zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Opleiders populairste doelwitten cyberaanvallen

Spam richt zich vaak op aanbieders van opleidingen

13 augustus 2019 - Aanbieders van opleidingen zijn het vaakst slachtoffer van spamaanvallen. Dat is een van de opvallende conclusies uit het Threat Intelligence Report: Black Hat Edition 2019 van beveiligingsexpert Mimecast.

Mimecast verwerkte voor het Threat Intelligence Report bijna 160 miljard e-mails uit de periode tussen april en juni 2019. Daarvan werden 67 miljard afgewezen omdat ze zeer kwaadaardige aanvalstechnieken bevatten. De onderzoekers constateerden een aanzienlijke toename van imitatie-aanvallen. Daarbij maakten aanvallers gebruik van bekende social engineering-basistechnieken om individuen te misleiden voor gemakkelijk en snel financieel gewin.Aangepaste communicatie
Een treffend voorbeeld is dat aanvallers hun manier van communiceren aanpassen aan hoe slachtoffers reageren. Ze beginnen bijvoorbeeld met een mail, maar stappen gaandeweg over op SMS omdat dit communicatiemiddel minder veilig is.
Complexere, gerichte aanvallen maken gebruik van technieken als obfuscatie, gelaagdheid en bundeling van malware. Criminelen zoeken tot in detail uit in welke security-omgeving het slachtoffer zich begeeft. Vervolgens zetten ze verschillende technieken in om niet opgemerkt te worden.
 
Opvallende conclusies
Enkele opvallende conclusies uit het rapport:
 
  • Aantal geavanceerde impersonatie-aanvallen groeit
Niet alleen neemt het aantal impersonatie-aanvallen sterk toe, ze zijn ook steeds geavanceerder. Zo gebruiken cybercriminelen steeds vaker meerdere aanvalsvectoren. Het eerste contactmoment vindt vaak plaats via e-mail. Daarna stappen de aanvallers steeds vaker over op het doorgaans minder goed beveiligde sms-verkeer.
 
  • Focus op ROI door automatisering
Cybercriminelen gaan steeds meer georganiseerd en zakelijker te werk. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van abonnements- en as-a-service-gebaseerde diensten voor het verspreiden van malware. Hiermee proberen ze met zo min mogelijk werk een zo groot mogelijke ROI te behalen.
 
  • Private en publieke opleiders vaak slachtoffer
Het versturen van spam is nog altijd een onverminderd populaire methode voor het verspreiden van malware. Aanbieders van opleidingen werden hiervan het vaakst slachtoffer. Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak bij de voortdurend veranderende studenten- en cursistenpopulaties. Deze sector is bovendien een rijke bron van persoonlijke gegevens.
 
  • Biotech en management populair voor imitatie
30 procent van de imitatie-aanvallen waren gericht op de branches management & consulting en biotechnologie.
 
  • Trojaanse paarden blijven in zwang
71procent van alle opportunistische aanvallen werden uitgevoerd met Trojaanse paarden, een malwarevariant waarbij aanvallers kwaadaardige code verstoppen in ogenschijnlijk onschuldige software.
 
Eerste editie
Het Threat Intelligence Report: Black Hat Edition 2019 is de eerste editie van een nieuwe reeks onderzoeksrapporten. Het rapport biedt een technische analyse van nieuwe dreigingen. Dat doet Mimecast met data gegenereerd uit verkeeranalyse door zijn e-mailbeveiligingsoplossing bij klanten. In het rapport schetsen Mimecast Threat Center-onderzoekers de tactieken en technieken van opkomende dreigingen, actieve dreigingscampagnes, de belangrijkste dreigingscategorieën en -volumes, en de belangrijkste doelbranches. De onderzoeken bieden ook inzicht de evolutie van het bedreigingslandschap in de komende zes tot achttien maanden.
 
Omzeilen beveiligingssystemen
"Cybercriminelen blijven op zoek naar nieuwe manieren om beveiligingssystemen te omzeilen. Malware-campagnes nemen toe in creativiteit en complexiteit. Aanvallers gebruiken daarbij verschillende soorten malware tijdens verschillende fasen van een aanval. Tegelijkertijd nemen juist het aantal zeer eenvoudige aanvallen aanzienlijk toe," zegt Josh Douglas, vicepresident threat intelligence bij Mimecast. "De doelstelling van het Threat Intelligence Report is om organisaties te helpen het wereldwijde bedreigingslandschap beter te begrijpen, zodat ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over de versterking van hun securitymiddelen."
 
Het volledige rapport is hier te downloaden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen
 Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
 Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie cyberbedreigingen voor de zorgsector
 Cybercriminelen misbruiken Twitter
 Bedrijven worstelen met veiligheid nieuwe technologie
 Europese cyberaanvallen komen vooral uit Nederland
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
meer top 10