zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Populariteit Rijksmuseum schiet omhoog

Volgende week heropenend naturalis snel vergeten door jongeren

21 augustus 2019 - Wereldwijd is er nog nooit zo veel aandacht geweest voor biodiversiteit, maar daar profiteert Naturalis nog niet optimaal van.

Tijdens de twee jaar durende bouwwerkzaamheden is de reputatie van Naturalis onder jongeren het hardst gedaald van alle Nederlandse dagattracties en staat het inmiddels rwaalfde op de lijst van favoriete attracties. Het Rijksmuseum schoot in dezelfde periode van de 25e naar de tiende positie. Dit blijkt uit het Dagattracties Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 800 jongeren. 


"Het afgelopen jaar is relatief rustig verlopen voor Naturalis, zonder vervelend nieuws over bouwproblemen of ander ongerief. Dat is natuurlijk positief. Maar daardoor is het museum ook veel publiciteit misgelopen. Door een relletje zoals de fietstunnel onder het Rijksmuseum blijven mensen over je merk praten," aldus merkadviseur Hendrik Beerda. "Ook is het één week voor de opening nog tamelijk rustig rondom het merk Naturalis. De Hermitage in Amsterdam wist al maanden voor de opening landelijke aandacht te genereren met een teaser-campagne en een samenwerkingsactie met de BankGiro Loterij."

Publiciteit
"Publiciteit die hard nodig is om zeker bij jongeren op de radar te blijven. Nu zijn jongeren Naturalis een beetje uit het oog verloren," aldus Beerda. "Slechts een op de vijf jongeren heeft een bezoek aan Naturalis op het verlanglijstje staan. Twee jaar geleden was dat nog een op de drie jongeren. Ook onder ouders is de populariteit van Naturalis gedaald."
 
Mogelijkheden om enthousiasme van jongeren terug te winnen
Toch ziet Beerda veel mogelijkheden voor het biodiversiteitscentrum om het weggezakte enthousiasme onder jongeren weer terug te winnen. "Biodiversiteit is een actueel onderwerp. Wereldwijd wordt daar aandacht voor gevraagd, het museum is relevanter dan ooit. Met de bekende bioloog Freek Vonk speelt Naturalis daar natuurlijk al handig op in. Ook de T.Rex Trix trekt geheid weer de nodige bezoekers. Daarnaast bieden de negen nieuwe thematische museumzalen volop mogelijkheden om nieuwswaarde te genereren."
De merkadviseur heeft nog een tip voor het museum in petto. Beerda: "Uit het Dagattracties Merkenonderzoek blijkt dat er een cruciale rol is weggelegd voor moeders. Wanneer een bestemming wordt gezocht voor een gezinsuitje, heeft de moeder in de helft van de gezinnen de beslissende stem. Vaders hebben dat slechts in een op de vijf gezinnen. En de website is voor jongeren veruit de belangrijkste informatiebron voorafgaand aan het museumbezoek."
 
Populariteit Rijksmuseum schiet omhoog onder jongeren
Waar Naturalis in populariteit daalt, schiet in hetzelfde Dagattracties Merkenonderzoek het Rijksmuseum omhoog in de lijst. Hoewel het Spoorwegmuseum onder jongeren nog nét iets beter scoort, staat het Rijksmuseum voor het eerst in de top tien. Op nummer een staat steevast de Efteling als meest geliefde dagje uit.
"Het Rijksmuseum is het populairste museum voor jongeren vanaf negen jaar. En de interesse onder deze groep is in twee jaar tijd enorm toegenomen. Het is duidelijk dat alle aandacht die het museum aan het educatiebeleid geeft zijn vruchten afwerpt," aldus Hendrik Beerda. "De volgende uitdaging is om kinderen tot 9 jaar nóg enthousiaster te krijgen voor het Rijks. Voor deze leeftijdsgroep is het Spoorwegmuseum nu duidelijk het nummer één museum. Zij vinden de Utrechtse attractie vooral stoerder dan het Rijks, maar ook gezelliger, unieker, vriendelijker en van hetzelfde kwaliteitsniveau."
 
Dagattracties die jongeren het liefst willen bezoeken; ranglijst in 2019 (versus 2017)
 
1. (1) Efteling
2. (2) Walibi Holland
3. (4) Apenheul
4. (5) Dolfinarium
5. (8) Beekse Bergen
6. (7) Duinrell
7. (20) Monkey Town
8. (9) Het Spoorwegmuseum
9. (11) Slagharen
10. (25) Rijksmuseum Amsterdam
11. (14) WILDLANDS Adventure Zoo
12. (3) Naturalis
13. (12) Ouwehands Dierenpark Rhenen
14. (19) Toverland
15. (15) Nederlands Openluchtmuseum
16. (10) NEMO Science Museum
17. (16) Diergaarde Blijdorp
18. (13) Julianatoren
19.(18) Ballorig
20. (21) Avonturenpark Hellendoorn
 
Onderzoek onder 800 jongeren van vier tot achttien jaar
Het Dagattracties Merkenonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Het onderzoek meet jaarlijks de reputatie van alle Nederlandse dagattracties. Voor het onderzoek van 2019 zijn 800 jongeren van vier tot achttien jaar in twee stappen ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle leerzame en ontspannende attracties onderzocht. Daarna is voor de 50 spontaan bekendste uitjes navraag gedaan naar de merkkracht, het imago en de bezoekintentie.
 
Andere opvallende conclusies uit het Dagattracties Merkenonderzoek 2019 onder jongeren:
 
  • Anne Frank Huis is in twee jaar tijd uit zicht geraakt bij de jeugd; Noord-Hollandse speeltuin Linnaeushof is de sterkste nieuwkomer in de top 50 van dagattracties met het sterkste imago
  • Gezelligste dagattractie ligt in Drenthe (Drouwenerzand); het vriendelijkste dagje uit is AquaZoo Friesland; Walibi vinden jongeren het stoerst; museum over het lichaam CORPUS is het meest speciaal
  • Nummer één dagattractie Efteling scoort op alle imago-aspecten een top vijf positie; kwaliteit is de meest onderscheidende eigenschap

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Maatschappelijke waarde van flexwerk voor jongeren ontbreekt in advies commissie Borstlap
 Loonafspraken in december hoger dan ooit
 Talent onmisbaar voor Amsterdam als digitale hoofdstad
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Musea steeds populairder alternatief voor duur pretpark
 Efteling blijft sterkste merk in attractieland
 Efteling het sterkste merk
 Ouders en kinderen in de clinch over dagje uit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden (1) 
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod (1) 
Nederlandse CEO AEX-fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro (1) 
Onbekend maakt onbemind (2) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
top10
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod
Managen complexiteit cloudomgeving ontstijgt menselijke capaciteiten
Gros Nederlanders vindt kwijtschelden schulden niet kunnen
Slechts 25 procent van de investeerders heeft vertrouwen in digitale strategieën van banken
meer top 10