zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oude malware-varianten WannaCry en Mirai-botnet blijven bedreiging

Organisaties verzuimen tijdig en adequaat te patchen

17 november 2020 - Malware van zo’n drie jaar geleden, zoals de ransomware-variant WannaCry en het Mirai-botnet, blijken nog altijd schade aan te richten. Dit concludeert cybersecurity organisatie Tesorion uit eigen onderzoek. Ondanks dat deze vormen van malware al geruime tijd geleden zijn ontmaskerd, worden deze nog regelmatig gedetecteerd door Tesorion Immunity.

Dit betekent dat organisaties onnodig gevaar blijven lopen op een denial-of-service- of ransomware-aanval.


Wie had verwacht dat de rol van het Mirai-botnet en het WannaCry-virus na hun ontmaskering in respectievelijk 2016 en 2017 was uitgespeeld, komt bedrogen uit. Op bedrijfsnetwerken bewaakt door Tesorion werden deze oude vormen van malware vele tientallen keren waargenomen tussen juli 2019 en juni 2020. Met een piek tijdens de start van het nieuwe schooljaar in 2019 én bij het uitbreken van de coronacrisis. 
 
Mirai
Mirai werkt vooral op IoT-apparaten, zoals videocamera’s en routers voor thuisgebruik. In september 2016 werden grote hoeveelheden geïnfecteerde apparaten ingezet om een grootschalige en gerichte denial-of-service-aanval te lanceren. Het probleem is dat deze apparaten lastig te patchen zijn en uit de cijfers blijkt dat talloze organisaties hier niet (goed) op gereageerd hebben.
 
WannaCry
De WannaCry ransomware heeft in 2017 ongekende schade aangericht bij grote bedrijven zoals Renault, National Health Service, Q-Park, Deutsche Bahn en meer. Hoewel een Windows-patch al geruime tijd beschikbaar was, bleken deze organisaties toch te laat. Zelfs vandaag de dag worden nog altijd geïnfecteerde systemen aangetroffen.
 
Patchen, patchen, patchen
Ernst Veen, product manager bij Tesorion: "We zijn erg geschrokken van het feit dat we nog relatief veel oude malware-infecties detecteren. Dit geeft aan dat organisaties hun patch-beleid nog altijd niet op orde hebben. Ondanks het feit dat Mirai en WannaCry al jaren terug zijn ontdekt, kunnen zij nog altijd veel schade aanrichten. We blijven erop hameren dat organisaties hun software up-to-date houden. Mocht een apparaat niet gepatcht kunnen worden, zoals een beveiligingscamera, zorg dan dat dit apparaat vervangen wordt. Tegelijkertijd raden wij aan om regelmatig back-ups te maken en het netwerk te segmenteren. Mochten er dan toch security-incidenten plaatsvinden, dan kunt u deze eenvoudig isoleren en blijft de schade beperkt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars
 Sterke toename aanvallen met nieuwe Valak-malware
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 Gemiddeld negen nieuwe malware samples per minuut
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10