zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf Do’s en Don’ts voor gebruikers van een e-bike

Op pad me de e-bike? Rijd zo veilig mogelijk

3 maart 2020 - Afgelopen vrijdag maakte de fietsersbond bekend dat Veenendaal de fietsstad van het jaar is. Toch: fietspaden zijn er met de opkomst van elektrische fietsers niet veiliger op geworden. Onderzoek van de ANWB in Utrecht wees twee jaar geleden uit dat driekwart van de fietsers zich niet meer veilig voelt op het fietspad. Eenzelfde percentage zegt volgens fietsen123.nl dat het verkeer asocialer is geworden, de laatste jaren.

Wat kunnen e-bikers doen om de fietstocht voor iedereen prettig te houden, en alle steden fietsvriendelijk te maken? Cowboy, ontwerper van de moderne e-bike voor de urban forens zet daarom deze vijf tips op een rijtje.

 • Geef richting aan

  Het internet staat vol met lijstjes aan ergernissen in het verkeer. ‘Geen richting aangeven’ is vervelend bij elk voertuig en de (elektrische) fiets is daar geen uitzondering op. Weet als elektronische fietser dat andere verkeersdeelnemers niet aan u  kunnen zien of u links, rechts of rechtdoor gaat. Niets is een kleinere moeite dan even de hand uit te steken.
 • Wees geen wielrenner
  Zowel fietsers als automobilisten vinden wielrenners de grootste irritatie in het fietsverkeer. Ze rijden snel, vaak met meerdere mensen naast elkaar en koersen bovendien onvoorspelbaar over de weg. Wat elektrische fietsers moeten weten: eigenlijk zijn zij met hun snelheden net wielrenners. Met vaak zo’n 25 kilometer per uur rijden e-bikers harder dan wat we traditioneel in het verkeer van fietsers gewend zijn. Weet dat die hogere snelheid betekent dat anderen minder tijd hebben om op u te reageren. Het is dus extra belangrijk voorspelbaar en transparant te zijn in uw gedrag.
 • Zet uw telefoon even uit
  Net zoals de wielrenners zijn mobiele telefoons enorme ergernissen in het verkeer. Als u hem nodig hebt voor navigatie, klik hem dan in een daarvoor bestemde houder op het stuur. Whatsappen of browsen op uw telefoon terwijl u fietst? Niet doen. Het is al strafbaar, en de ANWB heeft al een verzoek ingediend tot hogere straffen. Bellende of appende fietsers zijn volgens het eerdergenoemde onderzoek vaak betrokken bij ongelukken en ook deze ergernis is erg gemakkelijk te voorkomen.
 • Fiets niet naast elkaar
  Of het nu wielrenners zijn of groepen jongeren op weg naar school: we irriteren ons allemaal wel ooit aan tweewielers die met te veel mensen naast elkaar rijden. Elektronische fietsen brengen daarin geen verandering. Zorg dat snorfietsen, wielrenners en andere e-bikers u gemakkelijk kunnen passeren. Twee e-bikers naast elkaar zijn al snel breder dan een flinke bakfiets.
 • Schat de situatie in
  Rotondes en onoverzichtelijke verkeerssituaties worden óók vaak genoemd als ergernis in het verkeer. Van de fietsers die ooit een ongeluk hadden, zegt meer dan de helft dat het niet aan henzelf lag. Toch zou een blik op onszelf ons als fietsers sieren. Probeer daarom bij elke situatie in te zien dat als de situatie voor u onoverzichtelijk is, het dat ook voor een ander zo is. Kom dus niet met een noodvaart over een lastige rotonde gereden, rem af bij scherpe bochten. Zo maken we elkaar het leven gemakkelijker!
 •  
   Doorsturen   2 reacties  

   

  Laatste nieuws

   Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
   Cybercriminelen gebruiken COVID-19-vaccin als lokmiddel bij hun aanvallen
   Dit zijn de vijf meest gegoogelde HR-thema's van 2020
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   E-bike van de zaak biedt uitkomst voor woon-werkverkeer
   E-bike hot onder jongeren
   Nederlander wil subsidie van overheid voor aanschaf e-bike
   Tips om zelf minder CO2 uit te stoten
   
   
  reacties
   
  Wim Schaap  |   | 
  9-03-2020
   | 
  12:26 uur
  graag een reaktie op de hints tbv e-bikers: in een zinsnede staat dat wielrenners (u raadt het al, ik ben ik ook zo een) onvoorspelbaar koersen. Dat is pertinent onjuist. Over het algemeen geven zij juist de rijrichting goed aan. Bovendien kunnen zij - omdat ze wat hogere snelheid gewend zijn - beter situatie overzien welke met snelheid te maken hebben.
  Ebikebatterij  |   | 
  13-05-2020
   | 
  12:33 uur
  Er zal nog wel verschil zitten tussen normale elektrische fietsen en speed pedelecs schatten wij. Net zoals tussen gebruikers onderling. Iedere elektrische fietser over 1 kam scheren lijkt me niet handig. Vooral als je als elektrische fietser hoge snelheden hebt wordt het gevaarlijker. Daar dient men rekening mee te houden.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  advertorial
  Marketing Inhaak Kalender 2021 + handige tips
  Met de overzichtelijke kalender van Spotler heb je in één oogopslag alle 'inhakers' voor jouw (e-mail) marketingcampagnes van 2021 in beeld. Handig voor eventgebonden acties naar klanten en nieuwsbriefabonnees! Inclusief interessante e-mail marketing tips.
  Download de gratis kalender
  Lees verder
  Wereldwijd actief technologiebedrijf sponsort Nederlands vrouwenteam voor extreme roeirace
  reacties
  Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris (1) 
  Ontwikkeling e-invoicing zorgt voor toename wereldwijde B2B-commerce in 2015 (1) 
  Twee op de drie Nederlanders schaamt zich voor hoesten of niezen in publieke binnenruimtes (1) 
  Grote organisaties zorgen beter voor thuiswerkende werknemers (1) 
  Culture fit doorslaggevend voor recruiters (1) 
  Bij helft Nederlanders komt gezelschapsspel op tafel tijdens feestdagen (1) 
  Kwart medewerkers sjoemelt met klokken van tijd  (1) 
  top10
  ‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
  Huizenkopers wijken steeds meer uit naar Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe
  Leidinggevende stimuleert werknemer niet om te leren
  Langdurig verzuim loopt op door uitstel reguliere zorg
  Is technologie onze reddingsboei tijdens lockdown?
  Niet-afgesloten cao’s kenmerken cao-jaar 2020
  Ruim helft Nederlanders openhartig over salaris
  Lockdown belemmert tech-vrouwen in loopbaanontwikkeling
  Sollicitatiedokter organiseert Nationale Dag van het CVv
  Kwart Nederlanders proactiever bezig met gezondheid door huidige gezondheidscrisis
  meer top 10