zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Waar wilt u werken?

Het is duidelijk geworden dat het kantoor een samenwerkingsruimte is en zal blijven

30 november 2020 - Het afgelopen jaar hebben we meer vanuit huis gewerkt dan ooit te voren. Hierdoor is de cruciale rol en de waarde van het traditionele kantoor zoals we dat kennen in de schijnwerpers komen te staan. Ondanks dat er vorig jaar veel commentaar is geleverd op de open kantoortuin, blijkt uit nieuw onderzoek van Tarkett dat 46 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers het beste in een open en drukke omgeving, samen met collega’s werkt. 

Want na al die maanden thuiswerken beginnen we het contact met collega’s echt te missen. Maar wat zegt dat over onze productiviteit? 84 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers is van mening dat zij productiever zijn op kantoor in plaats vanuit huis. Het traditionele kantoor zoals we dat kennen zal ook nooit meer hetzelfde zijn. Dus waar moet het kantoor van de toekomst aan voldoen? Tarkett zet de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij.1. Meten is weten
Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de medewerkers (24 procent) zich zorgen maakt over milieuvriendelijkheid op het kantoor. Recycling, het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen en een goede bereikbaarheid van het kantoor zijn dan ook belangrijke factoren. Als gevolg van de coronacrisis is ook de luchtkwaliteit voor veel medewerkers belangrijker geworden. Negentien  procent van de medewerkers vindt het belangrijk om de ramen op kantoor te kunnen openen of controle te hebben over de luchtstroom. In slecht geventileerde ruimtes kan het coronavirus zich via aerosolen verspreiden. In deze tijd is het belangrijk om medewerkers inzicht te geven in de status van het binnenklimaat. Op deze manier kunt u ze geruststellen en angst wegnemen.

2. Het kantoor als speeltuin
Op de vraag ‘Welk type werkomgeving heeft uw voorkeur?’ gaf een derde (30 procent) van de medewerkers aan dat zij graag in een huiselijke werkomgeving werken. Medewerkers vinden het prettig wanneer de onderling verbonden ruimtes van een kantoor een huis weerspiegelen. Voorbeelden hiervan zijn ruimtes met huiskamerachtige elementen zoals boeken en banken. Een andere kantoortrend die we vaker zien terugkomen is het speelse kantoor. 22 procent van de medewerkers werkt graag in een kantoor dat het bedrijf weerspiegelt of een thema weergeeft. Zo zijn glijbanen, hangmatten en schommels graag geziene faciliteiten om de creativiteit onder medewerkers te stimuleren. Opmerkelijk is dat dit percentage vóór Covid-19 veel lager was, we zijn dus toe aan een creatieve boost.

3. Home is where the office is
Vóór Covid-19 hadden veel medewerkers al moeite met de balans vinden tussen werk en privé. Doordat veel kantoren zich naar de keukentafel hebben verplaatst, wordt deze uitdaging alleen maar groter. Zoals verwacht ziet de grote meerderheid (79 procent) van de medewerkers de voordelen van het thuiswerken in. Het grootste voordeel is volgens 42 procent de mogelijkheid om werkuren flexibel in te delen, zodat ze kunnen presteren wanneer ze op hun best zijn. Toch blijkt dat we door het thuiswerken ook structureel overuren maken. We vinden het moeilijk om onze e-mails niet meer te controleren na werktijd, nu deze steeds binnen handbereik zijn. Zo geeft 42 procent aan te blijven controleren wat er aan de hand is, wanneer ze niet aan het werk zijn.
Het is duidelijk geworden dat het kantoor een samenwerkingsruimte is en zal blijven. Eén waar medewerkers weten dat ze kunnen werken zonder afleiding door geluidsoverlast maar ook de keuze hebben om de drukte op te zoeken. Stelt u zich eens voor dat u door het herontwerpen van de traditionele kantooromgeving het geluk van de werknemers met percentages kunt opvoeren. Dat zou betekenen dat met bijvoorbeeld twee procent procent, in een bedrijf waar 100 werknemers werken, twee mensen zich op dagelijkse basis gelukkiger voelen. En gelukkige medewerkers willen we allemaal, zij zijn de drijvende kracht achter iedere succesvolle organisatie.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
 Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
 Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aandacht voor sociaal kapitaal essentieel bij ‘hybride werken’
 Flexibel werken noodzakelijk voor nieuwe manier van samenwerken
 Welkom in het anderhalvemeterkantoor
 Een veilige terugkeer naar de werkplek
 
 
reacties
 
Caroline van Aart  |   | 
30-11-2020
 | 
19:02 uur
De respondenten in dit onderzoek geven aan dat zij graag in een huiselijke sfeer willen werken. Dan lijkt me dit een goed moment om de kantoortuinen massaal af te schaffen.
Een fijne werkplek thuis creëren en een huiselijke sfeer op kantoor zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
eBook: de kracht van reviews en e-mail marketing
In dit eBook gaan Spotler en de Feedback Company in op het belang van review marketing en e-mail marketing. Want door deze twee te combineren, ontstaat er een krachtige combinatie die veel voordelen biedt voor je klanten en voor je eigen organisatie. Benieuwd? 
Download het eBook
Lees verder
Nanocoating als nieuwe technologie voor het onderhouden van gepoedercoat materiaal
reacties
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (1) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (1) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
Uitgebreide werkkostenregeling verlengd: meer ruimte voor kerstpakketten (1) 
Nederlandse werknemers wereldwijd het minst gestrest (1) 
top10
Overheid biedt steeds vaker financiering voor om- en bijscholing
Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
100 procent remote werken de nieuwe standaard
Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
Slechts zes procent CEO’s van grootste organisaties actief op social media
Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers
Financieel managers staan steeds vaker open voor factoring
IT-besluitvormer denkt dat bedrijven besparen op cyberbeveiliging ten gunste van andere doelstellingen
Vraag naar moderne mainframes en cloud neemt toe
meer top 10