zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

88 procent verwacht komend jaar een cyberaanval op klantdata

De Trend Micro Cyber Risk Index geeft aan dat organisaties in Europa een verhoogd risico lopen op cyberaanvallen

5 augustus 2021 - Trend Micro onthult dat het risico op cyberaanvallen het afgelopen jaar is toegenomen. Volgens een nieuw onderzoek verwachten 88 procent van de Europese organisaties dat zij in de komende twaalf maanden te maken zullen krijgen met een aanval op klantdata.

"Wederom hebben we genoeg resultaten gevonden om CISO’s bezig te houden, van operationele en infrastructurele risico’s tot dataprotectie, dreigingsactiviteit en menselijke uitdagingen," zegt Jon Clay, Vice President of Threat Intelligence bij Trend Micro. "Om cyberrisico’s te verlagen, moeten organisaties beter voorbereid zijn door terug te gaan naar de basis: de kritieke data die het meeste risico lopen identificeren, focussen op de dreigingen die de meeste schade kunnen veroorzaken en meerlaagse bescherming toepassen."



Negatieve gevolgen
Europese organisaties geven aan dat verloren intellectueel eigendom, kosten van externe experts en consultants en verloren omzet van klanten de top drie negatieve gevolgen zijn die zij kunnen ervaren door een cyberaanval. Daarnaast zijn dit de belangrijkste bevindingen uit het rapport:
 
  • 87 procent van de Europese organisaties geeft aan dat zij komend jaar waarschijnlijk te maken zullen krijgen met één of meerdere cyberaanvallen, ten opzichte van 80 procent in 2020.
  • 22 procent van de Europese organisaties heeft het afgelopen jaar te maken gehad met 7+ afzonderlijke cyberaanvallen, waarbij netwerken en/of systemen geïnfiltreerd zijn. Dit ten opzichte van negentien procent in 2020.
    • Organisaties in de Benelux hebben het afgelopen jaar te maken gehad met gemiddeld vier afzonderlijke cyberaanvallen.
  • Achttien procent van de Europese organisaties heeft te maken gehad met zeven+ inbreuken op informatie-assets, ten opzichte van zestien procent in 2020.
    • Organisaties in de Benelux hebben te maken gehad met gemiddeld drie aanvallen op informatie-assets in de afgelopen twaalf maanden.
  • 27 procent van de Europese organisaties geeft aan dat zij zeven + inbreuken op klantdata hebben meegemaakt, ten opzichte van zestien procent in 2020.
    • Organisaties in de Benelux hebben het afgelopen jaar te maken gehad met gemiddeld vier aanvallen op klantdata.
"Trend Micro’s Cyber Risk Index (CRI) blijft een nuttige tool voor bedrijven om cyberrisico’s beter te begrijpen," zegt Dr. Larry Ponemon, CEO van het Ponemon Institute. "Organisaties wereldwijd kunnen deze bron gebruiken om meer prioriteit te geven aan hun security-strategie en hun cyberrisico zo goed mogelijk te beheren. Dit type hulpmiddel wordt steeds belangrijker, omdat het voorkomen van schadelijke security-incidenten een uitdagingen blijft voor bedrijven van elke omvang en in alle sectoren."

Belangrijkste cyberrisico's
De belangrijkste cyberrisico's die in het rapport naar voren komen zijn:
 
  • Man-in-the-middle-aanvallen
  • Phishing en social engineering
  • Botnets
  • Fileless aanvallen
  • Watering hole aanvallen
Uit het onderzoek bleek verder dat cloud computing een van de grootste security-risico’s vormde voor de infrastructuur. Europese organisaties gaven het een 8,12 op een 10-puntsschaal. Veel respondenten gaven toe dat ze "aanzienlijke middelen" besteden aan het beheren van risico’s van derden, zoals cloudproviders. Gebrek aan gekwalificeerd personeel, complexiteit en nalatige insiders vormen andere belangrijke security-risico’s voor de infrastructuur van Europese organisaties.

Belangrijkste uitdagingen
De belangrijkste uitdagingen voor het realiseren van adequate cybersecurity zijn het gebrek aan autoriteit en middelen om een sterke security-posture te creëren en het gebrek aan kennis om de juiste security-technologieën toe te passen die de data-assets en de IT-infrastructuur veilig kunnen houden.
Trend Micro’s halfjaarlijkse CRI-rapport onderzoekt de mate waarin organisaties hun cybersecurity op orde hebben versus de kans dat zij worden aangevallen. In de eerste helft van 2021 onderzocht het CRI meer dan 3.,600 organisaties van alle grootten in Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika.

Lees hier het volledige rapport, uitgevoerd door het Ponemon Institute: www.trendmicro.com/cyberrisk
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eén op de drie ongetrainde medewerkers vormt risico voor de veiligheid
 Cyberaanvallen en -dreigingen blijven records breken
 Meer cyberaanvallen doordat meer werknemers vanuit huis werken
 CISO's niet voorbereid op cyberaanvallen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10