zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CFO: finance professional wordt analytische en communicatief vaardige leider

Datagedrevenheid van organisaties maakt de veranderende rol van de finance professional mogelijk

15 juni 2022 - De finance professional die in de toekomst relevant wil blijven, moet zijn analytische, leiderschaps- en communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Maar liefst 39 procent van de CFO’s geeft aan dat het analytisch vermogen momenteel de belangrijkste vaardigheid in zijn team is. In de toekomst wint deze skill het echter niet meer van de leiderschapsvaardigheden.

Waar nu nog 29 procent van de CFO’s aangeeft dat deze vaardigheid nodig is, staat leiderschap in de toekomst op een gedeelde eerste plek met het analytisch vermogen (36 procent). De derde belangrijkste vaardigheid volgens dertig procent van de CFO’s is communicatie. Dit geldt zowel nu als in de toekomst. Dit blijkt uit de FinTech Barometer, het onderzoek van Visma | Onguard naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven, dat dit jaar voor de vijfde keer is uitgevoerd.


 
Het belang van datagedrevenheid
De datagedrevenheid van organisaties maakt de veranderende rol van de finance professional mogelijk. Binnen maar liefst 96 procent van de bedrijven wordt gewerkt met data. Eén op de vijf organisaties (negentien procent) is zelfs al volledig datagedreven. Bij de overige organisaties ondersteunt de data de processen (48 procent) en wordt data verzameld, maar nog niet optimaal ingezet (29 procent). De belangrijkste motivatie om wél datagedreven te worden, is voor efficiëntieverhoging van bedrijfsprocessen. Een kwart van de finance professionals (24 procent) stipt het belang hiervan aan. Zeker nu we locatie- en tijdonafhankelijk zijn gaan werken, is het belangrijk om de bedrijfsprocessen efficiënt in te richten. Andere redenen om datagedreven te worden, zijn kostenbesparing (vijftien procent) en omzetverhoging (vijftien procent).
Wanneer deze data juist geïnterpreteerd wordt, kan een organisatie de verwachte groei, de kans op een faillissement of het betaalgedrag van de klant voorspellen. Hierdoor zijn finance professionals in staat sneller kansen en risico’s te identificeren voor zowel de organisatie als de klant. Dit verklaart mede waarom CFO’s het belangrijk vinden dat professionals beschikken over onder andere analytische-, leiderschaps- en communicatieve vaardigheden.
Adriaan Kom, Managing Director bij Visma | Onguard: "De rol van de finance professional is aan een grote verandering onderhevig. Omdat bijvoorbeeld intelligente automatisering zijn intrede doet, worden veel handmatige en repetitieve werkzaamheden uitgevoerd door de software zelf. Dit betekent dat de finance professional steeds meer bezig is met het analyseren van data, het oplossen van strategische vraagstukken en uiteindelijk het adviseren van het management en de directie. Persoonlijk leiderschap is hierin essentieel. Ook wordt het contact met de klant hierdoor anders. Waar software de meer eenvoudige taken uit handen neemt, kan de finance professional het verschil maken door zich te focussen op maatwerk."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cash gezocht? Vier manieren waarop CFO’s werkkapitaal kunnen optimaliseren
 CFO’s gaan data-uitdagingen en de strijd om talent aan
 Deze vier taken staan zeker op de agenda van de CFO in 2022
 Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10