zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechts 25 procent van de investeerders heeft vertrouwen in digitale strategieŽn van banken

Gebrek aan vooruitgang wekt wantrouwen

27 januari 2020 - Financiële instellingen zijn druk bezig om hun bedrijf toekomstbestendig te maken, maar het gebrek aan vooruitgang wekt wantrouwen bij investeerders. Dit staat in het jaarlijkse State of the Financial Services Industry rapport van strategisch advieskantoor Oliver Wyman.

Slechts een kwart van de ondervraagde investeerders gelooft dat de digitale transformatiestrategieën van banken effectief zullen zijn en minder dan een procent vindt de plannen zowel duidelijk als geloofwaardig.Kloof tussen investeerders en banken
Volgens het rapport, When Vision and Value Collide, besteden banken gemiddeld vijf procent van hun jaarlijkse omzet aan transformatieprogramma’s. Toch zeggen investeerders dat ze niet begrijpen waar bedrijven precies in investeren, met welke reden en hoe het eindresultaat eruitziet. Ook geven ze aan dat ze geen duidelijke meetgegevens ontvangen over de vooruitgang.
Dat investeerders het moeilijk vinden om de digitale ambities van banken te begrijpen blijkt ook uit het feit dat digitaal slechts 27 procent van de annalistenrapporten voorkomt, terwijl het bij 98 procent van de Europese banken onderdeel is van hun externe communicatie.

De tijd dringt
Dit wantrouwen valt samen met een verschuiving in beurswaarde. Sinds 2010 is de koers-winstverhouding (P/E ratio) voor fintechs gestaag gestegen van 39 naar 49; een veel hoger niveau dan bijvoorbeeld traditionele banken die hun gemiddelde de koers-winstverhouding zagen dalen van veertien naar elf.
Daarnaast worden de winstdalingen, die we momenteel waarnemen, grotendeels door de lage rentes veroorzaakt en slechts in mindere mate door digitale ontwikkelingen. Oliver Wyman schat dat 75 procent van de waarde-erosie in de Europese bankenwereld afkomstig is van macrofactoren en regelgeving. Slechts 25 procent veroorzaakt wordt door nieuwkomers en fintech. Als deze daling zich voortzet, kan dit de investeringsbudgetten ernstig onder druk zetten.

Langetermijnvisie versus kortetermijnwaarde
In de financiële dienstverlening wordt het contrast tussen twee tegengestelde benaderingen steeds groter. Sommige bedrijven hanteren de langetermijnvisie en investeren agressief in innovatie en transformatie. Deze aanpak gaat vaak gepaard met teleurstellende resultaten. Andere bedrijven, die zich richten zich op het creëren van waarde, voeren talloze kleine veranderingen door. Hoewel deze even voor belangstelling zorgen, hebben ze in de praktijk echter meestal weinig langdurige impact.

Vijf stappen voor de juiste balans
Bedrijven hebben een combinatie van visie en waarde nodig om op korte en lange termijn succesvol te zijn. In het rapport identificeert Oliver Wyman vijf stappen voor bedrijven om de juiste balans te vinden:
 
 
 • Handhaaf een hoog niveau van discipline en investeer niet in copycat-technologieën, die slechts voor enkele bedrijven werken
 • Focus op een klein aantal goed gefinancierde groei-initiatieven
 • Behaal productiviteitswinst door te investeren in technologie
 • Investeer in het ontwikkelen van betrouwbare meetgegevens om de vooruitgang bij te houden
 • Verbeter externe communicatie zodat investeerders de factoren begrijpen die de ontwikkeling kunnen beïnvloeden en ze de voortgang van de langetermijnveranderingen kunnen volgen.

 • Transformatienoodzaak
  Hoewel de inkomsten van banken dalen en de macro-economische omstandigheden verslechteren, verandert de noodzaak om te transformeren niet. "Het is cruciaal dat banken de juiste balans vinden tussen lange- en korte termijn investeringen, de visie- en de waarde mentaliteit, zeker nu investeerders ongeduldiger worden, techbedrijven aan beurswaarde winnen en er een recessie aan kan komen," aldus Coen Degen, Partner bij Oliver Wyman. "Veel instellingen hebben momenteel niet de juiste balans. Toch is dit dé manier om de investeringen te realiseren die ze nodig hebben om zich toekomstbestendig te maken en tegelijkertijd op korte termijn waarde te creëren voor de aandeelhouders."
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiŽnt beheer van LinkedIn-profiel
   Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
   Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Risk en compliance specialisten worden door Brexit nog schaarser
   Dienstverleners kunnen niet om iDIN heen
   Banken hebben online gegevenstransport onvoldoende beveiligd
   De meest voorkomende fraudemethodes bij mobiel betalen
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  advertorial
  White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
  Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
  Download het white paper
  Lees verder
  Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
  reacties
  Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
  Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiŽnt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
  Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
  Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
  Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
  Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
  Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
  top10
  Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
  Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
  Praktische tips voor managen op afstand
  Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
  Aanzienlijk minder krimp
  Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
  Cybersecurity: van plan naar executie
  Herstel vacaturetrend zet verder door
  AAR niet voor watjes
  'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
  meer top 10