zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Digitale weerbaarheid Nederlandse bedrijven ondermaats

Nederland is minder weerbaar geworden

19 april 2022 - Het Nederlandse bedrijfsleven moet een inhaalslag maken op het gebied van cybersecurity. De meeste organisaties hebben nog geen strategie voor digitale weerbaarheid en de securitybudgetten zijn vaak niet toereikend. Ook heeft Nederland een achterstand als het gaat om security-awarenesstrainingen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van cyberbeveiliger Mimecast.

"Nederland loopt voorop in de digitalisering, maar onze digitale weerbaarheid blijft achter," zegt Sander Hofman, securityexpert van Mimecast. "Cybercriminelen zijn actiever dan ooit en zien Nederland als een aantrekkelijk doelwit. We zijn immers een welvarend land dat sterk afhankelijk is van digitale technologie. Het is zorgwekkend dat cybersecurity na alle incidenten nog steeds geen prioriteit heeft in het bedrijfsleven. Op cruciale onderdelen presteren we ondermaats. Dit moet echt veranderen."


 
Digitale dreiging neemt toe
Aan het State of Email Security 2022-onderzoek werkten 1400 IT-professionals mee in twaalf verschillende landen, waaronder Nederland. De deelnemers beantwoordden vragen over de concrete digitale dreiging voor hun organisatie in het afgelopen jaar, en de beveiligingsmaatregelen die al zijn geïmplementeerd. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat cybercriminelen hun activiteiten hebben opgeschroefd.
Twee derde (67 procent) van de Nederlandse organisaties werd in het afgelopen jaar vaker aangevallen via e-mail. 56 procent meldt een toename van het aantal phishingaanvallen. Ruim een derde (38 procent) werd vaker bestookt met impersonatie-aanvallen. Daarbij doen cybercriminelen zich via e-mail voor als een leidinggevende of een andere vertrouwde partij. Merkmisbruik is eveneens een groeiend probleem. Een groot deel van de Nederlandse bedrijven zag meer nagemaakte websites (48 procent) of nepmails (42 procent) waarbij hun merk werd misbruikt.
 
Nederland onvoldoende weerbaar
Het jaarlijkse State of Email Security-onderzoek geeft ook een beeld van het volwassenheidsniveau op het gebied van cybersecurity. Nederland scoort op verschillende onderdelen niet al te best. Zo traint slechts acht procent van de Nederlandse organisaties zijn personeel op continue basis in het herkennen van cyberaanvallen. Wereldwijd doet 23 procent van de bedrijven dit. In Duitsland biedt zelfs 30 procent continu security-awarenesstrainingen aan. Van de twaalf onderzochte landen blijft Nederland alleen Singapore (zeven procent) voor.
Slechts 21 procent van de Nederlandse organisaties heeft een strategie voor cyber resilience, ook wel bekend als digitale weerbaarheid. Zo’n strategie is gericht op het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van cruciale systemen en data. Ook op dit punt scoort Nederland beduidend slechter dan het wereldwijde gemiddelde (38 procent) en de landen om ons heen, zoals Duitsland (43 procent) en het Verenigd Koninkrijk (38 procent).
Zes op de tien Nederlandse IT-professionals geven aan dat het huidige budget voor digitale weerbaarheid binnen hun organisatie niet toereikend is. "Door het gebrek aan investeringen worden bestaande securityoplossingen niet geüpgraded, krijgt het IT-personeel niet de juiste trainingen en kan er geen nieuw securitytalent worden aangetrokken," licht Hofman toe. "Dit is funest voor het algehele beveiligingsniveau en vergroot de risico’s aanzienlijk."
 
Neerwaartse trend
Een vergelijking met voorgaande jaren wijst er zelfs op dat Nederland minder weerbaar is geworden. Het percentage van de Nederlandse organisaties die het personeel continu trainen in gevaarherkenning loopt gestaag terug: van twaalf procent in 2020 naar elf procent in 2021 naar acht procent nu. De neerwaartse trend is nog duidelijker als wordt gekeken naar de aanwezigheid van een strategie voor cyber resilience. In 2020 had bijna de helft van de organisaties (47 procent) zo’n strategie, een jaar later 38 procent en nu dus slechts 21 procent.
Hofman hoopt dat het onderzoek een wake-upcall is voor het bedrijfsleven. Volgens hem begint een verhoogde weerbaarheid in de directiekamer. "Maak extra financiële middelen vrij voor essentiële securitymaatregelen. Denk hierbij aan het opstellen en oefenen van een incident-responseplan, een permanent programma voor security-awareness en een goede bescherming tegen bedreigingen via e-mail. Zo creëert u een gelaagde beveiliging die de kans op én de impact van cyberincidenten verkleint."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Volatiele marktomgeving, VS rechtszaken, ESG-kwesties en SPAC's creëren nieuwe risico's voor managers
 Bewijs dat risicomanagement een nieuwe aanpak vereist
 Vijf stappen om cyber resilient te worden
 82 procent hanteert thuiswerkmodel, maar slechts 30 procent traint gebruikers in veilig werken op afstand
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10