter, voor een hacker, ook nog op de werklaptop en/of -telefoon. Wanneer deze apparaten van de zaak worden meegenomen op vakantie, ontstaan er nog meer security-gerelateerde risico’s. Want het risico dat zulke apparaten met een schadelijk wifi-netwerk worden verbonden neemt toe, net als de diefstal van deze apparaten. Het kan leuk klinken: een beetje op het WIFI-netwerk van het hotel speuren naar leuke activiteiten met een drankje erbij. Maar bedenk je ook: een hacker kan op dat moment ook door jouw data surfen met een drankje erbij als jij even ergens inlogt op een onbeveiligde site of verbinding. Op deze manier kunnen ze wachtwoorden achterhalen en alles aflezen. Verbind dus nooit met het openbare wifi-netwerk op je device.

3. Smarthome checklist
Je huis achterlaten terwijl je op vakantie gaat kan stressvol zijn, zelfs met een Smart Home. Huiseigenaren vandaag de dag stellen slimme sloten, slimme lampen, slimme Cv-ketels en beveiligingscamera’s in om zo zorgeloos mogelijk op vakantie te kunnen. En hoe ideaal is het dat je op elk moment alles in de gaten kan houden via je slimme deurbel, zodat je precies kunt zien wat er thuis gebeurt. Maar zoals er vele voordelen kleven aan een Smart Home, zijn er ook nadelen. En die kunnen vergaande gevolgen hebben. Hoe kun je voorkomen dat jouw slimme huis iets té slim wordt en misschien wel gevoelige informatie deelt die je niet wilt delen? Zorg dat je software up to date is met de laatste versie en, indien mogelijk, zijn losgekoppeld van het netwerk voordat je het huis verlaat

Goede basis
Bedrijven moeten altijd een goede basis leggen als het gaat om veiligheid, welke bestaat uit een combinatie van strategie en technologie. Het is cruciaal dat, ook tijdens de zomer, basisprincipes worden uitgevoerd en consequent worden gehandhaafd. Met vrij eenvoudige maatregelen – én bewust denken en doen – verklein je de kans op zomerse cyberincidenten, Want zoals je je op een vakantie voorbereid, zo kun je je ook voorbereiden op digitale risico’s en gevaren. Dat begint bij de basis van cybersecurity: praktische maatregelen en duidelijke afspraken," aldus Schaap.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 93 procent van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg te maken met hackers
 Bijna een op de vier werknemers denkt mogelijk zeer gevoelige data in gevaar te hebben gebracht
 Voorspellingen voor 2022: hackschandalen, crypto-explosies en aanvallen van intelligente bots
 Web-applicaties grootste risico en daders meestal staatshackers
 
 
reacties
 
Evelien  |   | 
6-07-2022
 | 
20:56 uur
De alsmaar dalende prijzen hebben Rianair in de afgelopen jaren voortdurend meer passagiers gebracht en in het Europese vervoer aan de top gebracht. Maar dat leidde niet tot meer winst, vanwege de hogere kosten voor met name brandstof, corona en te weinig personeel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10