zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waarom bewegen er toe doet: tips om als thuiswerker gezond en wel te blijven

Het belang van bewegen voor ons fysieke en mentale welzijn

19 november 2021 - Vorig jaar gooide de coronacrisis plotsklaps ons leven overhoop. We waren van het ene op het andere moment gedwongen om op een heel andere locatie en op een heel andere manier werken. Door de lockdown zat er voor veel van ons weinig anders op dan thuis een effectieve werkomgeving in te richten. Dit schrijft Wilfred Noordam, Country Sales Manager Benelux bij Ergotron.

oordam: "Toen de weken uitgroeiden tot maanden begonnen we langzaam maar zeker aan onze nieuwe thuiswerkroutines te werken. Uit onderzoek blijkt echter dat de verwachting dat we altijd beschikbaar blijven voor digitaal werk en de fysieke afscheiding van onze collega’s voor een toename van werkgerelateerde stress zorgen.


Volgens een enquête door verzekeraar AXA ondervindt 64 procent van alle werknemers in Europa meer werkstress dan voor de coronacrisis. Dit heeft negatieve gevolgen voor hun fysieke en mentale gesteldheid en prestatievermogen."
 
De belangrijkste uitdagingen rond thuiswerken
Noordam: "Uit een onderzoek door Microsoft en de CIPD blijkt dat thuiswerken voor veel mensen gelijk staat aan een onoverkomelijke werkdruk en langere werktijden. Veel werknemers zeggen dat ze zich harder moeten inspannen dan voorheen. 30 procent zegt langere uren te maken, en ruim de helft (53 procent) heeft het gevoel dat ze altijd beschikbaar moeten blijven.
Werknemers zeggen daarnaast dat ze steeds meer merken dat hun mentale gezondheid is afgenomen vanwege de extra zorgen, verstoorde slaappatronen en de uitdaging om in isolatie te werken in een thuisomgeving. Veel werknemers vonden het moeilijk om een bepaalde mate van scheiding aan te brengen tussen werk- en privétijd. Ze zeiden dat het hen maar niet lukte om pauzes in te lassen of om na het werk de knop uit te zetten. Daarnaast zei 65 procent van alle thuiswerkers dat ze het menselijke contact misten, oftewel de mogelijkheid om op de werkvloer een praatje te maken met collega’s."
 
Het belang van bewegen voor ons fysieke en mentale welzijn
Noordam: "Thuiswerkers lopen daarnaast de kans op een ander goed gedocumenteerd gezondheidsprobleem: gebrek aan fysieke activiteit.
Uit diverse onderzoeken die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd komt naar voren dat een zittende levensstijl de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en depressie vergroot. Volgens dokter Michael Mosely moeten we allemaal meer bewegen. Ook als dat maar betekent dat je 30 minuten tijd uittrekt om te gaan staan.
Het thuiswerken heeft het afgelopen jaar een einde gemaakt aan stevige wandelingen naar het treinstation in de vroege ochtend en bezoeken aan de fitnessclub aan het einde van de dag. En we komen al evenmin spontaan in beweging door een paar keer per dag van ons bureau naar de vergaderzaal of naar de waterkoeler te lopen. Toch blijkt uit onderzoek dat het opnemen van regelmatige beweging in ons dagelijks leven onze gemoedstoestand een forse boost kan geven. Beweging helpt in belangrijke mate bij het tegengaan van de negatieve gevolgen van chronische stress voor ons lichaam.
Volgens wetenschappers die zijn aangesloten aan de Johns Hopkins University kunnen we door het opvoeren van onze fysieke activiteit angstgevoelens verminderen, ons energieniveau verhogen en ons slaappatroon verbeteren. Mobiliteit is ook een prima manier om ervoor te zorgen dat je ruggengraat en gewrichten optimaal blijven functioneren."
 
Manieren om te blijven bewegen tijdens het thuiswerken
Noordam: "Omdat beweging de sleutel is tot mentaal en fysiek welzijn zal het aanleren van de gewoonte om elk uur bewust te bewegen je op allerhande fronten voordeel opleveren. Het enige wat je hoeft te doen, is regelmatig opstaan om je waterfles bij te vullen, je uit te rekken of een paar rondjes om je huis te lopen. En wat dacht je ervan om tijdens conference calls te gaan staan en wat te bewegen?
Tijdens de lunch of aan het einde van de dag kun je een online les in rekoefeningen volgen en die fitnesstips gebruiken om gedurende je werkdag de spanning in je lichaam te verlichten. Er zijn tal van rekoefeningen die je vanachter je bureau kunt doen.
Als je een halfuur uittrekt om naar buiten te gaan en in de tuin te werken of een rondje om te lopen zal dat je een waardevolle pauze bieden van schermtijd. Op die manier raak je weer verbonden met de wereld buiten de vier muren van je huis. Je zou deze tijd ook kunnen benutten om te bellen met een vriend of vriendin die je al lang niet hebt gesproken, of een aflevering van je favoriete podcast te beluisteren.
 En als je over een verstelbaar zit-stabureau beschikt, kun je gedurende de dag wisselen tussen zittend en staand werken. Dit is een uitstekende manier om je activiteitsniveau een boost te geven. Dit zal zowel je productiviteit als welzijn ten goede komen."
 
Maak je op voor de toekomst
Noordam: "Veel bedrijven overwegen al om hun werknemers de kans te bieden om permanent thuis te werken of hun tijd tussen thuis en kantoor te verdelen. Telewerken in de een of andere vorm zal voor veel van ons in de voorzienbare toekomst een realiteit blijven.
Als thuiswerken een permanent onderdeel van je leven wordt, is het zaak om je werkgever te vragen welke hulp die kan bieden met het inrichten van een comfortabele en ergonomische thuiswerkomgeving. Met de juiste stoel, het juiste bureau en de juiste werkplekcomponenten kun je waarborgen dat je lichaam afdoende wordt ondersteund en dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat, zodat je voor letsel blijft behoed."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ergonomie op de werkvloer blijft achter, behoefte bij werknemers stijgt
 Op het social intranet doen managers ertoe
 Jonge managers minder ervaren op de weg door pandemie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helft stilzittende werknemers gaat sporten als baas betaalt
 Nederlandse man sportiever dan Vlaamse man
 Kinderen willen in 2016 gezonder eten en meer bewegen
 Kwartier bewegen per dag verlaagt overlijdenskans al
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Terug in het thuiskantoor: leidinggevende vreest voor creativiteit
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Nieuwsgierige medewerkers zijn steeds belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Helft senior financieel managers maakt incorrecte kortetermijnprognoses
De vier meest voorkomende misvattingen over payrolling
Chinese cyberspionage-bootcamps leiden rekruten al tien jaar op in aanvallen op de software supply chain
Een derde van de consumenten klikt op verdachte links
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
FortiGuard Labs voorspelt voor 2022: cyberaanvallen op digitale wallets en satellietverbindingen
meer top 10