zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwaadaardige corona trackers zijn in opmars

Het afgelopen half jaar zijn meer dan twee miljoen Android-apps geïnfecteerd met malware

19 oktober 2020 - G DATA CyberDefense kondigt zijn nieuwste mobile malware analyse aan. Uit de analyse blijkt dat het afgelopen half jaar steeds meer kwaadaardige corona trackers voorbijkomen. In eerste instantie lijken kwaadaardige trackers een praktisch overzicht te geven met real-time informatie over de huidige infecties.

Echter kunnen dergelijke trackers mobiele apparaten van gebruikers infecteren met adware of ransomware. Uit de analyse blijkt verder dat er het afgelopen half jaar meer dan twee miljoen Android-apps zijn geïnfecteerd met malware. Maar liefst iedere acht seconden wordt er een nieuwe Android-app met malware uitgebracht. Vergeleken met vorig jaar is dit een toename van tien procent.


Volgens de onderzoekers maken cybercriminelen gebruik van zogenaamde droppers om de kwaadaardige corona trackers te installeren. Hierbij uploaden de cybercriminelen een app die geen malware bevat op de Google Play Store. Zodra de app is gedownload en geïnstalleerd maakt de app contact met de server van de aanvaller. Vervolgens kan de aanvaller updates sturen met kwaadaardige bestanden naar het mobiele apparaat van het slachtoffer. Naast corona trackers gebruiken cybercriminelen vaak namen van populaire games om slachtoffers te verleiden tot het downloaden van kwaadaardige apps.
 
Goedkoop maar gevaarlijk
Uit de analyse blijkt dat goedkope smartphones problematisch blijven. Steeds vaker komen er smartphones op de markt met voorgeïnstalleerde schadelijke apps of gemanipuleerde besturingssystemen. Zodra deze worden geactiveerd, gaan de smartphones een eigen leven leiden en installeren ze apps of sturen ze 's nachts sms'jes zonder medeweten en toestemming van de gebruiker. De fabrikant is echter niet altijd verantwoordelijk voor het installeren van malware op de smartphone. Cybercriminelen maken gebruik van de mogelijkheid om de apparaten te manipuleren tijdens de verzending. Het kan ook voorkomen dat dit gebeurt via een tussenpersoon. Het probleem is dat malware vaak diep in de firmware is geïntegreerd en dat het verwijderen ervan een kostbaar en complex proces is, waardoor specialistische kennis noodzakelijk is. Goedkope apparaten zijn met name erg populair als instapmodel bij kinderen. G DATA CyberDefense adviseert slachtoffers dan ook om direct een nieuw apparaat te kopen en het oude apparaat professioneel te laten wissen en te recyclen.
 "Tijdens de pandemie wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de smartphone. Mensen willen contact houden met hun dierbaren of betalen liever contactloos via hun smartphone. Een goede bescherming is daarom van vitaal belang," aldus Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense. "De gevaren voor smartphones zullen dan ook blijven toenemen. Mobiele apparaten zijn immers een integraal onderdeel geworden van het dagelijks leven en nemen veel routinefuncties over. Bovendien worden er steeds vaker persoonlijke gegevens op mobiele apparaten opgeslagen. Het is daarom belangrijk dat gebruikers hun mobiele apparaten goed beveiligingen,  zorgvuldig omgegaan met gegevens, zorgen voor sterke wachtwoorden en hun apparaat altijd voorzien van de nieuwste updates."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Coronavirus infecteert het web
 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Drie toepassingen voor digitalisering in kantoor ‘na corona’
 Gelaagde security belangrijker dan ooit door toename verschillende malware-varianten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10