zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wereldwijde groei aan cyberdreigingen

Cybercriminelen maken gebruik van hyperconnectiviteit met nieuwe tactieken

24 februari 2020 - BlackBerry Limited heeft zijn jaarlijkse 2020 Threat Report uitgebracht. Er zijn belangrijke bevindingen over onder meer de voortdurende evolutie van staatsgesteunde actiegroepen en de toegenomen beschikbaarheid van geavanceerde aanvalstools. Verder is geanalyseerd welke doelen steeds aantrekkelijker worden voor cybercriminelen en waarom.

 Het rapport gaat ook in detail in op specifieke cyberdreigingen gericht op doelen als geïntegreerde technologie in auto’s, industriële en mobiele apparatuur, en misbruik van verkeerde configuraties in cloud computing-implementaties.


"Nieuwe technieken om kwaadaardige payloads te verdoezelen en aanvallen over meerdere organisaties te verspreiden hebben hun vruchten afgeworpen voor criminelen in 2019," zegt Eric Cornelius, Chief Technology Officer bij BlackBerry Cylance. "Met de steeds makkelijkere toegang tot aanvalstoolkits, in combinatie met de explosieve groei van endpoints binnen de netwerken van organisaties, blijft het wereldwijde landschap voor opkomende cyberdreigingen in 2020 alleen maar toenemen."

Auto-industrie en detailhandel kunnen meer cyberdreigingen verwachten
De zoektocht vanuit hackers naar zwakke plekken heeft geleid tot een verschuiving in de meest aangevallen branches. Met name de autosector moet het nu ontgelden. Zo ontdekten BlackBerry Cylance-onderzoekers nieuwe backdoors die door hackers uit de APT-groep OceanLotus (APT 32) zijn gebruikt in een aanval uit 2019, gericht op multinationale autofabrikanten. Naarmate steeds meer voertuigen verbonden zijn – en de aandacht voor potentiële gevolgen van cyberaanvallen op deze voertuigen toeneemt – zullen de aanvallen op deze sector groeien. De branche moet dus blijven investeren in cybersecurity-processen en veilige connected software aanbieden om zo het vertrouwen van de consument in vervoerstechnologie van de toekomst te behouden.
Cylance-onderzoekers ontdekten dat de detailhandel en de groothandel nog steeds de meest aangevallen sectoren zijn. Bijna een kwart (23 procent) van alle detailhandelaren heeft een inbreuk gehad rondom gevoelige financiële informatie. Drie van de meest voorkomende bedreigingen van 2019 – Emotet, Ramnit en Upatre malware – waren allemaal gericht op retail. Coinminers (cryptovalutaminers) hadden hun pijlen ook voornamelijk gericht op de detailhandel, met 47 procent van de aanvallen binnen die sector.

Unieke bedreigingen
Het rapport bracht ook andere unieke bedreigingen onder de aandacht, gericht op diverse branches, waaronder:
 
  • Technologie/software: waar aanvallen meestal gericht zijn op het stelen van intellectueel eigendom, was meer dan een kwart (26 procent) specifiek het slachtoffer van ransomware.
  • Serviceproviders: het klantenbestand van deze industrie werd ingezet door cybercriminelen om kwaadaardige software te verspreiden met behulp van externe managementtools zoals Go2Assist en NinjaRMM.
  • Gezondheidszorg: zorginstellingen betalen eerder losgeld dan andere industrieën vanwege de gevoelige aard van de beoogde data.
  • Overheden: aanvallen op overheidsorganen kunnen een sneeuwbaleffect hebben. Niet alleen de nationale infrastructuur wordt hierbij aangetast, maar ook individuen, gezien de aanzienlijke hoeveelheden persoonlijke data die is opgeslagen.

APT-aanvallers
"Alle informatie over APT-aanvallers kan organisaties helpen te begrijpen wie hun onderneming aanvalt, en maakt hen proactiever in het beschermen van kwetsbare systemen tegen geavanceerde bedreigingen," zegt Brian Robison, Chief Evangelist bij BlackBerry Cylance. "In 2020 blijven kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) van cruciaal belang voor zowel strategie en het herstel wanneer het op bedreigingen aan komt. Door continu te leren en proactief de steeds complexere aanvalsmodellen in kaart te brengen zijn deze technieken inmiddels niet meer weg te denken uit de aanpak van cybercriminelen."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Zieke medewerker bleef werken om financiŽle redenen
 Cloud-native architectuur vereist andere applicatiebeveiliging
 Crisiscommunicatie in een steeds complexere wereld
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijfsleven leunt op achterhaald beleid wanneer het gaat om cyberveiligheid
 Cybersecurity in 2020: vier voorspellingen
 De grootste cyberdreigingen voor de financiŽle sector in 2020
 Risico cyberaanvallen grotere kopzorg voor bedrijven dan krappe arbeidsmarkt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiŽntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
Pandemie heeft grote impact op werkmotivatie jongeren  (1) 
Investeren in vitaliteit sleutel tot aantrekken en behouden van talent (1) 
Brussel pleit voor langer en vrijer zwangerschapsverlof (1) 
top10
Futurizen. Het nieuwe werkwoord voor managers
Bedrijfsportemonnee belangrijker dan ethisch kompas
De toekomst van een AI-gebaseerd bedrijf
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiŽntie en professionele uitstraling van hybride werkers
Bedrijven tonen sterke weerstand tegen technologische transformatie
Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor
Vijf tips om nieuwe medewerkers doeltreffend te onboarden
Aanbod valse vaccinatie- en testcertificaten op Darknet en Telegram stijgt met 500 procent
Onderwijs grootste prioriteit voor Nederlanders
NBBU: SER-akkoord leent zich voor voortzetten gesprekken uitzend-cao
meer top 10