zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe deelt u uw bedrijfsbestanden veilig anno 2019?

Beschermen van data moet gepaard gaan met informatiemanagement

7 oktober 2019 - Cybercriminelen veroorzaken steeds vaker bedrijfsschade. Zeker indien er bedrijfsgevoelige informatie wordt gedeeld, is het belangrijk dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Daarvoor klopt men wel vaker aan bij de ICT-manager. Maar wat kan die manager dan doen?

Volgens Robin Oelrich van Virtual Vaults is het beschermen van data niet onbelangrijk maar moet er bovendien ook aandacht gaan naar informatiemanagement.Het belang van een virtuele dataroom
Volgens Oelrich is er wel degelijk een reden waarom managers steeds vaker op een veilige informatieoverdracht inzetten: "In 2018 nam het aantal cyberaanvallen met meer dan 30 procent toe. Opvallend is ook dat de klassieke preventieve maatregelen lang niet altijd de veiligheid kunnen waarborgen. Recent publiceerde NCTV nog een rapport waarin de nationale coördinator de risico’s voor Nederlandse bedrijven benoemde. Het grootste risico voor Nederlandse bedrijven is volgens dat rapport economische spionage, vooral vanuit China. En dan zijn het natuurlijk de bedrijfsgevoelige documenten die voor de cybercriminelen het interessantst zijn."

Toegangsbeheer en -registratie
Volgens Oelrich start online veiligheid met het vinden van een veilige plaats waarin de informatie kan worden opgeslagen, maar van waaruit het ook kan worden gedeeld met derden. Ze vat het als volgt samen: "Sommigen zien een virtuele dataroom als een kluis, maar het is meer dan dat. Het is eerder een heel goed beveiligd archief waar alleen bevoegden welkom zijn. Voor de toegangsdeur zit er dan ook een onvermoeibare portier die hen al dan niet toegang verleent en netjes hun gegevens noteert. Bij een overname is dat niet onbelangrijk, want de tegenpartij kan dan niet zeggen dat hij de informatie niet heeft ingezien. Ook dat is een voordeel van identiteits- en toegangsbeheer."

Veiligheid is een collectieve uitdaging
Het klopt dat een ICT-manager de eerste contactpersoon is bij het opzetten van een virtuele dataroom. Volgens Oelrich kan de ICT-manager het echter niet alleen: "Het delen van bedrijfsbestanden is een ingewikkeld proces. Er moet voortdurend worden bepaald wie al dan niet toegang krijgt tot welke gegevens en er moet dan ook voorzichtig worden omgesprongen met het delen ervan. Dat zijn eigenlijk beslissingen die op een hoger niveau worden genomen. Maar als het daar hapert, dan is de ICT-manager vaak het eerste aanspreekpunt. Het gevolg? De ICT-manager strooit met maximale toegangsrechten zodat iedereen vlot aan het werk kan. Maar dat is natuurlijk niet veilig."

Classificatie en veiligheidsniveaus
Een virtuele dataroom beschikt dus over toegangsrechten en een goede toegangscontrole. Maar is dat voldoende voor een goede beveiliging? "Virtuele datarooms hanteren geavanceerde multilevel-authenticatieprocedures waardoor alleen bevoegden toegang krijgen. Maar het is belangrijk dat er ook nadien extra maatregelen worden getroffen zodat gevoelige informatie niet alsnog kan lekken. De meeste virtuele datarooms bieden daar een aantal mogelijkheden toe. Denk bijvoorbeeld aan restricties die worden opgelegd waardoor documenten niet kunnen worden afgedrukt of gekopieerd. Ook watermerken zijn niet ongewoon," legt Oelrich uit. Ze gaat verder: "Maar dan is het wel belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Zo moeten documenten in verschillende veiligheidsniveaus worden geclassificeerd en moet elk niveau aan de te treffen maatregelen worden gekoppeld. Ook dat is iets wat de ICT-manager niet alleen kan doen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Wilt u ook objectief werven en selecteren en meer kandidaten?
 Nederland heeft nog altijd beste pensioenstelsel
 Vijf ontwikkelingen die essentieel zijn voor technologische evolutie op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijna helft heeft toegang tot data vorige werkgever
 Kennis en vaardigheden van werknemers nog te weinig benut
 Consument bereid gegevens te delen in ruil voor voordeel
 Drie redenen om meteen te starten met identiteits- en toegangsbeheer
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeel vinden voor topfuncties blijft een uitdaging
Bedrijfsfeest richting einde jaar; thema's zijn belangrijk!
reacties
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress (1) 
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (2) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
top10
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
Helft werknemers solliciteert onder werktijd
IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
Werkzoekenden veel minder positief over work-life balance
Ook bedrijven moeten investeren in ICT-skills
Hoe transformeren opkomende technologieën onze levens tegen 2030?
'(Voor)liefde voor geld belangrijke voorwaarde om bij bank te werken'
Emotionele intelligentie: vraag verzesvoudigt door AI en automation
Recordaantal ondernemingen worden intelligent met groeiende IoT-investeringen
meer top 10