zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

2025: de wereld ná het coronavirus

Hoe ziet onze wereld over vijf jaar eruit? Cognizant doet negen voorspellingen

14 mei 2020 - De wereld na COVID-19 zal er heel anders uitzien in de dagen, maanden en jaren die gaan volgen op één van de grootste crisissen van deze tijd. In dit verslag deelt Cognizant voorspellingen over een wereld na het coronavirus. Elk facet van onze maatschappij wordt momenteel geraakt, denk aan de politiek, de economie, het bedrijfsleven en technologie. Met alle gevolgen van dien.

Hoe lang de huidige beperkingen duren weten we niet, maar duidelijk is dat COVID-19 veel verandert. Cognizant’s Center for the Future of Work (CFoW) onderzoekt in een speciaal rapport, After the Virus: A Special Report Looking Back on the Next Five Years, wat de coronacrisis uiteindelijk gaat betekenen voor de overheid, de gezondheidszorg, het onderwijs, de detailhandel en de reis- en technologiebranche. Het rapport is geschreven vanuit een toekomstperspectief, waar gekeken wordt wat de stand van zaken is in 2025. De veranderingen die verwacht worden, dienen zich namelijk in de jaren na de pandemie aan.De wereld in 2025
Het team van Cognizant's CFoW deelt voorspellingen voor de jaren na het coronavirus. Sommige voorspellingen zijn technisch, zoals lichaamsscans van bezoekers van een gebouw of evenement, het oprichten van een ‘Health Security Agency’ en een toekomstig virtueel personeelsbestand. Andere voorspellingen zijn meer divers, zoals kosten van vergrijzing aanpakken, een duurzamere toekomst creëren en het opgeven van privacy voor het algemeen belang.
Negen beschouwende voorspellingen die in het rapport worden benadrukt, zijn onder meer:
 
 • De online Big Bang: De ontwikkeling rondom gebruikerservaring sluit straks naadloos aan op samenwerkingsplatforms als Muzzle en Trello. Het gebruik van Mixed Reality (MR) kan tevens een grote boost krijgen als bedrijven virtuele werkplekken ontwerpen als The Wild of hub-culturen als Emerald City.
 • Thuiswerken wordt de norm: Werken op afstand wordt voor de meeste bedrijven de norm in plaats van de uitzondering. In 2025 worden huizen en appartementen gebouwd of uitgerust met geluidsisolatie, aparte spraak gestuurde ingangen en futuristische glazen muren waarop we kunnen werken.
 • Minder zakenreizen: Er zijn een stuk minder zakenreizen, omdat nieuwe technologieën de afstand overbruggen. De meeste zakelijke vergaderingen en evenementen verlopen virtueel en vliegschaamte is flink toegenomen.
 • Gezondheidsscreening is overal: net zoals de TSA in de VS werd gevormd na 9/11, wordt er een Health Security Agency opgericht om ervoor te zorgen dat mensen gezond reizen en zich verplaatsen met een ‘OK2GO’-scan die verplicht is voor iedereen.
 • Gaia en Greta: Greta Thunberg dwong de wereld te kijken naar klimaatverandering en nu weet iedereen wat de onmiddellijke impact van thuisblijven is. Zo zijn er in Venetië weer vissen te zien in het water doordat gondels minder varen en is de hoeveelheid smog in China sterk afgenomen.
 • Mens in de machine: multi-sensorische virtuele interactie is sterk gegroeid door de opkomst van haptische interfaces, denk aan handschoenen en full-body pakken (zoals Teslasuit of HaptX textiles). Deze virtual reality interfaces maken het mogelijk voor gebruikers om bepaalde objecten in het ‘echt’ te voelen. We kunnen dus straks niet alleen informatie op aanvraag zien en horen, maar ook voelen.
 • De opoffering van privacy: overheden hebben de langetermijngevolgen van een permanente toezicht-infrastructuur erkent en de persoonlijke data die hieruit voortvloeit zorgt voor een nieuwe bron van economische welvaart.
 • Vergrijzingskosten in een post-corona wereld: aangezien de wereldbevolking steeds ouder wordt, komt Gerontechnologie op als een nieuw onderzoeksgebied. Gerontechnologie richt zich op het waarborgen van goede gezondheid, maatschappelijke participatie en zelfstandigheid van ouderen. Dit wordt gerealiseerd door onderzoek en de ontwikkeling van producten en diensten die de kwaliteit van leven verhogen. Hierdoor worden de kosten van onze mondiale gezondheidszorg verminderd.
 • Een schoner regime: de strijd tegen virussen wordt anders gestreden dan vóór de coronacrisis. Bedrijven voeren een algemeen bedrijfshygiënebeleid in en nieuwe startups als Blueland en Truman’s hebben duurzame hygiëne en schoonmaken sexy gemaakt.
 • Ben Pring, CEO van Cognizant's CFoW, legt uit: "In dit rapport proberen we beschouwende voorspellingen te doen voor wat er na de coronacrisis gaat gebeuren. We hebben vooral naar leidende indicatoren gekeken. Zowel naar de toekomst van werk, als naar de toekomst van alles wat er momenteel in onze samenleving gebeurt. Technologie vormt de kern van het herstel na de crisis, maar er zullen ook onverwachte gevolgen zijn. Het valt nog te bezien hoe de overheid, het onderwijs, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg zich wereldwijd herstellen om de nieuwe wereldorde te kunnen dienen."
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
   2021 wordt het jaar van recoverware
   Het werk opnieuw vormgeven in een post-pandemische wereld
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   COVID-19 en de werkvloer: vier scenario’s voor het nieuwe normaal
   Hygiëne en omgangsvormen werkvloer blijvend veranderd door Corona
   Werkzoekende anticipeert op kansen in onzekere economie
   ICT-sector draait door, maar vreest gevolgen Coronacrisis op langere termijn
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  5 manieren om virtueel te netwerken
  reacties
  Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
  Tips voor werkende ouders (1) 
  Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
  Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
  Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
  Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
  Personeelsmanagers zullen steeds meer rekening moeten houden met freelancers (2) 
  top10
  Een op zes Nederlanders bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op arbeidsmarkt
  Cruciale inzichten voor een crisiscommunicatiestrategie
  Bescherm thuiswerkers beter met extra toegangsrechten
  Gratis handleiding voor het bestrijden van phishing en social engineering
  Digitale ‘masters of change’ hebben de toekomst
  Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
  Grootste vertrouwenskloof ooit tussen het goed geïnformeerde publiek en het brede publiek
  Samenwerken is zo goed nog niet
  Cyberaanval op HvA en UvA zoveelste bewijs dat sector groot risico loopt
  2021 wordt het jaar van recoverware
  meer top 10