zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk

Behandeling burn-outs zelden wetenschappelijk verantwoord of effectief

7 augustus 2020 - Burn-out-coach is geen beschermd beroep, maar toch bestaat de indruk dat ervaringsdeskundigen een burn-out effectief kunnen behandelen. Veel andere behandelingen zijn niet effectief of wetenschappelijk verantwoord, waardoor het aantal burn-outs en de duur ervan de afgelopen jaren flink steeg.

Daarom roepen Caro en Ellen Botman, oprichters van Happy Brain Clinics, op tot een keurmerk voor de branche. Zo krijgen patiënten eindelijk inzicht in de kwaliteit van burn-out-behandelingen.


Ellen Botman, CEO van Happy Brain Clinics: "De behandelingsduur van een burn-out is nu zo lang, dat niet behandelen even effectief is. Een verplicht keurmerk voor behandelingen kan helderheid bieden. Denk bijvoorbeeld aan de Vitality Mind Challenge. Dat is een uitgebreide analyse die inzicht geeft in iemands mentale gezondheid. De analyse is wetenschappelijk gevalideerd en ontwikkeld door de voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out. Iedereen mag zich namelijk burn-out-coach noemen, maar bijna niemand weet welke behandeling werkt."
 
Neurowetenschappelijke kennis nodig voor burn-out behandeling
Doorgaans worden burn-outs behandeld door gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie of medicatie. Met deze aanpak steeg het landelijk aantal verzuimdagen in twee jaar tijd met tien procent van tien naar elf miljoen dagen (2016 – 2017). De meest actuele cijfers stammen uit 2016. Toen was de gemiddelde duur van een burn-out 242 dagen. Verzuim van een jaar of langer, of een tweede of derde burn-out, zijn geen uitzondering. Tussen 2014 en 2019 steeg het aantal mensen met burn-out-klachten van een miljoen naar 1,3 miljoen.
Botman: "De onderliggende gedachte bij veel behandelingen is dat een burn-out rationeel valt te behandelen. Tijdens een burn-out maakt iemand echter zoveel stress-hormonen aan, dat de frontale kwab minder gaat functioneren. Daarmee gaat het rationele vermogen achteruit en lukt helder nadenken en zelfreflectie toepassen niet meer. Drie op de vier mensen met een burn-out zag dat zelf niet aankomen en werd er voor hun gevoel door overvallen."
 
Fabels over burn-outs
Er zijn tal van fabels over burn-outs, stelt Botman, die van origine neurosociologe is. "Men zou ongeveer negen maanden tot een jaar uit het veld geslagen zijn en nooit meer het oude niveau halen. Maar een behandeling in twee tot drie maanden is mogelijk en men kan zelfs mentaal sterker of slimmer terugkeren."
Volgens Botman is daarvoor inzicht nodig in de werking van de hersenen. 95 procent van de beslissingen nemen we op basis van het onderbewuste deel van onze hersenen. Denk bijvoorbeeld aan iemands gewoontes, vooroordelen, gedragspatronen en opvoeding. Een effectieve burn-out behandeling richt zich op dit onderbewuste gedeelte van de hersenen."
 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wildgroei psychologische dienstverlening leidt tot rommelige aanpak stressklachten
 Burn-out voorkomen? Werkgevers en werknemers zijn het oneens over de oplossing
 Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
 Vijf zegeningen van een burn-out
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
7-08-2020
 | 
11:29 uur
Niet iedere persoon met een burn-out heeft dezelfde klachten, dezelfde oorzaak of is gebaat bij dezelfde behandeling.
En dat een analyse wetenschappelijk is onderbouwd, zegt nog niks over de behandeling.

Is dit soms verkapte reclame?
Harald  |   | 
7-08-2020
 | 
11:47 uur
Keurmerk?

Een keurmerk dient alleen om de eigen energie te beschermen en geeft geen ruimte aan de ander met een andere visie. Een keurmerk bevestigd alleen de eigen handelswijze, althans zoals gedacht wordt en gehandeld zou moeten worden vanuit het keurmerk. Dit beperkt dus de denkwijze bij de behandelaar, omdat op voorhand al anders denkende oplossingen dan het keurmerk worden uitgesloten.

De mens mag wakker worden. Dit geld zowel voor de behandelaar als degene die behandeld wordt. Met een hoger bewustzijn kan de behandelaar voelen wat goed is voor de ander en dat toepassen. Vat dat maar eens onder een ''keurmerk''.

Met een keurmerk handel je uit angst en wil je je eigen visie beschermen. Geef liefde, deel liefde. Doe dat vanuit je hart. Met de juiste intentie van de behandelaar, ontvangt de ''patiënt'' datgene wat hij of zij nodig heeft op dat moment.

Namaste
Met liefde, Harald.
peter boekhouder-zzp  |   | 
8-08-2020
 | 
18:01 uur
Ik ben ervaringsdeskundige.In de westerse wereld leven we -te- veel in ons hoofd en is het mannelijk overgewaardeerd, Presteren hard werken, rennen, vliegen en hollen. Alles voor de carriere. Twee auto's, duur huis en ook je gezin nog draaiende houden.

Er is ook een vrouwelijke kant in iedereen. De kant van het voelen en van in het 'Nu' zijn.
Je lichaam en emoties voelen en er niet over- en doorheen gaan door harde muziek, feesten en hard werken.

Vaak geeft je lichaam al tig keer een signaal af. Het is een klein stemmetje in je, maar die hoor je niet, doordat er zoveel lawaai om je heen is.

Vaak als je contact maak met het vrije kind in je, je weer gaat genieten van kleine dingen, de natuur, de rust, yoga, dans, theater, een toevallige mooie ontmoeting dan kan alles weer gaan stromen.

Luister naar je stemmetje, anders is het straks een hele luide stem die je wakker moet schudden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10