zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Niet wachten met investeren in data science voor digitale veiligheid

Kijk eerst waar de methoden al werken

11 december 2020 - De ontwikkelingen rond cybersecurity volgen elkaar in recordtempo op. Criminelen en kwaadwillenden kennen de kneepjes van het vak en gebruiken de nieuwste technologieën. Met behulp van data science kunnen we daar een datagedreven verdediging tegenover stellen.

Om die effectief te kunnen inzetten moeten overheden en grote organisaties meer investeren in het ondersteunen van mensen, processen en technologie. Dat concludeert Scott Mongeau in zijn proefschrift ‘Cybersecurity Data Science: Best Practices in an Emerging Profession’, waarmee hij op 4 december 2020 aan Nyenrode Business Universiteit promoveerde.


"Er is op dit moment een digitale koude oorlog gaande," aldus de promovendus. "Mijn onderzoek toont aan dat vijandige landen en criminele netwerken bijvoorbeeld al gebruik maken van machine learning om aanvallen op kwetsbare landen en burgers te organiseren. Diezelfde methoden hebben wij nodig om een ​​effectieve verdediging te kunnen bouwen. We zullen moeten kijken op welke manieren we de groeiende (digitale) risico’s het beste in kaart kunnen brengen. Hoe leggen we bedreigingen bloot via analytische technieken, statistische analyse en machine learning in het bijzonder? Het uitwerken daarvan vergt een gerichte inspanning."
 
Volledig committeren
"Om datagedreven verdediging effectief in te zetten, moeten overheden en grote organisaties investeren in het ondersteunen van mensen, processen en technologie," concludeert de promovendus. "Deze drie-eenheid kan niet op zichzelf worden gezien als we de risico’s écht willen beperken. Als we ons willen wapenen tegen de risico’s van cybercriminaliteit, moeten we ons volledig committeren. En daar zijn kosten aan verbonden. Er moet een helder plan komen waarin staat hoe we met methoden en technologie als verdedigingsperspectief kunnen werken." Mongeaus advies is om eerst te kijken waar de methoden al werken. "Een eenvoudig voorbeeld zijn phishing-e-mails. Op populaire e-mailplatforms detecteert en filtert machine learning automatisch phishing-e-mails."
 
Risico’s steeds breder
Mongeau benadrukt de urgentie van het thema: "Terwijl data science meer en meer geïntegreerd is in de maatschappij, is de wetenschappelijke kennis over dit onderwerp nog vrij beperkt. Het vakgebied cybersecurity data science is pas sinds een jaar of drie volop in opkomst. Aan de andere kant stoppen de ontwikkelingen niet, maar versnellen die alleen maar. Intussen zijn er landen die al ver op ons voor lopen. We kunnen dus wachten op grotere aanvallen.
De risico’s worden ook steeds breder; niet alleen de systemen van onze digitale infrastructuur lopen gevaar maar ook mensen. Denk bijvoorbeeld aan onze dijken en het vliegverkeer. Daarom is niets doen geen optie. Door te investeren in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van Artifical Intelligence kunnen we ons land verdedigen en krijgen we nieuwe hoop om bijvoorbeeld een aanslag te kunnen voorkomen."
 
Hier vindt u de samenvatting van Scott Mongeau zijn proefschrift.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 In vijf stappen naar succesvolle AI- en ML-projecten
 Duurzaam succes van data science is team effort
 Vier manieren waarop AI uw leven makkelijker en veiliger maakt
 Data science essentieel voor toekomstvaste verzekeraar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10