zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ik ga op vakantie en ik neem mee: een hacker

Bereid je voor op digitale risico’s en gevaren

6 juli 2022 - Deze zomervakantie is reizen naar het buitenland officieel weer mogelijk en dus boeken we volop vakanties. Of we daadwerkelijk ook op onze plaats van bestemming aankomen is een andere vraag met de huidige chaos op de Nederlandse vliegvelden. Niet alleen de vakantiegangers kijken uit naar deze periode, ook de cybercriminelen zijn er klaar voor.

De vakantieperiode biedt namelijk volop kansen om bedrijven te hacken. John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry, schetst drie zomerhacks waar iedere reiziger van moet weten om veilig op vakantie te gaan.1. De thuisblijvers
Tijdens de komende maanden lopen bedrijven extra groot risico op cyberaanvallen. Toch zijn de potentiële slachtoffers waar criminelen zich op richten deze periode niet anders dan in de rest van het jaar: bij een succesvolle cyberaanval is elke werknemer een doelwit. Er zullen onderling taken worden overgenomen door collega’s en logins en wachtwoorden van allerlei applicaties zullen gewoon gedeeld worden via e-mail. Ook maken veel werknemers zich tijdens de zomerperiode (nog minder) zorgen om cyberaanvallen. Werknemers willen vlak voordat ze op vakantie gaan graag snel hun to-do lijst afwerken. Deze houding maakt bedrijven bijzonder kwetsbaar en biedt cybercriminelen de uitgelezen kans om hun slag te slaan. En als ze eenmaal toegang hebben tot één mailbox, liggen de wachtwoorden van het gehele bedrijf voor het oprapen. Denk dus goed na over hoe je belangrijke gegevens uitwisselt aan je collega in je vakantieoverdracht.

2. Laptop van de zaak gaat mee op reis
Draadloos internetten op vakantie. Sommige kunnen geen dag zonder. Lekker bij het zwembad berichten sturen, een restaurant voor de avond opzoeken en gauw mailen over lopende zaken. Idealiter, voor een hacker, ook nog op de werklaptop en/of -telefoon. Wanneer deze apparaten van de zaak worden meegenomen op vakantie, ontstaan er nog meer security-gerelateerde risico’s. Want het risico dat zulke apparaten met een schadelijk wifi-netwerk worden verbonden neemt toe, net als de diefstal van deze apparaten. Het kan leuk klinken: een beetje op het WIFI-netwerk van het hotel speuren naar leuke activiteiten met een drankje erbij. Maar bedenk je ook: een hacker kan op dat moment ook door jouw data surfen met een drankje erbij als jij even ergens inlogt op een onbeveiligde site of verbinding. Op deze manier kunnen ze wachtwoorden achterhalen en alles aflezen. Verbind dus nooit met het openbare wifi-netwerk op je device.

3. Smarthome checklist
Je huis achterlaten terwijl je op vakantie gaat kan stressvol zijn, zelfs met een Smart Home. Huiseigenaren vandaag de dag stellen slimme sloten, slimme lampen, slimme Cv-ketels en beveiligingscamera’s in om zo zorgeloos mogelijk op vakantie te kunnen. En hoe ideaal is het dat je op elk moment alles in de gaten kan houden via je slimme deurbel, zodat je precies kunt zien wat er thuis gebeurt. Maar zoals er vele voordelen kleven aan een Smart Home, zijn er ook nadelen. En die kunnen vergaande gevolgen hebben. Hoe kun je voorkomen dat jouw slimme huis iets té slim wordt en misschien wel gevoelige informatie deelt die je niet wilt delen? Zorg dat je software up to date is met de laatste versie en, indien mogelijk, zijn losgekoppeld van het netwerk voordat je het huis verlaat

Goede basis
Bedrijven moeten altijd een goede basis leggen als het gaat om veiligheid, welke bestaat uit een combinatie van strategie en technologie. Het is cruciaal dat, ook tijdens de zomer, basisprincipes worden uitgevoerd en consequent worden gehandhaafd. Met vrij eenvoudige maatregelen – én bewust denken en doen – verklein je de kans op zomerse cyberincidenten, Want zoals je je op een vakantie voorbereid, zo kun je je ook voorbereiden op digitale risico’s en gevaren. Dat begint bij de basis van cybersecurity: praktische maatregelen en duidelijke afspraken," aldus Schaap.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
 De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
 Vier manieren om onkostenprocessen te verbeteren in economisch moeilijke tijden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 93 procent van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg te maken met hackers
 Bijna een op de vier werknemers denkt mogelijk zeer gevoelige data in gevaar te hebben gebracht
 Voorspellingen voor 2022: hackschandalen, crypto-explosies en aanvallen van intelligente bots
 Web-applicaties grootste risico en daders meestal staatshackers
 
 
reacties
 
Evelien  |   | 
6-07-2022
 | 
20:56 uur
De alsmaar dalende prijzen hebben Rianair in de afgelopen jaren voortdurend meer passagiers gebracht en in het Europese vervoer aan de top gebracht. Maar dat leidde niet tot meer winst, vanwege de hogere kosten voor met name brandstof, corona en te weinig personeel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
Cyberschaamte volgens specialisten digitale security woord van het jaar
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
meer top 10