zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Trend Micro blokkeert 8,8 miljoen COVID-19-bedreigingen in de eerste helft van 2020

In totaal zijn 27,8 miljard bedreigingen verhinderd, waarvan 93 procent via e-mail

31 augustus 2020 - Trend Micro presenteert zijn halfjaarlijks overzichtsrapport, waarin COVID-19-gerelateerde bedreigingen geïdentificeerd worden als de grootste bedreiging in de eerste helft van dit jaar. In slechts zes maanden tijd blokkeerde Trend Micro 8,8 miljoen COVID-19-gerelateerde bedreigingen, waarvan bijna 92 procent via e-mail.

Cybercriminelen verlegden hun focus van januari tot juni met name naar het misbruiken van de wereldwijde aandacht voor de pandemie. Het risico voor organisaties nam verder toe door beveiligingslekken die zijn ontstaan doordat miljoenen mensen op afstand zijn gaan werken. "De pandemie heeft het dagelijks leven gedomineerd in de eerste helft van 2020, maar het remt cybercriminelen niet af," zegt Pieter Molen, Technical Director Benelux bij Trend Micro. "Deze groei in het aantal aanvallen in combinatie met de toenemende complexiteit van de gebruikte aanvalstechnieken geeft de noodzaak aan voor IT-leiders om hun cybersecurity-strategieën te blijven doorontwikkelen."Miljarden dreigingen
In totaal blokkeerde Trend Micro 27,8 miljard cyberdreigingen in de eerste helft van 2020, waarvan 93 procent via e-mail. Ook in Nederland nam het aantal bedreigingen via e-mail toe met 2,3 procent ten opzichte van 2019, wat neerkomt op meer dan 320 miljoen pogingen.
Business Email Compromise (BEC)-detecties namen met negentien procent toe vanaf de tweede helft van 2019. Dit komt onder andere doordat oplichters willen profiteren van thuiswerkers die meer blootgesteld staan aan social engineering.

Ransomware
Van alle bedreigingen in het eerste half jaar was ransomware een constante factor. Ondanks dat het aantal gedetecteerde ransomware-bedreigingen afnam, zag Trend Micro een toename van 45 procent in nieuwe ransomware-families in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar. In Nederland is het aantal ransomware-aanvallen toegenomen met 5,4 procent. 
Verder valt de toename in botnet-aanvallen op. Vooral in Europa is het aantal aanvallen via botnet-servers het afgelopen jaar toegenomen. Voor Nederland specifiek geldt een toename van 5,6 procent in het aantal botnet-aanvallen ten opzichte van 2019. 

Nieuwe kwetsbaarheden
Ook hebben organisaties wereldwijd te maken gehad met een opvallende piek in nieuw ontdekte kwetsbaarheden. Trend Micro’s Zero Day Initiative (ZDI) publiceerde in totaal 786 advisories, een stijging van 74 procent ten opzichte van de tweede helft van 2019. Sommige hiervan zijn onderdeel van Microsoft Patch Tuesday-updates, wat gemiddeld 103 CVE’s per maand heeft opgelost tot nu toe - inclusief het grootste aantal patches ooit uitgegeven in een enkele maand (129) in juni.
Trend Micro observeerde verder een toename van zestien procent in kwetsbaarheden van industriële controlesystemen (ICS) in vergelijking met de eerste helft van 2019, wat voor grote uitdagingen kan zorgen voor smart factory-eigenaren en andere organisaties met IIoT-omgevingen. 
Om corporate netwerken effectief te beschermen raadt Gartner organisaties aan 'security monitoring-mogelijkheden te verfijnen om een werkomgeving te reflecteren waarin netwerkverkeerpatronen, data en system access vectors zijn aangepast als gevolg van toegenomen mobiele operations op afstand'.  

Om meer te leren over het dreigingslandschap in de eerste helft van 2020 en hoe organisaties veilig kunnen blijven in de toekomst, lees het volledige rapport hier.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Diverse organisatie trekt accounting talent aan
 Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
 Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer cyberbedreigingen na overstap thuiswerken
 Cybercriminelen zoeken gericht naar kwetsbaarheden in routers en IoT-apparatuur thuiswerkers
 Dertien miljoen high-risk e-mail bedreigingen geblokkeerd in 2019
 Tien procent toename in ransomware-aanvallen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Dit is hoe je cybersecurity op de kaart zet bij het management
Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang af
Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's
Phishing e-mails van HR- en IT-afdelingen zijn het meest effectief
Veel onwetendheid over omscholingsmogelijkheden naar techniek
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
meer top 10