zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorspellingen voor 2022: hackschandalen, crypto-explosies en aanvallen van intelligente bots

Wat staat ons volgend jaar te wachten?

22 december 2021 - KnowBe4 maakt bekend welke cybersecurity-trends het verwacht in 2022. Deze soms zeer concrete voorspellingen zijn gedaan door KnowBe4's wereldwijde team van security awareness advocates.

De cybersecurity-voorspellingen van KnowBe4 voor 2022 zijn:1. Cybercriminelen betreden de virtuele wereld
Meta, het merk dat voorheen bekendstond als Facebook, zal ons allemaal proberen te verleiden om ons aan te sluiten bij de Metaverse. Met als gevolg dat ook organisaties er alles aan doen om een dominante positie te bemachtigen in de virtuele wereld. Dit leidt er weer toe dat hackers deze wereld ingetrokken worden, waardoor we virtuele aanvallen zien op zowel individuen als organisaties. Denk aan onder andere virtuele plundering, virtuele diefstal of het ongewenst overnemen van een account.

2. Desinformatie door deep fakes veroorzaakt een politiek/financieel circus
We zullen een gecoördineerde desinformatiecampagne zien die sterk zal leunen op deep fakes en gemanipuleerde beelden om ​​politieke en financiële chaos te veroorzaken. Zo kan een deep fake bijvoorbeeld worden gebruikt om de opvattingen van een bepaalde politieke partij te manipuleren door valse meningen, beloften of overtuigingen van een politicus te verkondigen.

3. Een internationaal hackschandaal gaat plaatsvinden
Een overdreven enthousiaste security-onderzoeker zal denken dat hij de boosdoener achter een grote aanval heeft geïdentificeerd en zal als vergeldingsdaad ‘terug hacken’ om er vervolgens achter te komen dat hij het niet bij het rechte eind had. Dit zal leiden tot een groot internationaal incident en de verantwoordelijke organisatie zal onder streng toezicht komen te staan.

4. Een aanval op cryptocurrency zal de wereldeconomie treffen
Een grote cryptocurrency zal worden aangevallen, waardoor miljarden euro’s verloren gaan, ofwel door directe diefstal, ofwel door waardeverlies. Veel individuen en organisaties zullen zwaar worden getroffen op deze ‘Black Crypto Day’.

5. Een groot nutsbedrijf in de EU zal (niet door ransomware) worden platgelegd
Hoogstwaarschijnlijk zullen cybercriminelen ergens vanuit Oost-Europa een aanval uitvoeren waarbij ze stroom, gas en/of water afsluiten. Met onder andere tot gevolg dat de batterijen van onze telefoons, tablets en laptops langzaam leeg raken zonder dat we ze kunnen opladen. Hoe hoog zal het bedrag zijn dat we betalen om hen te stoppen?

6. De opkomst van de dark economy: fusies en overnames
Veel criminele bendes zijn extreem rijk geworden. Sommige louche organisaties zijn zelfs groot genoeg om op een beurs te worden genoteerd. Er ontstaat een geformaliseerde dark economy ​​met een aantal fusies en overnames, omdat sommige bendes geld willen verdienen door hun organisatie te verkopen, terwijl andere willen groeien in capaciteit en bereik.

7. Eerste golf van intelligente aanvalsbots
We zullen de eerste golf van intelligente aanvalsbots zien, waarbij het een strijd wordt tussen goede bots die op bedreigingen jagen en slechte bots die zelf een bedreiging vormen. Uiteindelijk zal het beste algoritme winnen.

8. Nieuwe malware-familie: Tardigrade
Een nieuwe, gevaarlijke en hardnekkige malware-familie heet ‘Tardigrade’. Deze nieuwe variant van Windows-malware kan zich continu aanpassen om detectie te voorkomen. Security-onderzoekers kwamen deze nieuwe vorm van malware voor het eerst tegen in de biotech-industrie, waarbij het zich richtte op onder meer de infrastructuur achter de productie van vaccins. Het aanpassingsvermogen van deze malware voorkomt dat het steeds dezelfde handtekening achterlaat. Hierdoor wordt het erg moeilijk voor antivirusprogramma's om de malware, die zich via phishing-e-mails en USB-apparaten kan verspreiden, te herkennen.

9. Nuclear Ransomware 3.0
Ransomware-bendes zullen zich het komende jaar behalve op ransomware en data-exfiltratie ook gaan richten op onder andere cryptomining, botnetcreatie en DDoS-aanvallen. Elk nieuw slachtoffer wordt beschouwd als ‘een pot met goud’ en cybercriminelen zullen nog beter nadenken over welke tactiek ze gaan inzetten en in welke volgorde ze dit doen om hun financiële voordeel te maximaliseren.
"In veel opzichten lijkt het erop dat het voor cybersecurity-professionals steeds lastiger wordt om hun organisaties te beschermen," zegt Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4. "Maar ik denk dat we meer aandacht beginnen te krijgen voor het menselijke element, inclusief menselijk gedrag, als cybersecurity-beschermingsmaatregel. Dit is een positieve verandering, omdat organisaties die de menselijke beschermingslaag negeren en zich puur en alleen richten op het implementeren van technische hulpmiddelen en controles voor uitdagingen komen te staan. Uiteindelijk is een sterke beveiligingscultuur wat er echt toe doet. Hierop zullen organisaties zich richten in 2022."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek
 Werkend Nederland print minimaal vanwege ontbossingszorgen
 Oplopend ziekteverzuim door tekort aan bedrijfsartsen is op te vangen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chinese cyberspionage-bootcamps leiden rekruten al tien jaar op in aanvallen op de software supply chain
 FortiGuard Labs voorspelt voor 2022: cyberaanvallen op digitale wallets en satellietverbindingen
 Negen trends in cybersecurity voor 2022
 Phishing-mails gericht op business, IT en HR worden gevaarlijker
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
Deze vijf AI-trends gaan ons leven de komende jaren veranderen (1) 
Gemaksdiensten op kantoor populairder in crisistijd (1) 
top10
Bedrijven moeten meer aandacht schenken aan retentie van talent
Een vijfde van werkend Nederland wil geen manager die jonger is dan zichzelf
Ondanks aandacht voor diversiteit ervaart één op de drie leeftijdsdiscriminatie
83 procent van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers
Bedrijven zien grote voordelen internationaal verspreide personeelsbestanden
Geavanceerde technieken zorgen voor drastische toename van phishing
IT’er vindt opkomende technologieën vaak moeilijk te begrijpen
AI VS AI: De beste manier om de moderne cybercrimineel tegen te gaan
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling
meer top 10