zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hybride werken maakt een einde aan wachtwoorden

Biometrische verificaties flink toegenomen tijdens pandemie

22 oktober 2021 - Cisco’s Duo Security publiceert een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat ondernemingen steeds vaker afstappen van wachtwoorden en kiezen voor 'gemakkelijke' authenticatiemethoden voor hybride werknemers. Hoewel het totale aantal Duo MFA authenticaties het afgelopen jaar met 39 procent is toegenomen, neemt biometrische authenticatie nog sneller toe, met wel 48 procent.

Het Duo Trusted Access Report 2021 analyseerde data van meer dan 36 miljoen apparaten, meer dan 400.000 unieke applicaties en ongeveer 800 miljoen maandelijkse verificaties vanuit Duo’s wereldwijde klantenbestand, waaronder ook uit Nederland. Het rapport maakt duidelijk hoe organisaties vanuit verschillende sectoren ervoor zorgen dat er vanaf iedere locatie gewerkt kan worden door controles te implementeren die zorgen voor veilige toegang tot applicaties.


Biometrische authenticatie is op meer dan 74 procent van de mobiele telefoons van Nederlandse Duo-gebruikers geactiveerd. Dit wijst op een groeiende acceptatie van niet-traditionele verificatiemethoden en de toegankelijkheid van wachtwoordloze hardware die velen toch al elke dag bij zich dragen. Duo constateert ook een vervijfvoudiging van het gebruik van Web Authentication (WebAuthn), waarmee biometrie veilig lokaal op het apparaat kan worden opgeslagen en gevalideerd, in tegenstelling tot een gecentraliseerde database.

Afschaffen van wachtwoorden 
Het afschaffen van wachtwoorden verbetert de inlogervaring voor de overgrote meerderheid van gebruikers. Duo is altijd al een voorvechter geweest van wachtwoordloze technologie. Volgens het Duo Security onderzoek onder wereldwijde IT-besluitvormers is meer dan de helft van de organisaties van plan om een wachtwoordloze strategie te implementeren, onder Nederlandse IT-besluitvormers is dit 47 procent. Voordelen om over te stappen op een wachtwoordeloze organisatie is het verbeteren van de algehele beveiliging, de mogelijkheid voor gebruikers om zich vanaf meerdere apparaten te authentiseren en het gemak in gebruik. In Nederland geeft 41 procent van de respondenten aan dat beveiligingsproblemen met betrekking tot gecompromitteerde gebruikersgegevens het meest frustrerende en zorgwekkende onderdeel van het gebruik van wachtwoorden is.
"Bedrijven stappen over op nieuwe, efficiëntere manieren om toegang te controleren," zegt Jan Heijdra security specialist bij Cisco Nederland. "Zij zien in de praktijk hoe het democratiseren van beveiliging een grote bijdrage kan leveren aan het feit dat hybride werknemers zich op hun belangrijkste taken kunnen focussen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid." 
 Het belang van gebruikersgerichte beveiliging, die rekening houdt met de werkpatronen van medewerkers en ervoor zorgt dat voorzieningen toegankelijk blijven, maar buiten bereik van kwaadwillende actoren zijn, wordt bevestigd in de recente Cisco Hybrid Work Index. Het rapport laat zien dat hoewel er een toename was in het gebruik van VPN en secure remote access aan het begin van de pandemie, frauduleuze pogingen tot toegang ook met een factor 2,4 toenamen gedurende diezelfde periode. Vanwege deze dreigingen implementeren organisaties strenger beleid om het vertrouwen van gebruikers en apparaten te verifiëren voordat er toegang wordt verleend tot applicaties. Het aantal mislukte authenticaties als gevolg van verouderde apparaten is tussen 2020 en 2021 met 33 procent toegenomen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich uitgeblust na werkdag
 Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen
 Nederland op twaalfde plaats als voorkeursland om in te wonen en te werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 34 procent werknemers bewaart wachtwoorden op papier
 'Thuiswerkers afluisteren kinderlijk eenvoudig’
 Van 1001 wachtwoorden naar nul?
 Thuiswerken levert meer risico’s op voor het bedrijfsnetwerk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Hoe krijg je jouw collega’s terug naar kantoor?
Helft bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen
Een op zes Nederlanders heeft financiële geheimen voor partner
Het belang van technologievaardigheid in de C-suite
Dit is waarom je de meeste vormen van MFA beter niet kunt gebruiken
Noodgedwongen een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde
Eén op de vijf kan eerste werkdag nauwelijks werken door niet-werkende digitale middelen
Timemanagement is eigenlijk grote onzin!
93 procent van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg te maken met hackers
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk
meer top 10