zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over

Niet-financiële informatie wordt steeds belangrijker

17 juli 2019 - De kwaliteit en beschikbaarheid van niet-gedeponeerde bestuursverslagen is slecht, doordat grote en middelgrote ondernemingen vaak (zeer) terughoudend, afwijzend of in het geheel niet reageren op een (herhaald) verzoek om van de inhoud kennis te mogen nemen.

Dit blijkt uit onderzoek van prof. dr. Ruud Vergoossen RA, hoogleraar externe verslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit en dr. Ferdy van Beest, docent aan dezelfde universiteit. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Maandblad voor Accountancy & Bedrijfseconomie. 


Vergoossen en Van Beest hebben onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid en kwaliteit van het bestuursverslag dat door (niet-beursgenoteerde) grote en middelgrote ondernemingen moet worden opgesteld. In het onderzoek zijn de jaarstukken van ruim 500 ondernemingen betrokken. De onderzoeksresultaten zijn representatief voor de totale populatie van circa 10.000 ondernemingen die hun jaarrekening door een accountant moeten laten controleren. Het onderzoek laat zien dat een ruime meerderheid van de grote en middelgrote ondernemingen het bestuursverslag niet deponeert bij de Kamer van Koophandel, maar in plaats daarvan in de deponeringsstukken meldt dat het (niet-gedeponeerde) bestuursverslag ten kantore van de rechtspersoon ter inzage ligt. De onderzoekers vinden dat het niet langer wenselijk is dat de Nederlandse wetgever deze mogelijkheid biedt.
 
Europese Unie
In de Europese Unie kennen, naast Nederland, alleen Hongarije en Luxemburg een vrijstellingsmogelijkheid van de deponering van het bestuursverslag. Vergoossen: "De Nederlandse wetgever moet het voorbeeld van de 25 andere EU-lidstaten volgen die de vrijstelling niet kennen. Niet-financiële informatie wordt steeds belangrijker. Daarnaast is er een tendens om die informatie zoveel mogelijk te integreren met de financiële informatieverschaffing. De informatie in het bestuursverslag is bovendien nodig om de jaarrekening zinvol te interpreteren."
 
Bijzondere omstandigheden
Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemingen die het bestuursverslag wel deponeren bij de Kamer van Koophandel dat tegelijk doen met de deponering van de jaarrekening en overige gegevens. Van Beest zegt hierover: "Veel ondernemingen maken gebruik van de wettelijke mogelijkheid om de termijn voor het opmaken van de jaarrekening op grond van bijzondere omstandigheden te verlengen. Dit heeft als gevolg dat jaarstukken later worden gedeponeerd. Grote en middelgrote ondernemingen die op grond van bijzondere omstandigheden het opmaken van hun jaarrekening willen uitstellen, moeten worden verplicht om expliciet mededeling te doen van die bijzondere omstandigheden. Een dergelijke verplichting zorgt er wellicht voor dat de prikkel om gebruik te maken van de uitstelmogelijkheid afneemt. Daarnaast kan, in het huidige digitale tijdperk, de maximale deponeringstermijn worden verkort."
 
Kwaliteit
Vergoossen en Van Beest hebben gezien dat de kwaliteit van de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde bestuursverslagen significant beter is dan die van de niet-gedeponeerde, ter inzage gelegde bestuursverslagen. Bovendien is er een significant positief verband tussen de omvang en de kwaliteit van bestuursverslagen. Hoe het met de kwaliteit is gesteld van de bestuursverslagen waarover de onderzoekers niet hebben kunnen beschikken, blijft hoe dan ook een blinde vlek.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op vijf luncht het liefst alleen
 Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
 Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe wordt u tijdig IFRS 17-compliant? Zeven praktische tips
 Amsterdamse beurs in teken van niet-financiële verslaglegging
 Meeste bedrijven scoren zwaar onvoldoende voor jaarverslag
 Beursgenoteerde ondernemingen niet-transparant over externe kosten in jaarverslag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips & inspiratie voor je decembermailing [white paper]
December biedt marketeers de kans om iets extra’s te doen met email marketing. Maar juist door alle feestdagen is het een drukke maand, dus waar moet je beginnen? Spotler helpt je op weg met dit vrolijke white paper vol inspirerende mailings!
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Collectieve zorgverzekering voor uw werknemers
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris (1) 
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
top10
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken
Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland
Nicoline van Leersum wint vijftiende editie van de Young Captain Award
Organisaties gaan Artificial Intelligence verder opschalen in 2020
Hoe kiest een groeibedrijf tussen vast of tijdelijk personeel?
Meer dan helft cybersecurity-meldingen krijgt niet voldoende aandacht
Drie op tien werknemers vinden dat organisatie digitaal achterloopt
Hoe behoudt u medewerkers voor de organisatie?
Uitstelgedrag: energie in de verkeerde dingen
Perry van der Weyden is CIO of the Year 2019
meer top 10