zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden

Biometrische verificaties flink toegenomen tijdens pandemie

22 oktober 2021 - Cisco’s Duo Security publiceert een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat ondernemingen steeds vaker afstappen van wachtwoorden en kiezen voor 'gemakkelijke' authenticatiemethoden voor hybride werknemers. Hoewel het totale aantal Duo MFA authenticaties het afgelopen jaar met 39 procent is toegenomen, neemt biometrische authenticatie nog sneller toe, met wel 48 procent.

Het Duo Trusted Access Report 2021 analyseerde data van meer dan 36 miljoen apparaten, meer dan 400.000 unieke applicaties en ongeveer 800 miljoen maandelijkse verificaties vanuit Duo’s wereldwijde klantenbestand, waaronder ook uit Nederland. Het rapport maakt duidelijk hoe organisaties vanuit verschillende sectoren ervoor zorgen dat er vanaf iedere locatie gewerkt kan worden door controles te implementeren die zorgen voor veilige toegang tot applicaties.


Biometrische authenticatie is op meer dan 74 procent van de mobiele telefoons van Nederlandse Duo-gebruikers geactiveerd. Dit wijst op een groeiende acceptatie van niet-traditionele verificatiemethoden en de toegankelijkheid van wachtwoordloze hardware die velen toch al elke dag bij zich dragen. Duo constateert ook een vervijfvoudiging van het gebruik van Web Authentication (WebAuthn), waarmee biometrie veilig lokaal op het apparaat kan worden opgeslagen en gevalideerd, in tegenstelling tot een gecentraliseerde database.

Afschaffen van wachtwoorden 
Het afschaffen van wachtwoorden verbetert de inlogervaring voor de overgrote meerderheid van gebruikers. Duo is altijd al een voorvechter geweest van wachtwoordloze technologie. Volgens het Duo Security onderzoek onder wereldwijde IT-besluitvormers is meer dan de helft van de organisaties van plan om een wachtwoordloze strategie te implementeren, onder Nederlandse IT-besluitvormers is dit 47 procent. Voordelen om over te stappen op een wachtwoordeloze organisatie is het verbeteren van de algehele beveiliging, de mogelijkheid voor gebruikers om zich vanaf meerdere apparaten te authentiseren en het gemak in gebruik. In Nederland geeft 41 procent van de respondenten aan dat beveiligingsproblemen met betrekking tot gecompromitteerde gebruikersgegevens het meest frustrerende en zorgwekkende onderdeel van het gebruik van wachtwoorden is.
"Bedrijven stappen over op nieuwe, efficiëntere manieren om toegang te controleren," zegt Jan Heijdra security specialist bij Cisco Nederland. "Zij zien in de praktijk hoe het democratiseren van beveiliging een grote bijdrage kan leveren aan het feit dat hybride werknemers zich op hun belangrijkste taken kunnen focussen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid." 
 Het belang van gebruikersgerichte beveiliging, die rekening houdt met de werkpatronen van medewerkers en ervoor zorgt dat voorzieningen toegankelijk blijven, maar buiten bereik van kwaadwillende actoren zijn, wordt bevestigd in de recente Cisco Hybrid Work Index. Het rapport laat zien dat hoewel er een toename was in het gebruik van VPN en secure remote access aan het begin van de pandemie, frauduleuze pogingen tot toegang ook met een factor 2,4 toenamen gedurende diezelfde periode. Vanwege deze dreigingen implementeren organisaties strenger beleid om het vertrouwen van gebruikers en apparaten te verifiëren voordat er toegang wordt verleend tot applicaties. Het aantal mislukte authenticaties als gevolg van verouderde apparaten is tussen 2020 en 2021 met 33 procent toegenomen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Ergonomie op de werkvloer blijft achter, behoefte bij werknemers stijgt
 Op het social intranet doen managers ertoe
 Jonge managers minder ervaren op de weg door pandemie
 

Gerelateerde nieuwsitems

 34 procent werknemers bewaart wachtwoorden op papier
 'Thuiswerkers afluisteren kinderlijk eenvoudig’
 Van 1001 wachtwoorden naar nul?
 Thuiswerken levert meer risico’s op voor het bedrijfsnetwerk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Terug in het thuiskantoor: leidinggevende vreest voor creativiteit
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Nieuwsgierige medewerkers zijn steeds belangrijker in krappe arbeidsmarkt
Helft senior financieel managers maakt incorrecte kortetermijnprognoses
De vier meest voorkomende misvattingen over payrolling
Chinese cyberspionage-bootcamps leiden rekruten al tien jaar op in aanvallen op de software supply chain
Een derde van de consumenten klikt op verdachte links
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
FortiGuard Labs voorspelt voor 2022: cyberaanvallen op digitale wallets en satellietverbindingen
meer top 10